| Bevezetés | 3 |
| A zöldségnövények termesztése | 4 |
| Jelentősége | 4 |
| A zöldségnövények fogalma, csoportosítása | 5 |
| A zöldségnövények környezeti igénye | 6 |
| Hőmérséklet | 6 |
| Fény | 7 |
| Víz | 7 |
| Tápanyagigény | 8 |
| Trágyázás | 9 |
| Talajművelés | 10 |
| A zöldségnövények szaporítása | 11 |
| A vetőmeg értékmérő tulajdonságai | 11 |
| Magkezelési eljárások | 12 |
| A magvetés | 12 |
| A szabadföldi helyrevetés módjai | 12 |
| A vetőmag mennyisége | 13 |
| A vetés ideje | 14 |
| Palántanevelés | 14 |
| Fólia és üveg alatti zöldségtermesztés | 16 |
| A zöldséghajtatás fogalma és jelentősége | 16 |
| A hajtatóberendezések típusai | 17 |
| A létesítmények hasznosítása | 21 |
| Fűthető létesítmények | 21 |
| Fűtetlen létesítmények | 22 |
| Vándoroltatás nélküli kétszakaszos hasznosítás | 22 |
| Részletes zöldségtermesztés | 22 |
| A burgonyafélék termesztése | 23 |
| Paradicsom | 23 |
| Környezeti igénye | 23 |
| Fajtái | 23 |
| Szabadföldi paradicsomtermesztés | 24 |
| Hajtatás | 25 |
| Paprika | 26 |
| Környezeti igénye | 26 |
| Fajtái | 26 |
| Szabadföldi paprika termesztése | 27 |
| Hajtatás | 28 |
| Fűszerpaprika | 28 |
| Tojásgyümölcs (padlizsán) | 29 |
| A levélzöldségek termesztése | 30 |
| Fejes saláta | 30 |
| Szabadföldi termesztése | 30 |
| Jégsaláta | 31 |
| Cikória saláta | 31 |
| Endívia saláta | 32 |
| Spenót | 32 |
| Sóska | 32 |
| A pázsifűfélék termesztése | 34 |
| Csemegekukorica | 34 |
| A hüvelyes zöldségfélék termesztése | 35 |
| Zöldborsó | 35 |
| Fajtái | 35 |
| Termesztése | 36 |
| Bokorbab | 37 |
| Karósbab | 38 |
| Spárgabab | 39 |
| A kabakosok termesztése | 40 |
| Görögdinnye | 40 |
| Fajtái | 40 |
| Termesztése | 40 |
| Síkfóliás termesztése | 41 |
| Sárgadinnye | 42 |
| Fajtái | 42 |
| Síkfóliás termesztése | 43 |
| Uborka | 43 |
| Fajtái | 44 |
| Termesztése | 45 |
| Hajtatása | 46 |
| Főzőtök | 46 |
| Spárgatök | 46 |
| Patisszon | 47 |
| Cukkini | 47 |
| Sütőtök | 47 |
| A káposztafélék termesztése | 49 |
| Fejes káposzta | 49 |
| Fajtái | 49 |
| Termesztése | 49 |
| Hajtatás | 51 |
| Kelkáposzta | 51 |
| Fajtái | 51 |
| Termesztése | 52 |
| Hajtatása | 52 |
| Karfiol | 52 |
| Fajtái | 52 |
| Termesztése | 53 |
| Hajtatása | 53 |
| Karalábé | 54 |
| Fajtái | 54 |
| Termesztése | 54 |
| Hajtatás | 55 |
| Bimbóskel | 55 |
| Brokkoli | 55 |
| Vörös káposzta | 56 |
| Kínai kel | 56 |
| Pak-choy (bordás kel) | 56 |
| A gyökérzöldségek termesztése | 57 |
| Sárgarépa | 57 |
| Fajtái | 57 |
| Termesztése | 57 |
| Hajtatása | 58 |
| Petrezselyem | 58 |
| Zeller | 59 |
| Cékla | 59 |
| Retek | 60 |
| Feketegyökér | 60 |
| A hagymafélék termesztése | 62 |
| Vöröshagyma | 62 |
| Fokhagyma | 62 |
| Gyöngyhagyma | 64 |
| Metélőhagyma | 64 |
| Póréhagyma | 64 |
| A gombafélék termesztése | 64 |
| Csiperkegomba | 65 |
| Laskagomba | 65 |
| Harmatgomba | 66 |
| Gyapjas tintagomba | 66 |
| Shii-take | 66 |
| Az egyes zöldségfélék növényvédelme | 67 |
| A feldolgozás követelményei a legfontosabb zöldségféléknél | 71 |
| Zöldségnövények egyszerű tartósítása | 73 |
| A zöldségnövények értékesítésre történő előkészítése | 74 |
| A zöldségnövények tárolása | 76 |
| A zöldségtermesztés gazdaságosságát befolyásoló tényezők | 76 |
| Gyümölcstermesztés | 78 |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 78 |
| A gyümölcstermő növények csoportosítása | 78 |
| A gyümölcstermő növény részei | 80 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 84 |
| A gyümölcsfa nevelés a faiskolában | 87 |
| A gyümölcstermő növények alanyai | 88 |
| A gyümölcsös telepítése | 89 |
| Természeti viszonyok | 89 |
| Gazdasági viszonyok | 90 |
| Telepítési munkák | 91 |
| Az ültetvény telepítésének tervezése | 91 |
| A telepítési rendszer | 91 |
| Ültetési előkészületek | 93 |
| A gyümölcsfák ültetése | 94 |
| A telepítést követő munkák | 94 |
| A fiatal fák ápolása | 94 |
| A termőfelület-alakítás elméleti alapja | 95 |
| Koronaalakító metszés | 95 |
| Ritkító metszés | 100 |
| Termőre metszés | 101 |
| A gyümölcsösök növényvédelme | 103 |
| A növényvédelem módjai | 103 |
| Élettelen tényezők okozta károsodások | 104 |
| Élőlények okozta károsodások | 105 |
| Növényi kórokozók | 105 |
| Állati kártevők | 108 |
| A gyümölcs üzemen belüli feldolgozásának lehetőségei | 111 |
| Gyümölcsszüret | 111 |
| Manipulálás (Áru kikészítés) | 113 |
| A gyümölcs tárolása | 115 |
| A gyümölcs feldolgozása | 116 |
| Az almagyümölcsűek termesztése | 119 |
| Az alma termesztése | 119 |
| Jelentősége | 119 |
| Fajtái | 119 |
| Termesztéstechnológiája | 119 |
| Betakarítás | 123 |
| Áruvá készítés | 124 |
| Tárolás | 125 |
| A körte termesztése | 125 |
| Jelentősége | 125 |
| Környezeti igénye | 125 |
| Fajtái | 125 |
| Termesztéstechnológiája | 127 |
| Betakarítás, áruvá készítés | 127 |
| Tárolás | |
| A csonthéjas gyümölcsök termesztése | 129 |
| Az őszibarack termesztése | 129 |
| Jelentősége | 129 |
| Környezeti igénye | 129 |
| Fajtái | 129 |
| Termesztéstechnológiája | 129 |
| Betakarítás, áruvá készítés | 132 |
| A kajszi termesztése | 133 |
| Jelentősége | 133 |
| Környezeti igénye | 133 |
| Fajták | 133 |
| Termesztéstechnológia | 134 |
| Betakarítás | 135 |
| A cseresznye és a meggy termesztése | 135 |
| Jelentőségük | 135 |
| Környezeti igényük | 135 |
| Fajták | 135 |
| Termesztéstechnológia | 137 |
| Betakarítás | 138 |
| A szilva termesztése | 138 |
| Jelentősége | 138 |
| Környezeti igénye | 139 |
| Fajtái | 139 |
| Termesztéstechnológia | 141 |
| Betakarítás | 142 |
| A bogyós gyümölcsűek termesztése | 143 |
| A málna termesztése | 143 |
