kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 333 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 83 fekete-fehér ábrával illusztrált. Kihajtható melléklettel. |
| Előszó a második kiadáshoz | 3 |
| Bevezetés | 5 |
| A mikroszervezetek alaktana, szaporodása és rendszertana | |
| A baktériumok és sugárgombák alakja és mérete | 13 |
| A baktériumok sejtjeinek felépítéséről általában | 16 |
| Sejtfal, sejtmembrán, tok | 17 |
| Citoplazma, tartléktápanyagok | 21 |
| Bomlástermékek vagy exkrétumok | 23 |
| Festékek képzése | 23 |
| A protoplazma világító képessége | 24 |
| A bektériumok sejtmag-kérdésének mai állása | 25 |
| A baktériumok mozgatószervei és a mozgás | 28 |
| A baktériumok viselkedése festékekkel szemben | 31 |
| A baktériumsejt fejlődése | 33 |
| Ciklusosság a baktériumsejt-fejlődésben | 39 |
| Tenyésztés, tenyészeljárások, szaporodás mértéke | 42 |
| A baktériumok szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról | 46 |
| A baktériumok rendszerezéséről | 49 |
| A baktériumok rendszerének rövid ismertetése | 51 |
| Gombák | 69 |
| Algák | 92 |
| Protozoa vagy állati véglények | 94 |
| A mikroszervezetek általános élettana | |
| A mikroszervezetek sejtjeinek vegyi összetételéről | 97 |
| Anorganikus anyagok | 97 |
| Szén | 101 |
| Nitrogén | 105 |
| A növekedést serkentő anyagok és szerepük a mikroorganizmusok életében | 106 |
| Anyagcsere. Enzimek | 111 |
| Légzési típusok | 117 |
| Fizikai hatások a mikroszervezetekre | 120 |
| A víz szerepe a mikroszervezetek konzerválásában. A nedvesség és a koncentrált oldatok hatása | 120 |
| A hőmérséklet mint környezeti hatás | 123 |
| A fény hatása | 126 |
| A mikroszervezetekre gyakorolt kémiai hatás | 127 |
| A vegyi reakció hatása | 127 |
| Vegyszerek és mérgek hatása a mikroszervezetekre, fertőtlenítés | 128 |
| Néhány, a mezőgazdasági iparban és takarmánykészítési folyamatban fontos anaerob és aerob lebontási folyamat | |
| Alkoholos erjedés | 134 |
| Tejsavas erjedés | 140 |
| Propionsavas erjedés | 153 |
| Vajsavar erjedés | 154 |
| Anaerob és aerob ecetsavar erjedés | 157 |
| A mikroszervezetek változékonysága és öröklékenysége | |
| Spontán és indukált mutáció | 164 |
| A mikrobiális mutánsok fő típusai | 170 |
| Transzformáció mint a mikroszervezetek klónjai között létrejövő örökletes kölcsönhatás | 174 |
| Transzdukció | 174 |
| Genetikai kicserélődés paraszexuális vagy szexuális úton | 178 |
| Szexualitás és citogén elmélet | 182 |
| Információs elmélet | 184 |
| A micsurini felfogás a mikrobiológiában | 186 |
| A mikroszervezetek környezettana | |
| A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról | 191 |
| Metabiózis | 191 |
| Antagonizmus, antibiózis | 193 |
| Szimbiózis | 213 |
| A mikroszervezetek parazitizmusa | 219 |
| Mikroszervezetek a természetben | 233 |
| Mikroszervezetek a talajban | 233 |
| A szén körforgalma a talajban | 245 |
| A nitrogén körforgalma a talajban | 252 |
| A kén körforgalma a talajban | 272 |
| A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 274 |
| A vas és mangán mikrobiológiai átalakulása | 276 |
| Talajoltás | 278 |
| Az istállótrágya mikrobiális folyamata az érlelés alatt | 283 |
| A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és talajaggregátum kialakításában | 286 |
| Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajban | 291 |
| Irányítható-e a talaj élette a mikrobák segítségével? | 292 |
| A mikroszervezetek elterjedése a vízben | 297 |
| A mikrobiológia történetének áttekintése | |
| Irodalom | 317 |
| Név- és tárgymutató | 321 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.