kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 365 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Kézirat. Megjelent 215 példányban, 173 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: J 3-780. |
| A mikrobiológia tárgya | 3 |
| A mikrobiológia története | 4 |
| A mikroorganizmusok rendszere | 10 |
| A mikroorganizmusok az élő szervezetek rendszerében | 10 |
| Baktériumok | 12 |
| Rickettsiák | 35 |
| Vírusok | 35 |
| Protozoák | 58 |
| A vírusokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók | 63 |
| A virológia korai időszakának alapvető felfedezései | 63 |
| A virionok morfológiája és kémiája | 63 |
| A vírusok kimutatása és mennyiségi meghatározása | 66 |
| A vírusok tenyésztése és eltartása | 68 |
| A vírusfertőzés lefolyása | 69 |
| Tünettan, kórtan | 70 |
| Az onkogén vírusok | 71 |
| Vírusinterferencia, interferonok | 73 |
| A baktérium- és gombatenyészetekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók | 75 |
| A tisztatenyészetek készítésének módszerei | 76 |
| Eszköz- és anyagismeret | 76 |
| A sterilezés | 77 |
| Tisztatenyészetek készítése | 79 |
| A tenyészetek makroszkópos képe | 80 |
| A tenyészetek biokémiai jellemzői | 82 |
| A tenyészetek fejlődésének törvényszerűségei | 82 |
| A sejtszám meghatározásának módszerei | 84 |
| Az össz-sejtszám meghatározása | 84 |
| Az élősejtszám meghatározása | 87 |
| Külső tényezők hatása a tenyészetek fejlődésére | 88 |
| A víz hatása | 89 |
| A hőmérséklet hatása | 90 |
| A pH hatása | 91 |
| Az rH hatása | 92 |
| A sugárzás hatása | 93 |
| A mikroorganizmusok anyagcseréje | 94 |
| A mikroorganizmusok tápanyagigénye | 94 |
| A víz | 95 |
| Ásványi tápanyagok | 95 |
| Szénforrások | 96 |
| Nitrogénforrások | 102 |
| Vitaminigény | 106 |
| Az anyagfelvétel és anyagleadás | 114 |
| Az energianyerés útjai | 116 |
| A fényenergia megkötése | 117 |
| A kemotróf energianyerés | 119 |
| A kemoorganotróf energianyerés | 124 |
| A poliszacharidok, zsírok és fehérjék bomlása | 145 |
| A poliszacharidok bomlása | 145 |
| A zsírok bomlása | 146 |
| A fehérjék bomlása | 147 |
| A főbb szintetikus folyamatok | 147 |
| A szénhidrátok szintézise és átalakulása | 147 |
| Az aminósavak szintézise | 151 |
| A fehérjék szintézise | 156 |
| A nukleinsavak szintézise | 156 |
| A zsírsavak szintézise | 156 |
| Egyéb szintetikus folyamatok | 160 |
| Az egységes anyagcsere folyamat | 163 |
| Genetikus kontroll | 165 |
| Biokémiai kontroll | 167 |
| A mikroorganizmusok öröklékenysége és változékonysága | 170 |
| A mikróbák öröklénysége | 171 |
| A dezoxiribonukleinsav | 171 |
| A messenger ("hírvivő") ribonukleinsav (mRNS) | 173 |
| A transzfer ("szállító", "átvivő") ribonukleinsav (tRNS) | 174 |
| A fehérjék szintézise | 176 |
| A mikróbák változékonysága | 180 |
| A spontán mutáció | 180 |
| Az indukált mutáció | 184 |
| A paraszexuális folyamatok | 187 |
| A valódi ivaros folyamatok | 192 |
| A modifikációk | 192 |
| A mikroorganizmusok ökológiája | 193 |
| A mikróbák terjedése | 193 |
| A mikroorganizmusok földrajzi elterjedése | 194 |
| Külső tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 195 |
| A talajmikroorganizmusok és szerepük a talaj életében | 195 |
| A humusz | 195 |
| A mikroorganizmusok előfordulása a talajokban | 196 |
| Mikrobiális folyamatok a talajokban | 196 |
| A mikroorganizmusok szerepe a vizek életében | 199 |
| A vizek életközösségei | 199 |
| Az ivóvíz ellátással kapcsolatos mikrobiológiai problémák | 200 |
| Szennyezett vizek mikroorganizmusai | 201 |
| A szennyvíztisztítás problémái | 202 |
| Mikroorganizmusok a levegőben | 205 |
| A mikroorganizmusok kapcsolatai egymással és a magasabbrendű szervezetekkel | 206 |