| Jelentősége | 143 |
| Környezeti igénye | 143 |
| Fajták | 143 |
| Termesztéstechnológia | 143 |
| Betakarítás | 144 |
| A szamóca termesztése | 145 |
| Jelentősége | 145 |
| Környezeti igénye | 145 |
| Fajtái | 145 |
| Termesztéstechnológia | 146 |
| Betakarítás | 146 |
| A ribiszke termesztése | 147 |
| Jelentősége | 147 |
| Környezeti igénye | 147 |
| Fajtái | 147 |
| Termesztéstechnológia | 148 |
| Betakarítás | 149 |
| A köszméte termesztése | 149 |
| Jelentősége | 149 |
| Környezeti igénye | 149 |
| Termesztéstechnológia | 150 |
| Betakarítás | 150 |
| A gyümölcstermesztés gazdaságossága | 152 |
| Szőlőtermesztés | 152 |
| A szőlőtermesztés története | 152 |
| Jelentősége | 152 |
| Termőtájak, borvidékek, bortermelő helyek | 153 |
| Szőlőfajták | 154 |
| Alanyfajták | 155 |
| A szőlőnövény részei | 156 |
| A szőlőtőke föld alatti részei | 156 |
| A szőlőtőke föld feletti részei | 156 |
| A tőke zöld részei | 157 |
| A szőlő környezeti igényei | 159 |
| Szőlőültetvény létesítése | 159 |
| Telepítési terv | 159 |
| Telepítési engedély | 160 |
| A fajtaválasztás | 160 |
| Tereprendezés | 160 |
| Talajmintavétel | 161 |
| Tápanyagbiztosítás, talajelőkészítés | 161 |
| A táblák kitűzése | 161 |
| Ültetés | 161 |
| A szaporítóanyag előkészítése az ültetéshez | 161 |
| Az ültetés ideje, mélysége | 162 |
| Az ültetés módja | 162 |
| Befejező munkák | 162 |
| A telepítés gondozása | 164 |
| Tőkeművelési módok | 165 |
| A szőlő metszése | 166 |
| Alapfogalmak | 166 |
| Metszésmódok | 169 |
| A metszés ideje és módja | 172 |
| A szőlő zöldmunkái | 172 |
| Hajtásválogatás | 172 |
| Kötözés | 172 |
| A lombtömeg szabályozása | 173 |
| Talajmunkák | 173 |
| A szőlő szerves és műtrágyázása | 174 |
| A szőlő növényvédelme | 175 |
| A szőlő károsítói | 176 |
| A főbb gombás betegségek | 176 |
| Vírusos betegségek | 178 |
| Főbb állati kártevők | 178 |
| Gyakoribb élettani betegségek és környezeti károk | 179 |
| A légköri hatások | 179 |
| A szőlő betakarítása | 181 |
| Szüreti előkészületek | 181 |
| A csemegeszőlő betakarítása | 181 |
| A borszőlő szüretelése | 182 |
| A borszőlő feldolgozása | 182 |
| Fehérborok készítése | 182 |
| Vörösborok készítése | 183 |
| Egyszerű borkezelési eljárások | 185 |
| Iskolázó borkezelések | 188 |
| A bor forgalmazása, palackozása | 189 |
| A szőlőtermesztés gazdaságossága | 191 |
| Erdészet | 193 |
| Az erdőterület jelentősége | 193 |
| Az egyes erdőalkotó fajok tulajdonságai | 194 |
| Erdészeti törvények | 197 |
| Az erdőgazdálkodás termékei | 198 |
| Az erdészeti melléktermék | 200 |
| Vadgazdálkodás | 201 |
| A vadgazdálkodás jelentősége | 201 |
| A hazai vadállomány összetétele | 201 |
| Nagyvad | 201 |
| Apróvad | 202 |
| A vadászati törvény | 203 |
| A vadgazdálkodás termékei | 204 |