kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 382 oldal |
| Sorozatcím: | Agrártudományi Egyetem tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Előszó a negyedik kiadáshoz | 3 |
| Bevezetés | |
| A mikrobiológia tárgya és kapcsolata a többi tudománnyal | 5 |
| A mikrobiológia fejlődésének kezdeti időszaka | 9 |
| Az ősnemzés és összefüggése a földi élet keletkezésével | 13 |
| A mikrobiológia fejlődésének második időszaka | 22 |
| A baktériumok általános alaktana és rendszertana | |
| A baktériumok alaktana | |
| A baktériumok méretei | 33 |
| Az ultramikróbák méretei | 36 |
| A baktériumok külső alakja | 39 |
| A baktériumok szerkezete | 43 |
| A baktériumok szaporodása | 50 |
| A baktériumok mozgása | 58 |
| A baktériumok fejlődése | 60 |
| A baktériumok rendszertana | |
| A baktériumok helye az élő szervezetek rendszerében és a baktériumok változékonysága | 65 |
| A baktériumfajok meghatározására felhasználható tulajdonságok | 70 |
| A baktériumok rendszertana | 74 |
| A mikroorganizmusok egyéb csoportjai | 82 |
| A mikroorganizmusok általános élettana | |
| A mikróbák táplálkozási folyamatai | |
| A tápanyagok bejutása a mikróbasejtbe | 89 |
| Az autotróf baktériumok asszimilációja (baktériumok foto- és kemoszintézise) | 93 |
| A heterotróf baktériumok szénasszimilációja | 95 |
| A mikróbák nitrogénasszimilációja | 97 |
| Az ásványi alkotórészek (hamuanyagok) aszzimilálása | 99 |
| A mikroorganizmusok vegyi összetétele | 100 |
| A járulékos növekedési anyagok hatása a mikroorganizmusok fejlődésére | 103 |
| Az enzimek (fermentumok) | |
| Az enzimek kémiai természete | 106 |
| A fermentatív katalízis mechanizmusa | 109 |
| Az enzimek osztályozása | 111 |
| Az enzimek szerepe a szintetikus folyamatokban | 116 |
| Légzési folyamatok | |
| A légzés szerepe a mikroorganizmusok életműködésében | 117 |
| A mikroorganizmusok légzési típusai | 118 |
| A külső környezet tényezőinek hatása a mikroorganizmusokra | |
| A külső környzezet vegyi tényezőinek hatása | 134 |
| A fizikai tényezők hatása a baktériumok életműködésére | 139 |
| Az élelmiszerek tárolásásnak és tartósításának mikrobiológiai alapjai | 145 |
| A mikroorganizmusok egymásközti viszonya | 153 |
| A mikroorganizmusok részletes élettana | |
| A szén átalakulásának általános iránya a természetben | 161 |
| Erjedési folyamatok | |
| A szerves savak anaerób lebontása | 166 |
| Alkoholos erjedés | 167 |
| Tipikus tejsavas erjedés | 170 |
| A tejsavas baktériumok felhasználása a tejgazdaságban | 173 |
| Nemtipikus tejsavas erjedés | 176 |
| A tejsavas baktériumok felhasználása egyes termékek savanyítására | 177 |
| Propionsavas erjedés | 183 |
| Aceton-etilalkoholos erjedés | 186 |
| Vajsavas erjedés | 186 |
| Az aceton-bútilalkoholok erjedése | 189 |
| A pektinanyagok vajsavas erjedése | 191 |
| A vajsavas baktériumok felhasználása a len elsődleges feldolgozásában (a len áztatása) | 193 |
| A cellulóz vajsavas erjedése | 195 |
| Oxidációs folyamatok | |
| A molekuláris hidrogén oxidációja | 201 |
| Metán és más szénhidrogének oxidációja | 201 |
| Zsírok és a magymolekulasúlyú alifás savak oxidációja | 203 |
| Etilalkohol oxidálása ecetsavvá | 204 |
| Szénhidrátok oxidációja fumarsavképződéssel | 207 |
| Szénhidrátok oxidációja citromsavképződéssel | 208 |
| A celluzóz és kísérőanyagainak oxidációja | 210 |
| Az aromás vegyületek oxidációja | 213 |
| Nitrogéntartalmú szerves anyagok hidrolízise és oxidációja | |
| A nitorgén átalakulásának általános iránya a természetben | 215 |
| Ammonifikációs folyamatok | 217 |
| Ásványi nitrogéntartalmú anyagok oxidációja a széndioxid szenének egyidejű asszimilációjával | |
| A nitrifikálás | 231 |
| A talaj nitrifikáló folyamatainak sajátosságai | 238 |
| Szerves anyagok oxidációja egyidejű nitrátredukcióval | |
| Közvetlen denitrifikáció | 242 |
| Közvetett denitrifikáció | 245 |
| Nitrogénmentes szerves vegyületek oxidációja molekuláris nitrogén egyidejű asszimilációjával | |
| A molekuláris nitrogén megkötése baktériumok által | 246 |
| A molekuláris nitrogén megkötése Azotobacterek által | 247 |
| Molekuláris nitrogén megkötése a Clostridium Pasteurianum áltam | 253 |
| Légköri nitrogén asszimilálása gombák és moszatok által | 254 |
| Molekuláris nitrogén megkötése a pillangós növényekkel együttélő gyökérgumóbaktériumok által | 255 |
| Talajbaktériumkészítmények felhasználása a mezőgazdasági gyakorlatban | |
| A nitragin alkalmazása | 266 |
| Az azotogén alkalmazása | 272 |
| A kén és a foszfor átalakulása | |
| A kén átalakulása | 278 |
| A foszfor átalakulása | 284 |
| A szerves anyagok átalakulása a talajban | |
| Talajmikroorganizmusok | |
| A baktéiumok elterjedése a talajban | 287 |
| Baktériumokon kívül a többi mikroorganizmus elterjedése a talajban | 294 |
| Kölcsönviszonyok a talajbaktéiumok és a magasabbrendű növények között | 302 |
| A talaj mikroorganizmusai és a szerves anyag mineralizációja a talajban | |
| A folyamat általános iránya | 308 |
| A talajmikroorganizmusok részvétele a talaj különféle huminanyagainak elbontásában | 311 |
| A megművelés hatása a talaj mikroflórára | 324 |
| A talaj mikroorganizmusai és a talaj bioorganomineralis komplexusa | 330 |
| Mikrobiológiai módszerek a talaj termőképességének megállapítására | 333 |
| Az istállótrágya tárolása során végbemenő mikrobiológiai folyamatok | 339 |
| A víz és a levegő mikrobiológiája | |
| A baktériumok elterjedése a vízben | 346 |
| A vizek szaprobia rendszere | 351 |
| Szennyvízek biológiai tisztulása | 355 |
| A baktéiumok eljterjedése a levegőben | 360 |
| Ajánlott irodalom a mikrobiológia részletesebb tanulmányozásában | 362 |
| Utószó | 363 |
| Tárgy- és névmutató | 366 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.