| Mikotoxinok, toxinogén gombák (Téren József, Novák Ervin Károly) | |
| Gombák és mikotoxinok definíciója | 2 |
| Fontosabb mikotoxinok rendszerezése, jellemzése és biológiai hatása | 6 |
| Aflatoxinok | 6 |
| Szterigmatocisztinek | 12 |
| Ochratoxinok | 15 |
| Ctrinin | 17 |
| Patulin | 18 |
| Penicillinsav | 20 |
| Citoreoviridin | 21 |
| Zearalenon (F-2 toxin, RAL) | 22 |
| Penicillium islandicum toxinok és más szubsztituált kinonok | 24 |
| Rubratoxinok | 29 |
| Epoxitrichotecének | 31 |
| Penicillium cyclopium toxinok és más tremorgén hatáső policiklusos indolvegyületek | 36 |
| Penicillium roqueforti toxikus anyagcseretermékei | 42 |
| Alternariol és más alternaria toxinok | 44 |
| Mikotoxinok és más, gyengén toxikus másodlagos anyagcseretermékek összefoglalása | 47 |
| Mikotoxinok hatásmódja és metabolizmusa | 64 |
| Mikotoxintermelő gombák | 78 |
| A gombák biológiája (alak-, élet-, és rendszertan) | 78 |
| Növénykórtani vonatkozások | 81 |
| Mikotoxintermelő gombák rendszerezése és toxinjaik | 85 |
| Irodalomjegyzék | 118 |
| Haszonállatok mikotoxikózisai (Ványi András) | |
| A mikotoxikózisokról általában | 124 |
| Az anyarozsmérgezés (Claviceps mikotoxikózis, ergotizmus) | 129 |
| Az aflatoxikózis | 132 |
| Az ochratoxikózis | 138 |
| Patulin-mérgezés | 150 |
| A stachybotryotoxikózis | 152 |
| A fuzariotoxikózisok | 160 |
| A zearalenon (F-2 toxin) okozta fuzariotoxikózis | 162 |
| T-2 fuzariotoxin (trichotecén fuzariotoxinok) okozta mérgezések | 175 |
| A deoxinivalenol fuzariotoxikózis | 194 |
| Irodalomjegyzék | 206 |
| Penészgombák szerepe takarmányok és élelmiszerek minőségromlásában (Etter László, Szigeti Gábor, Tabajdiné Pintér Vera) | |
| A mikrobiológiai romlás általános jellemzése | 213 |
| A romlást előidésző mikroorganizmusok | 214 |
| Romlást okozó mikroszkópikus gombák | 216 |
| A kártétel helye és módja szerinti osztályozás | 216 |
| Szántóföldi gombák | 216 |
| Raktári gombák | 217 |
| A gombák csoportosítása raktári perzisztenciájuk alapján | 218 |
| Csoportosítás az optimális növekedés RH-igénye alapján | 219 |
| A mikroorganizmusok metabiózisa | 220 |
| A gombák okozta romlás élettani-genetikai alapjai | |
| A romlás során képződő gombametabolitok | 224 |
| A szubsztrátum összetételének hatása a minődésromlásra | 225 |
| A minőségromlást befolyásoló környezeti tényezők | 227 |
| Fizikai tényezők | |
| A nedvességviszonyok | 227 |
| A hőmérséklet | 230 |
| A sugárzások | 232 |
| Kémiai tényezők | |
| A levegő oxigénje és széndioxid | 232 |
| A pH- és redox-viszonyok | 233 |
| Biológiai tényezők | |
| A kontamináció erőssége | 234 |
| A társflóra jelentősége | 235 |
| Raktári rovarkártevők és rágcsálók | 236 |
| Az időtényező | 237 |
| A gombák okozta minőségromlás és fokozatai | 237 |
| Romlás mikotoxin-képződés nélkül | 238 |
| Mikotoxin-képződéssel járó romlás | 240 |
| Takarmányok és élemiszerek mikolkógiai vizsgálata | |
| Tenyésztéses vizsgálatok | 242 |
| A gramonénti propagula-szám meghatározása | 243 |
| Felszínfertőtlenítet magvak mikológiai vizsgálata | 244 |
| Gombatenyészetek meghatározása | 245 |
| Szabad szemmel történő (makroszkópos) vizsgálat | 246 |
| Mikroszkópos vizsgálat | 246 |
| Biológiai teszt-módszerek gombaizolátumok és penészes szubsztrátumok vizsgálatára | 247 |
| A biológiai tesztek alapjai, jelentőségük | 247 |
| Biológiai teszt-módszerek | 249 |
| Általános toxikológiai próbák | 249 |
| Kísérleti állatetetés | 249 |
| Patkányszondázás | 250 |
| Kísérleti állatoltás | 251 |
| Sejttoxicitáson alapuló próbák | 251 |
| Bőrpróba | 252 |
