1.113.959

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Mezőgazdasági üzemtan

Szerkesztő
Lektor
Gyöngyös
Kiadó: Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Kiadás helye: Gyöngyös
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 126 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Hatodik változatlan kiadás. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből

Az üzemtan (vállalati gazdaságtan) mint tudományterület azon ismeretek összessége, amelyek a gazdálkodási alapegységek, a vállalkozások ésszerű kialakításához, működtetéséhez... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből

Az üzemtan (vállalati gazdaságtan) mint tudományterület azon ismeretek összessége, amelyek a gazdálkodási alapegységek, a vállalkozások ésszerű kialakításához, működtetéséhez és fejlesztéséhez szükségesek. A közgazdaságtani alapismeretekre épít. Emellett alapoz az alkalmazott biológiai (növénytermesztés, állattenyésztés) és műszaki ismeretekre is. A vezetéselmélet részterülete, így középpontjában a gazdasági döntési folyamat áll. A különböző döntési változatok kidolgozásához, a legmegfelelőbb alternatívák kiválasztásához ad elméleti és módszertani ismereteket.

Az üzemtan információs alapját a számvitel és a statisztika biztosítja. Alapvető elemzési módszere az, hogy a múlt, vagy a jelen vizsgálatából von le következtetéseket a jövőre vonatkozóan. Következtetéseinek érvényességét az információk megbízhatósága, az események más időben és módon való bekövetkezésének lehetősége és valószínűsége korlátozza. Vissza

Tartalom

1. AZ ÜZEMTAN TÁRGYA, ÁLTALÁNOS VIZSGÁLATI MÓDSZERE 1.

2. A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS KERETEI.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK 3.
2.1. Mezőgazdasági őstermelés, mezőgazdasági kistermelés 4.
2.2. Egyéni vállalkozás és családi gazdaság 5.
2.3. A szövetkezet 6.
2.3.1. A faluszövetkezeti modell, földbérlő szövetkezet 6.
2.3.2. A holdingirányítású szövetkezeti modell 7.
2.3.3. A tej szövetkezeti modell 8.
2.3.4. Pinceszövetkezeti forma 8.
2.3.5. A szolgáltató szövetkezeti forma 9.
2.4. Közkereseti társaság (kkt.) 10.
2.5. Betéti társaság (bt.) 10.
2.6. Korlátolt felelősségű társaság (kft.) 11.
2.7. Részvénytársaság (rt.) 12.
2.8. Egyesülés 13.
2.9. Közös vállalat 13.
2.10. A vállalkozási forma megválasztásának szempontjai 13

3. KÖLTSÉGISMERET ÉS KÖLTSÉGSZÁMÍTÁS 16.
3.1. Költségek, csoportosításuk 16.
3.2. Költség- és önköltségszámítás 25.
3.2.1. Gazdasági kalkuláció fogalma és fajtái 25.
3.2.2. Költségkalkuláció. Az önköltség számítása 28.
3.2.24. Részköltség kalkuláció 29.
3.2.2.2. A növendék és hízóállatok élőtömeg-önköltségének számítása 34.
3.2.2.3. A részköltség megállapításának
egyéb eljárásai 35.
3.2.2.4. A teljes költség kalkulációja 36.
3.2.3. Az önköltségszámítás módszerei 37.
3.2.4. Az átlagköltség számítása 40.
3.2.5. A korrigált termelési költségek különbözetének megállapítása 42.
3.3. Költséggazdálkodás 43.

4. JÖVEDELEM, JÖVEDELEMSZÁMÍTÁS 45.
4.1. Az integrált ágazati termelés jövedelme 45.
4.2. A vállalati jövedelem 46.
4.1. A nettó vagy tiszta jövedelem 46.
4.2.2. A bruttó jövedelem 47.
4.2.3. A fedezeti hozzájárulás 48.
4.2.4. Az átlagjövedelem 48.
4.2.5. Marginális jövedelem 50.
4.2.6. Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye 50.
4.3. Jövedelmezőségi színvonal 53.
4.3.1. Nyereségszínvonal 53.
4.3.2. A viszonylagos jövedelem 56.
4.3.3. A fajlagos jövedelem 57.
4.4. A jövedelemigény mutatói 58.
4.4.1. Az elmaradó haszon 58.
4.4.2. Alternatív jövedelem 59.
4.4.3. A nyereségigény 59.

5. A RÁFORDÍTÁS-HOZAM KAPCSOLAT VIZSGÁLATA 62.
5.1. I A hozamfüggvény 62.
5.2. A ráfordításfüggvény 66.
5.3. Költségfüggvény, fedezeti diagram 67.

6. A MEZŐGAZDASÁGI ÜZEM TERMELÉSI SZERKEZETÉNEK MEGVÁLASZTÁSA 72.
6.1. A termelési szerkezet összetevői 72.
6.2. A termelési szerkezet jellemzői 75.
6.3. Termelési irány, specializáció, koncentráció, diverzifikáció 78.
6.4. A termelési szerkezet meghatározásának feladatai 82.
'6.4.1. Helyzetelemzés 83.
6.4.2. A tevékenységek, ágazatok kiválasztásának szempontjai 86.
6.4.2.1. A termelési szerkezet módosításának fokozatai, üteme 87.
6.4.2.2. A termelés idényszerűségének értékelése 92.
6.5. A termelés méretezése 94.
6.5.1. A meglévő termelőkapacitásra alapozott méretezés 97.
6.5.2. Az eladható termék mennyiségére, az áruszükségletre alapozódó méretezés 98.
6.5.3. Műszaki-technológiai alapegységekre alapozott méretezés 99.
6.6.1 A technológiák kiválasztásának elvei 100.
6.6.1. A technológia meghatározásának szempontjai a növénytermesztésben 102.
6.6.2. A technológia választás elvei az állattenyésztésben 105.

7. GAZDASÁGI SZERVEZET 109.
7.1. A szervezet kialakítása 110.
7.2. A szervezeti egységek közötti kapcsolatok formái 113.
7.3. A szervezeti formák jellemzői 114.
7.3.1. A lineáris szervezet 115.
7.3.2. A funkcionális szervezet 116.
7.3.3. Kombinált szervezeti forma. A területi
elv és a törzskari szervezet alkalmazása 118.
7.3.4. A divizionális szervezet 120.
7.3.4.1. Költségközpontos szervezet 121.
7.3.4.2. A nyereségközpontos szervezeti forma 122.
7.3.4.3. Az önálló tőkebefektető központok 123.
7.3.5. Mátrix-szervezet 123.

IRODALOMJEGYZÉK 125.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem