| A mezőgazdasági kémia fejlődése napjainkig | |
| A növényi eredetű anyagok kémiai összetétele | |
| A növények elemi összetétele | 33 |
| A növényekben előforduló fontosabb szerves vegyületféleségek és a növényi anyagok analízise | 34 |
| Szénhidrátok | 38 |
| Szénhidrát-származékok | 50 |
| Lignin | 58 |
| Növényi savak | 59 |
| Lipoidok | 68 |
| Terpének | 73 |
| Karotinoidok | 76 |
| Szterinek | 78 |
| Antociánok és flavonok | 80 |
| Nitrogéntartalmú növényi anyagok | 81 |
| Vitaminok | 99 |
| Enzimek | 104 |
| Növényi növekedési hormonok (auxinok és gibberellinek) | 109 |
| Antibiotikumok | 111 |
| A növények termelési tényezői | |
| A fény | 115 |
| A hő | 119 |
| A víz | 126 |
| A levegő | 132 |
| A talaj mint termelési tényező | 139 |
| A talajok termőképességét befolyásoló téynezők | 142 |
| A talajok alkotórészei | 143 |
| A talajban élő szervezetek | 146 |
| A talajok általános mikrobiológiája | 158 |
| Összefüggés a talajban élő szervezetek és a növény fejlődése között | 164 |
| A talajok fontosabb tulajdonságai | 166 |
| A növények táplálkozása és a növényi eredetű szerves vegyületek keletkezése | |
| A növények táplálkozása | 177 |
| A biokémiai reakciók sajátságai és törvényszerűségei | 178 |
| Az enzimek szerkezete és működése | 181 |
| Aktiváló tényezők | 182 |
| Gátló tényezők | 182 |
| A legfontosabb enzimek és azok tulajdonságai | 183 |
| Hidrolizáló enzimek (hidrolázok) | 183 |
| Gyökátvitelt katalizáló enzimek (transzferázok) | 187 |
| A széndioxid asszimilációja (fotoszintézis) | 196 |
| A növények légzése (respiráció) | 204 |
| A szénhidrátok, szerves savak, aminosavak, fehérjék és lipoidok bioszintézise | 206 |
| Szénhidrátok szintézise | 208 |
| Szerves savak szintézise | 209 |
| Aminosavak és fehérjék szintézise | 210 |
| Lipoidok szintézise | 210 |
| A növényekben keletkezett szerves vegyületek élettartama | 211 |
| Az ásványi tápanyagok jelentősége a növények táplálkozásában | 211 |
| A makrotápanyagok és azok jelentősége a növények táplálkozásánál | 214 |
| A mikrotápanyagok és azok jelentősége a növények táplálkozásánál | 222 |
| Növekedési hormonok | 229 |
| A növények tápanyagfelvétele | 229 |
| A növények termelési tényezői és a termés mennyisége közti összefüggés | 237 |
| A tápanyagok és a termés mennyisége közti összefüggések kifejezése és azok használhatósága | 241 |
| A Liebig-féle relatív minimum-törvényen alapuló lineáris termésgörbe levezetése | 241 |
| A Mitscherlich-féle egyenlet állandóinak kiszámítása | 242 |
| A parabolikus egyenlet levezetése és állandóinak kiszámítása | 244 |
| A lineáris, a logaritmikus és a parabolikus termésgörbék érvényességének és használhatóságának határai | 246 |
| A szerves trágyák | |
| Az istállótrágya | 254 |
| Az istállótrágya alkotórészeinek összetétele | 254 |
| Az istállótrágya érlelése | 257 |
| A metános trágyaerjesztés | 265 |
| Az istállótrágya hatása a talajra | 266 |
| Az istállótrágya hatása a termésre | 268 |
| A trágyalé és a vizelet | 271 |
| A mesterséges istállótrágya | 273 |
| A tőzeg | 274 |
| A tarlómaradványok és a szalma | 275 |
| Az ipari hulladékanyagok | 278 |
| A komposzttrágyák | 279 |
| A helyi jelentőségű szerves és szerves eredetű trágyák | 280 |
| A zöldtrágyák | 282 |
| A műtrágyák és ásványi trágyák | |
| Különböző műtrágyák és előállításuk | 287 |
| A nitrogén-műtrágyák | 288 |
| A foszfor-műtrágyák | 291 |
| A kál-műtrágyák | 295 |
| A mésztrágyák | 297 |
| A gipsztrágyák | 298 |
| Összetett műtrágyák | 298 |
| Mikroelem-trágyák (nyomelem-trágyák) | 299 |
| A műtrágyák termelési értéke | 299 |
| A nitrogéntrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 302 |
| A foszfortrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 306 |
| A kálitrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 309 |
| A mésztrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 315 |
| A gipsztrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 316 |
| A mikroelem-trágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 317 |
| A trágyák alkalmazása | |
| A talaj és a trágyák kölcsönhatása | 326 |
| A trágyák talajban való elhelyezésének módjai és hatásuk a gyökér fejlődésére és a termésre | 332 |
| A talaj aprószervezeteinek hatása a trágyák érvényesülésére | 337 |
| A különböző trágyák alkalmazása | 338 |
| A szerves trágyák | 338 |
| A műtrágyák | 340 |
| A trágyázási rendszerek | 343 |
| A tápanyaghiány kimutatása és a trágyák hatásának megállapítása | |
| A tápanyaghiány következtében a növényeken észlelhető elváltozások | 347 |
| A talajok trágyaigényének megállapítása | 350 |
| A talajok növény által felvehető tápanyagtartalmának meghatározása kémiai eljárásokkal | 350 |
| A talajok növény által felvehető tápanyagtartalmának, illetve a tápanyaghiánynak meghatározása fiziológiai eljárásokkal | 354 |
| A trágyák hatásának megállapítása szabadföldi kísérletekkel | 356 |
| A szabadföldi kísérletezés technikája | 357 |
| A kísérleti parcellák és azok elhelyezése | 359 |
| A kísérleti eredmények statisztikus vizsgálata | 362 |
| Szakirodalom | 371 |
| Névmutató | 379 |
| Tárgymutató | 384 |
| Színes táblák, növények hiánybetegségei | |