| Csirkeembrió teszt | 252 |
| Sóféreg próba | 253 |
| Protozoon teszt | 255 |
| Antibiotikus aktivitáson alapuló próbák | 255 |
| Antibiotikus aktivitás vizsgálata agardiffúzióval | 256 |
| adatok a hazai romlást okozó és toxinogén penészflóráról | 258 |
| A mikológiai vizsgálatok értékelése | 262 |
| Mikotoxinok kémiai vizsgálata (Sándor Gabriella, Bata Árpád, Draskovics Imelda) | |
| Általános tudnivalók | 269 |
| A laboratórium felszerelése | 270 |
| Munkavédelem | 273 |
| Standard oldatok készítése és tárolása | 273 |
| Visszanyerési vizsgálatok | 277 |
| Mikotoxinok rétegkromatográfiás minőségi kimutatása takarmányokból | 279 |
| Zearalenon (F2 toxin) kimutatása | 279 |
| Ochratoxin A kimutatása | 282 |
| T2-toxin és diacetoxiszcirpenol kimutatása | 286 |
| Ctrinin kimutatása | 291 |
| Deoxinivalenol (DON) kimutatása | 294 |
| Rubratoxin B kimutatása | 297 |
| Patulin kimutatása | 299 |
| Aflatoxinok kimutatása | 301 |
| Szterigmatocisztin kimutatása | 304 |
| A mikotoxinok meghatározása az élelmiszerekből | 307 |
| Aflatoxiok, ochtatoxin A és zearalenon egymás melletti meghatározása állati eredetű élelmiszerekben nagyteljesítményű vékonyrétegkromatográfiával (HPTLC) | 308 |
| Mikotoxinok meghatározása szervekből, szövetekből és váladékokból | 311 |
| Zearalenon és metabolitjainak gázkromatográfiás meghatározása tejből, májból, vizeletből és székletből | |
| A tej vizsgálata | 311 |
| Májminták vizsgálata | 313 |
| A vizelet vizsgálata | 314 |
| A széklet vizsgálata | 314 |
| Trichotecén toxinok (T2 és DAS) gázkromatográfiás meghatározása tojásból, májból, vizeletből és székletből | |
| A tojás vizsgálata | 316 |
| A máj vizsgálata | 317 |
| A vizelet vizsgálata | 318 |
| A széklet vizsgálata | 319 |
| Ochratoxin A rétegkromatográfiás meghatározása veséből és fluorimetriás meghatározása vérből | |
| A vese vizsgálata | 320 |
| A vér vizsgálata | 322 |
| Szemikvatitatív és kvantitatív vékonyrétegkromatográfiás meghatározás | 325 |
| Szemikvantitatív meghatározás | 325 |
| Kvantitatív meghatározás | 327 |
| Immunkémiai módszerek | 329 |
| Immunogének szintézise | 331 |
| Antiszérum termelés | 332 |
| RIA módszer | 333 |
| ELISA módszer | 334 |
| Aflatoxin B1 meghatározása RIA módszerrel | 337 |
| Gyors (kártya teszt) módszer mikotoxok szemikvatntitatív meghatározására | 341 |
| A mikotoxinok élelmezésügyi veszélyessége és elhárításának lehetőségei (Koudela Sztaniszlav) | |
| A mikotoxinok veszélyességének élelmezésügyi megítélését szolgáló adatok | 346 |
| Humán mikotoxikózisok és a mikotoxinoktól származó egészségkárosodás lehetőségei | 347 |
| Ergotizmus | 347 |
| Fuzariotxikózisok | 349 |
| Penicillium fajoktól származó mikotoxikózisok | 351 |
| Aspergillus fajok okozta mikotoxikózisok | 353 |
| Az expozíció eredete. Az élelmiszerek mikotoxinszennyezettsége | 356 |
| Az élelmezésegészségügyi határértékek | 362 |
| Minőségi követelmények és mikrobiológiai határértékek | 362 |
| Mikotoxin határértékek | 363 |
| Az ellenőrző vizsgálatok sés módszerek | 365 |
| Intézkedések kifogásolt áru esetén | 367 |
| A mikotoxinok eltávolítására irányuló eljárások | 368 |
| A penészes anyag eltávolítása | 368 |
| A felület kezelésével és a fázisok elválasztásával járó műveletek | 369 |
| A hőhatás | 370 |
| A besugárzások hatása | 370 |
| Vegyzerek és enzimek hatása | 371 |
| Az élelem alkatrészeihez való kötődés | 372 |
| Megelőzés a termelés területén | 373 |
| A növénytermesztés és a termelés tárolása | 373 |
| Az élelmiszeripar és a konyhatechnika | 376 |
| Összefoglalás | 381 |
| Irodalomjegyzék | 383 |