| Előszó | 7 |
| Állattenyésztési alapfogalmak | 9 |
| Értékmérő tulajdonságok | 10 |
| Törzskönyvezés | 16 |
| Tenyésztési eljárások | 16 |
| A testalakulás bírálata | 19 |
| A gazdasági állatok elnevezései | 20 |
| A gazdasági állatok takarmányozásának alapjai | 23 |
| A takarmányok összetétele | 23 |
| A takarmányok emészthetősége | 27 |
| A takarmányok táplálóértéke | 29 |
| Gazdasági állataink táplálóanyagszükséglete | 30 |
| Takarmányismeret | 33 |
| Zöldtakarmányok | 33 |
| Silózott takarmányok (szilázs) | 36 |
| Gyökér- és gumós takarmányok | 37 |
| Széna-, szalma és pelyvafélék | 38 |
| Magvak és termések | 39 |
| Ipari eredetű takarmányok | 40 |
| Gyári melléktermékek | 41 |
| Állati eredetű takarmányok | 43 |
| Gyári abrakkeverék | 44 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 45 |
| Takarmányok előkészítése | 46 |
| Takarmányok tartósítása | 48 |
| A takarmányadagok összeállítása | 60 |
| Fontosabb környezeti tényezők hatása az állati szervezetre | 62 |
| Sugárzás hatása az állati szervezetre | 63 |
| A hőmérséklet hatása az állati szervezetre | 65 |
| A hőszabályozó központ működése | 69 |
| A közömbös zóna és a kritikus hőmérséklet | 70 |
| A gazdasági állatok viselkedése a hőmérsékleti hatásokra | 71 |
| A levegő összetételének hatása az állati szervezetre | 72 |
| A levegő nedvességtartalma | 73 |
| Stressz hatások | 73 |
| A gazdasági állatok viselkedése | 77 |
| A viselkedés megnyilvánulásai | 79 |
| Társas viselkedés | 82 |
| Az életfolyamatok alakulása | 84 |
| Az állattartás higiéniája | 98 |
| A fertőző betegségek megelőzése | 98 |
| Az állattartó telepek üzemeltetésének higiéniája | 101 |
| A fertőtlenítés | 102 |
| Védekezés az állati kártevők ellen | 106 |
| Az állattartó telepek trágyakezelésének higiéniája | 108 |
| Az istálló higiéniája | 110 |
| Állathigiéniai követelmények a fekvőtér padlószerkezetével szemben | 111 |
| Az etetés, itatás higiéniája | 115 |
| Legeltetés | 118 |
| Az egyes állatfajok igényei a legelőkkel szemben | 119 |
| A legelő előkészítése a legeltetésre | 120 |
| Az állatok előkészítése a legeltetésre | 120 |
| A legelő hasznosítás | 121 |
| A legeltetés megszervezése | 123 |
| A gazdasági állatok tartásának általános szempontjai | 126 |
| Az állatok ápolása | 128 |
| Az állatok szállítása | 132 |
| Balesetelhárítás az állattartásban | 132 |
| A szarvasmarha-tartás technológiája | 138 |
| Tenyésztési célkitűzés és szakosítás | 138 |
| Hazánkban tenyésztett szarvasmarha-fajták | 141 |
| A szakosított szarvasmarha telepek típusai | 142 |
| A tejelő tehéntartás technológiája | 144 |
| Takarmányozás | 144 |
| A tejképződés és a tejleadás mechanizmusai | 146 |
| A fejés | 148 |
| A tejelő tehenek elhelyezése | 151 |
| Az itatásos borjunevelés technológiája | 155 |
| A dajkatehenes borjunevelés | 159 |
| A húshasznosítású szarvasmarhatartás (anyatehéntartás) technológiája | 160 |
| A marhahús-termelés technológiája | 163 |
| A juhtartás technológiája | 166 |
| A hazánkban tenyésztett juhfajták | 166 |
| Gyapjuismeret | 167 |
| A juh takarmányozása | 168 |
| A juh elhelyezése | 170 |
| A szaporítás technológiája | 171 |
| A báránynevelés technológiája | 174 |
| A juh hizlalása | 175 |
| A gyapju nyirása | 177 |
| A sertéstartás technológiája | 179 |
| Hazánkban tenyésztett fontosabb sertésfajták | 179 |
| Sertések takarmányozása | 180 |
| Tartástechnológiai rendszerek | 183 |
| A tenyésztési, (szaporító) teleprész technológiája | 186 |
| A ketreces malacnevelés | 191 |
| A hizlaló telep technológiája | 192 |
| A tyúktartás technológiája | 196 |
| Alapismeretek | 196 |
| Hazánkban tenyésztett fontosabb tyukfajták és hibridek | 198 |
| A tyukfélék takarmányozása | 198 |
| Keltetés | 200 |
| Intenzív pecsenyecsirke nevelés | 202 |
| Tenyészállat nevelés | 204 |
| A tojástermelés technológiája | 206 |
| Tyukok tartása padlón | 206 |
| A ketreces tyuktartás | 208 |
| A pecsenyekacsanevelés technológiája | 211 |
| A lúdhízlalás technológiája | 213 |
| A pulykatartás technológiája | 217 |
| Termelési rendszerek az állattenyésztésben | 219 |