| Epifiton és epizoon mikroorganizmusok | 206 |
| Metabiózis | 206 |
| Antibiózis | 207 |
| A szimbiózis és a parazitizmus | 207 |
| A mikroorganizmusok geológiai jelentősége | 213 |
| Az anyagok körforgalma | 213 |
| A szén körforgalma | 214 |
| A nitrogén körforgalma | 214 |
| A kén körforgalma | 215 |
| Mezőgazdasági mikrobiológia | 217 |
| A talaj mikrovegetációjának befolyásolása | 217 |
| A pillangósvirágúak fertőzése Rhizobium-okkal | 218 |
| A trágyával kapcsolatos mikrobiológiai problémák | 220 |
| Növénykórtani mikrobiológia | 220 |
| A fertőzés | 221 |
| A kórokozók károsító tényezői | 222 |
| A gazdanövény védekező rendszerei | 223 |
| A betegségek tünetei | 227 |
| A járványok keletkezése | 228 |
| Védekezés a növények fertőző megbetegedései ellen | 228 |
| Gombák termelése | 231 |
| Az anyarozs termesztése | 232 |
| Ipari mikrobiológia | 233 |
| Az élesztők gyakorlati felhasználása | 233 |
| Élesztőgyártás | 234 |
| A sörfőzés | 238 |
| Szeszfőzés | 239 |
| Gliceringyártás erjesztéssel | 241 |
| Pálinkafőzés | 242 |
| Borászat és pezsgőgyártás | 243 |
| A tejsavbaktériumok gyakorlati felhasználása | 244 |
| Tejsavgyártás | 244 |
| A mikroorganizmusok szerepe a tejiparban | 245 |
| Siló készítése | 246 |
| Káposzta és uborka savanyítás | 247 |
| Egyéb baktériumos erjesztések | 247 |
| Ecetgyártás | 247 |
| Butanol és aceton előállítása | 248 |
| Gyógyszeripari mikrobiológia | 248 |
| Antibiotikum gyártás | 248 |
| Vitaminok termeltetése | 256 |
| Szteroidok mikrobiológiai átalakítása | 257 |
| Gyógyszeriparilag fontos egyéb vegyületek fermentációja | 259 |
| Hatóanyag-termeltetés növényi sejtekkel | 261 |
| Aminósavak termelése | 261 |
| Protein termelés | 262 |
| Enzimkészítmények mikroorganizmusokból | 264 |
| Amiláz készítmények | 263 |
| Proteáz készítmények | 264 |
| Pektinbontó készítmények | 264 |
| Invertáz készítmények | 264 |
| Glukózoxidáz (notatin) | 264 |
| Sztreptokináz | 264 |
| Celluláz | 264 |
| Penicillináz | 265 |
| L-aszparagináz | 265 |
| Gibberellin-termeltetés | 265 |
| A konzervipar | 266 |
| Vízelvonáson alapuló eljárások | 266 |
| Tartósítás vegyi anyagokkal | 266 |
| Hőcsökkentésen alapuló eljárások | 266 |
| Tartósítás hőkezeléssel | 267 |
| Az iparcikkek védelme a mikroorganizmusok ellen | 268 |
| A farontó gombák kártétele | 268 |
| A tropikalizáció problémái | 269 |
| Mikroorganizmusok a textiliparban | 269 |
| Az ásványolajipar mikrobiológiai módszerei | 270 |
| Baktériumok szerepe a bányászatban | 271 |
| Az orvosi mikrobiológia alapkérdései | 272 |
| Az emberi kórokozók eredete | 272 |
| A fertőzés útjai | 272 |
| A mikroorganizmusok megbetegítő képessége | 273 |
| A fertőzés formái | 275 |
| A fertőző betegségek mérőszámai | 275 |
| A járványok megjelenési formái | 276 |
| A szervezet védekező rendszerei | 277 |
| A szervezet nem-fajlagos védekező rendszerei | 277 |
| A szervezet fajlagos védekező rendszere | 278 |
| A kemoterápia | 291 |
| Vírus-ellenes kemoterápiás vegyületek | 292 |
| Rickettsia-ellenes kemoterápiás vegyületek | 292 |
| Antibakteriális kemoterápiás vegyületek | 293 |
| Antifugális kemoterápiás vegyületek | 294 |
| Protozoa-ellenes kemoterápiás vegyületek | 294 |
| A gyakrabban előforduló patogén mikroorganizmusok | 294 |
| Baktériumok | 294 |
| Rickettsiák | 304 |
| Vírusok | 304 |
| Gombák | 307 |
| Protozoonok | 308 |
| Az analitikai mikrobiológia | 310 |
| A gátlóanyagok kvalitatív analízise | 310 |
| A gátlóanyagok kvantitatív analízise | 313 |
| A "serkentő" anyagok kvalitatív analízise | 316 |
| A "serkentő" anyagok kvantitatív analízise | 316 |
| Ajánlott irodalom | 318 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.