| Előszó | 11 |
| Bevezetés | 13 |
| Növénynemesítési feladataink | 13 |
| A nemesítő munka sajátosságai | 16 |
| A nemesítő munka gazdasági jelentősége | 17 |
| Összefoglalás | 18 |
| Fontosabb összefoglaló irodalom | 18 |
| A növénynemesítés alapjai | |
| Gazdasági növényeink keletkezése | 23 |
| A vadon élő és kultúrába vett növényfajok főbb különbségei | 23 |
| Gazdasági növényeink eredete | 26 |
| Összefoglalás | 30 |
| Irodalom | 30 |
| Az alapanyag begyűjtése, tanulmányozása, előállítása | 31 |
| A nemesítés céljának meghatározása | 32 |
| A nemesítés alapanyagai | 34 |
| Új öröklődő tulajdonságokkal rendelkező alapanyag előállítása | 34 |
| Az alapanyag előállítása keresztezéssel | 34 |
| Diallél és ciklikus keresztezés | 37 |
| Faj- és nemzetségkeresztezések | 39 |
| Spontán és indukált mutánsok felhasználása a nemesítésben | 41 |
| A poliploidia felhasználása a nemesítésben | 47 |
| Az irányított nevelés alkalmazása az alapanyag előállításához | 50 |
| A növények honosítása | 50 |
| Új növényfajok kultúrába vétele | 52 |
| Összefoglalás | 54 |
| Irodalom | 55 |
| A kiválogatás (szelekció) módszerei és technikája | 56 |
| A kiválogatás (szelekció) elmélete | 56 |
| A tömegkiválogatás módszere, technikája | 51 |
| Az egyedkiválogatás módszere, technikája | 54 |
| Önmegporzó növények egyedkiválogatásos nemesítése | 56 |
| Idegenmegporzó növények egyedkiválogatásos nemesítése | 71 |
| Ismételt visszakeresztezés (backcross) | 73 |
| Rekurrens szelekció | 75 |
| Szintetikus fajták | 77 |
| Heterózis-nemesítés | 77 |
| Tömegkeresztezéses (polycross) nemesítési módszer | 80 |
| Összefoglalás | 82 |
| Irodalom | 82 |
| A termőképesség fokozása és a termés minőségi összetételének javítása nemesítéssel | 83 |
| A terméselemzés felhasználása nagyobb termőképességű fajták előállításához | 84 |
| A termés kialakulásának élettani, ökológiai és genetikai tényezői | 87 |
| Minőségi szempontból fontos tulajdonságok kialakulása, értékelése | 89 |
| Összefoglalás | 95 |
| Irodalom | 95 |
| A termésbiztonság tényezőinek javítása nemesítéssel | 97 |
| A termésbiztonság szempontjából fontos tulajdonságok kialakítása és értékelése | 97 |
| Rezisztens fajták nemesítésének főbb kérdései | 97 |
| A kórokozók és kártevők változékonysága | 97 |
| Az új rasszok képződésének genetikai alapjai | 101 |
| Az előállított ellenálló fajták stabilitása | 103 |
| A betegségekkel szembeni ellenállóság kialakítása | 103 |
| Az ellenállóság típusai, formái | 104 |
| Rezisztens fajták nemesítése | 106 |
| Éghajlati rezisztencia | 110 |
| Télállóság | 110 |
| Szárazságtűrés | 115 |
| Vízfelesleg-tűrés, öntözés | 117 |
| Tenyészidőtartam | 122 |
| A technikai fejlődés egyes követelményeit kielégítő fajták előállítása | 123 |
| Összefoglalás | 126 |
| Irodalom | 126 |
| A nemesítés technikája | 128 |
| A nemesítés technikai bázisa | 128 |
| A fajtaelőállítás egyes műveletei | 129 |
| Összefoglalás | 137 |
| Irodalom | 139 |
| Állami fajtavizsgálat | 140 |
| Az állami fajtavizsgálat feladatai | 140 |
| Az állami fajtavizsgálat szervezete | 140 |
| A minősítés fokozatai | 141 |
| Gyümölcs- és szőlőfajták minősítése | 143 |
| Dísznövényfajták minősítése | 143 |
| Az Intézet kiadványai | 143 |
| Összefoglalás | 143 |
| Irodalom | 143 |
| A vetőmagtermesztés és fajtafenntartó nemesítés | 144 |
| A vetőmagtermesztés feladatai, elméleti kérdései | 144 |
| A vetőmag értékét befolyásoló tényezők | 144 |
| A nemesített vetőmagtermesztés és -felújítás fejlődése | 151 |
| A vetőmagtermesztés szervezete | 152 |
| A vetőmagtermesztés ellenőrzése | 154 |
| A hibridvetőmag-termesztés néhány sajátossága | 155 |
| Fajtafenntartó nemesítés | 155 |
| Összefoglaló | 156 |
| Irodalom | 156 |
| A növénynemesítés története | 157 |
| A növényfajok megválasztása a szántóföldi termeléshez | 157 |
| A nemesítés fejlődésének fontosabb állomásai külföldön | 157 |
| A hazai nemesítés fejlődése | 159 |
| Összefoglalás | 163 |
| Irodalom | 163 |
| Fontosabb szántóföldi növények nemesítése | |
| Gabonafélék | 167 |
| Búza | 167 |
| A búzanemzetség rendszere és származása | 167 |
| Genetikai sajátosságok | 170 |
| A búzanemesítés módszerei | 175 |
