1.034.996

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a harmadik kiadáshoz5
Bevezetés7
A mikroszervezetek alaktana és rövid rendszertana
A baktériumok és sugárgombák alakja, mérete15
A baktériumok sejtjeinek felépítéséről általában18
Sejtfal, sejtmembrán, tok18
Citoplazma és szerkezete21
A baktériumok mozgószervei és a mozgás25
A baktériumok viselkedése festékekkel szemben27
Spórázás, a spóra alkata és kicsírázása29
Ciklusosság a baktériumsejt fejlődésében32
Tenyésztés, tenyészeteljárások, szaporodás mértéke34
A baktériumok szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról37
A baktériumok rendszerezéséről39
A baktériumok rendszerének rövid ismertetése40
Gombák55
Algák73
Protozoa vagy állati véglények75
A mikroszervezetek általános élettana
A mikroszervezetek sejtjeinek vegyi összetételéről77
Anorganikus anyagok77
Szén80
Nitrogén82
A mikrobák táplálékfelvétele83
A növekedést serkentő anyagok és szerepük a mikroorganizmusok életében85
Anyagcsere. Enzimek89
Légzési típusok93
Fizikai hatások a mikroszervezetekre95
A víz és víztelenség állapota a baktériumok és spóráik bennmaradása szempontjából95
A hőmérséklet mint környezeti hatás99
A fény hatása101
A mikroszervezetekre gyakorolt kémiai hatás101
A vegyi reakció hatása101
Vegyszerek és mérgek hatása a mikroszervezetekre, fertőtlenítés102
Néhány, a mezőgazdasági iparban és takarmánykészítési folyamatban fontos anaerob és aerob lebontási folyamat
Alkoholos erjedés105
Tejsavas erjedés110
Propionsavas erjedés119
Vajsavas erjedés120
Anaerob és aerob ecetsav erjedés122
A mikroorganizmusok genetikájának rövid áttekintése
Szexualitásszerű jelenség a bakteriofágoknál125
Baktériumok szexualitása és ennek genetikai kihatásai126
Streptomycesek paraszexualitása és heterokariózisa130
Heterokariózis, rekombináció és szaltáció növényi kórokozó gombáknál130
DNS az örökítés irányításában136
Transzformáció136
Lizogénia137
Transzdukció137
Bakteriocinogénia vagy kalicinogénia138
Információs elmélet138
Mutációk, mutagenezis140
A mikroszervezetek környezettana
A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról145
Metabiózis145
Antagonizmus, antibiózis146
Szimbiózis162
A mikroszervezetek parazitizmusa165
Mikroszervezetek a természetben175
Mikroszervezetek a talajban175
A szén körforgalma a talajban184
A nitrogén körforgalma a talajban188
A talaj organikus anyagának lebomlása és a széndioxid keletkezése202
A kén körforgalma a talajban205
A foszfor mikrobiológiai átalakulása207
A vas és mangán mikrobiológiai átalakulása208
Talajtolás210
Az istállótárgya, a komposzt és a zöldtrágya mikrobiális folyamata az érlelés alatt213
A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és a talajaggregátum kialakításában217
Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajban220
Irányítható-e a talaj élete a mikrobák segítségével?221
A mikroszervezetek elterjedése a vízben223
A mikrobiológia történetének áttekintése
Irodalom237
Név- és tárgymutató239

Dr. Horváth János

Dr. Horváth János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv