kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 424 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-8439-03-3 |
| Megjegyzés: | 105 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
| Bevezetés | 11 |
| A miroorganizmusok a természetben | 13 |
| A mikroorganizmusok eredete és helye az élők között | 13 |
| A miroorganizmusok előfordulása, szerepe és jelentősége a természetben | 19 |
| Mikroorganizmusok a talajban | 21 |
| Mikroorganizmusok a vízben | 24 |
| Mikroorganizmusok a levegőben | 29 |
| Mikroorganizmusok az élelmiszerekben és a takarmányokban | 31 |
| Mikroorganizmusok a növényi, állati és emberi szervezetekben | 34 |
| A mikroorganizmusok általános jellemzése | 36 |
| Általános bakteriológia | 36 |
| A baktériumok morfológiai tulajdonságai | 37 |
| A baktériumsejt szerkezeti felépítése | 44 |
| A baktériumok tenyésztése, telepmorfológia | 62 |
| A baktériumok morfológiai tulajdonságainak vizsgálata | 64 |
| A baktériumok vegyi összetétele, tápanyagigénye | 66 |
| A baktériumok anyag- és energiacseréje | 70 |
| A baktériumok növekedése és szaporodása | 96 |
| A baktériumok számlálása | 101 |
| A baktériumok genetikája | 102 |
| A baktériumok rendszerezése | 127 |
| A baktériumok meghatározásának szempontjai | 132 |
| Egyéb prokarióta szervezetek általános jellemzése | 134 |
| Kékbaktériumok | 134 |
| Mikoplazmák | 134 |
| Rickettsiák | 136 |
| Chlamydiák | 138 |
| Spirochaeták | 138 |
| A virológia alapjai | 139 |
| A vírusok általános jellemzése, definiálása | 140 |
| A vírusok felfedezése, a víruskutatás fejlődése és jelentősége | 144 |
| A vírusok morfológiai sajátosságai | 146 |
| A vírus és a sejt kapcsolata, a vírusok szaporodása | 150 |
| A vírusok rendszerezése | 155 |
| A vírusok tenyésztése és eltartása | 167 |
| A vírusok kvalitatív kimutatása és kvantitatív meghatározása | 169 |
| A mycológia alapjai | 170 |
| A gombák morfológiai sajátosságai | 172 |
| A gombák belső felépítése | 175 |
| A gombák növekedése | 176 |
| A gombák szaporodása | 177 |
| A gombák rendszerezése | 183 |
| A gombák izolálása, tenyésztése és meghatározása | 200 |
| Az algológia alapjai | 201 |
| Az algák morfológiai sajátosságai | 202 |
| Az algák fiziológiai sajátosságai | 208 |
| Az algák rendszerezésének alapjai | 209 |
| Az algák szerepe a környezetvédelemben | 216 |
| A protozoológia alapjai | 217 |
| A protozoák morfológiai tulajdonságai | 217 |
| A protozoák belső felépítése | 221 |
| A cisztaképződés és jelentősége | 223 |
| A véglények mozgása | 224 |
| A véglények táplálkozása | 227 |
| A protozoák szaporodása, növekedése és fejlődése | 228 |
| A protozoák rendszerezése | 232 |
| A mikroorganizmusok ökológiája | 234 |
| Az abiotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 234 |
| Fizikai tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 235 |
| A kémiai tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 243 |
| Biotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 246 |
| A szimbiózis: mindkét félre nézve előnyös társulás | 247 |
| A metabiózis: egymást követő élettársulás | 249 |
| Az antagonizmus (antibiózis): más mikroorganizmusok gátlása vagy elpusztítása | 249 |
| A parazitizmus: egyik faj a másik faj rovására él | 251 |
| Patogenitás és infekció, az immunbiológia alapjai | 253 |
| A patogenitás fogalma, lényege | 253 |
| A fertőzés (infekció) mechanizmusa, a betegség létrejötte | 254 |
| Az immunitástan mikrobiológia alapjai | 257 |
| A betegség tényezői | 258 |
| A fontosabb immunbiológiai (szerológiai) reakciók (antigén-anitest reakciók) | 262 |
| Az immunitás felosztása és az egyes csoportok rövid jellemzése | 271 |
| Az anyagok átalakulásának és körforgalmának mikrobiológiája | 275 |
| A mikroorganizmusok szerepe a szén körforgalmában | 275 |
| A cellulózbontás | 278 |
| A cellulóz kísérőanyagainak lebontása | 282 |
| Az erjedési folyamatok | 286 |
| A mikroorganizmusok szerepe a nitrogén körforgalmában | 300 |
| Az ammonifikáció | 301 |
| A nitrifikáció | 309 |
| A denitrifikáció | 313 |
| A biolgóiai nitrogénkötés | 317 |
| A hamualkotó elemek körforgalmának mikrobiológiája | 328 |
| A kén körforgalma | 328 |
| A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 332 |
| A kálium mikrobiológiai átalakulása | 334 |
| A vas mikrobiológiai átalakulása | 334 |
| Mikroorganizmusok a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gyakorlatában (mikrobiális biotechnológia) | 337 |
| A mikroorganizmusok, mint takarmányfehérjék | 337 |
| A fehérjetermelés növelésének lehetőségei | 337 |
| Az SCP előállítására felhasználható mikroorganizmusok | 338 |
| Az SCP előállításának jelentősége | 341 |
| Az algatermesztés és -felhasználás kérdései | 342 |
| Az algatermesztés jelentősége | 343 |
| Az algatermesztés feltételei | 344 |
| Az algatermesztés módszerei | 345 |
| Az algatermesztés ökonómiája | 345 |
| Az algák felhasználása | 349 |
| Az alkoholos erjedés és az élesztők gyakorlati felhasználása | 350 |
| Az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok és a tartósítás mikrobiológiai alapjai | 352 |
| Az élelmiszerekben kialakuló mikroflóra tényezői a szennyeződés forrásai | 353 |
| A tartósítási eljárások mikrobiológiai alapjai | 354 |
| A tejsavas erjedés gyakorlati felhasználása | 360 |
| A silózás mikrobiológiája | 360 |
| Élelmiszer-tartósítás | 367 |
| Tejtermékek előállítása | 368 |
| A biogáz-előállítás mikrobiológiája | 370 |
| A metános erjedés, a biogáz-előállítás lényege | 371 |
| A metántermelő baktériumok jellemzése | 373 |
| A biogáz előállításának elterjedése és jelentősége | 374 |
| A mikroorganizmusok szerepe a szennyvíztisztításban | 375 |
| A természetes biológiai szennyvíztisztítás | 376 |
| A mesterséges biológiai szennyvíztisztítás | 376 |
| A biológiai szennyvíztisztítás jelentősége, előnyei | 377 |
| A szerves trágyák kezelésének mikrobiológiája | 378 |
| A hígtrágya kezelése | 378 |
| Az istállótrágya kezelése | 380 |
| A komposztálás mikrobiológiája | 385 |
| A talajoltás | 386 |
| Magoltás Rhizobiummal (a nitragin alkalmazása) | 387 |
| Talajoltás Azotobacterrel | 389 |
| A mikroorganizmusok szerepe a biológiai (biotechnikai) növényvédelemben | 391 |
| Rovarfertőző gombák | 392 |
| Rovarfertőző baktériumok | 392 |
| Rovarfertőző vírusok | 393 |
| Egyéb mikrobiológiai módszerek | 394 |
| A mikroorganizmusok szerepe a peszticidek lebontásában | 395 |
| A mikrobiológiai degradáció fogalma, lényege | 396 |
| A növényvédőszer-hatóanyag elbontására képes mikroorganizmusok | 396 |
| A mikrobiológiai degradációt befolyásoló tényezők | 398 |
| A fontosabb peszticidek mikrobiológiai degradációja | 399 |
| Mikroorganizmusok a borászatban | 401 |
| Latin névmutató | 407 |
| Tárgymutató | 412 |
| Névmutató | 421 |
| Ajánlott irodalom | 423 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.