| Különleges nemesítési feladatok és módszerek | 185 |
| Hazai nemesített fajták | 188 |
| Összefoglalás | 188 |
| Irodalom | 189 |
| Rozs | 191 |
| Származás, elterjedés | 191 |
| Genetika és virágzásbiológiai sajátosságok | 192 |
| A rozsnemesítés módszerei | 194 |
| Különleges nemesítési eljárások | 197 |
| Hazai nemesített fajták | 202 |
| Összefoglalás | 202 |
| Irodalom | 202 |
| Árpa | 205 |
| Származás, elterjedés | 205 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 206 |
| Az árpanemesítés módszerei | 209 |
| Különleges nemesítési célok | 213 |
| Hazai nemesített fajták | 214 |
| Összefoglalás | 215 |
| Irodalom | 215 |
| Rizs | 217 |
| Származás, elterjedés | 217 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 219 |
| A rizsnemesítés módszerei | 221 |
| Különleges nemesítési feladatok | 224 |
| Hazai nemesített fajták | 227 |
| Összefoglalás | 224 |
| Irodalom | 227 |
| Kukorica | 231 |
| Származás, elterjedés | 232 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 237 |
| A kukoricanemesítés módszerei | 239 |
| Különleges nemesítési célok és eljárások | 245 |
| Hazai nemesített fajták | 253 |
| Összefoglalás | 254 |
| Irodalom | 254 |
| Hüvelyesek | 257 |
| Borsó | 257 |
| Származás, elterjedés | 257 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 260 |
| A borsónemesítés módszerei | 262 |
| Hazai nemesített fajták | 263 |
| Összefoglalás | 263 |
| Irodalom | 264 |
| Szója | 267 |
| Származás, elterjedés | 267 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 268 |
| A szójanemesítés módszerei | 269 |
| Különleges nemesítési célok | 272 |
| Hazai nemesített fajták | 274 |
| Összefoglalás | 272 |
| Irodalom | 272 |
| Gyök-gumósok | 277 |
| Burgonya | 277 |
| Származás, elterjedés | 277 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 280 |
| A burgonyanemesítés módszerei | 283 |
| Különleges nemesítési feladatok és módszerek | 284 |
| A burgonya vetőgumó-termesztése | 291 |
| Hazai nemesített fajták | 292 |
| Összefoglalás | 293 |
| Irodalom | 293 |
| Cukor- és takarmányrépa | 295 |
| Származás, elterjedés | 295 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 299 |
| A répanemesítés módszerei | 303 |
| A kiválogatás módszerei | 305 |
| Különleges nemesítési feladatok és módszerek | 309 |
| Hazai nemesített fajták | 310 |
| Összefoglalás | 310 |
| Irodalom | 311 |
| Olaj- és ipari növények | 313 |
| Napraforgó | 313 |
| Származás, elterjedés | 313 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 314 |
| A napraforgónemesítés módszerei | 316 |
| Különleges nemesítési feladatok és eljárások | 319 |
| Hazai nemesített fajták | 321 |
| Összefoglalás | 321 |
| Irodalom | 321 |
| Kender | 323 |
| Származás, elterjedés | 323 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 324 |
| A kendernemesítés módszerei | 326 |
| Különleges nemesítési eljárások | 329 |
| Hazai nemesített fajták | 331 |
| Összefoglalás | 331 |
| Irodalom | 331 |
| Dohány | 335 |
| Származás, elterjedés | 335 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 339 |
| A dohánynemesítés módszerei | 341 |
| Különleges nemesítési feladatok és eljárások | 347 |
| Hazai nemesített fajták | 348 |
| Összefoglalás | 349 |
| Irodalom | 349 |
| Pillangós és egyéb takarmánynövények | 351 |
| Lucerna | 351 |
| Származás, elterjedés | 351 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 352 |
| A lucernanemesítés módszerei | 355 |
| Hazai nemesített fajták | 359 |
| Összefoglalás | 359 |
| Irodalom | 360 |
| Vöröshere | 363 |
| Származás, elterjedés | 363 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 364 |
| A vöröshere nemesítési módszerei | 366 |
| Különleges nemesítési feladatok és módszerek | 368 |
| Hazai nemesített fajták | 373 |
| Összefoglalás | 373 |
| Irodalom | 374 |
| Takarmánycirok | 377 |
| Származás, elterjedés | 377 |
| Genetikai és virágzásbiológiai sajátosságok | 379 |
| A takarmánycirok-nemesítés módszerei | 381 |
| Különleges nemesítési feladatok és eljárások | 383 |
| Hazai nemesített fajták | 388 |
| Összefoglalás | 388 |
| Irodalom | 388 |
| Fontosabb növénynemesítési kifejezések rövid magyarázata | 389 |
| Tárgymutató | 395 |