kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 227 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-230-920-6 |
| Megjegyzés: | Tankönyvi száma: Szm-514. Fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal. |
| Általános mikrobiológia | |
| Bevezetés | |
| A mikroorganizmusok felismerése | 9 |
| A mikroogranizmusok alaktana | 10 |
| A mikroorganizmusok telepképzése | 13 |
| A mikroorganizmusok anyagcseretermékei | 17 |
| A mikroorganizmusok életfeltételei | 21 |
| A víz és az oldott tápanyagok | 23 |
| A tápanyag töménysége | 25 |
| A környezet hőmérséklete | 26 |
| A környezet kémhatása | 34 |
| A levegő jelenléte vagy hiánya | 36 |
| Az élő környezet | 38 |
| A mikroorganizmusok életfolyamatai | 42 |
| Az anyagcsere | 43 |
| Tápanyagfelvétel | 43 |
| Sejtépítés (asszimiláció) | 45 |
| Lebontás (disszimiláció) | 46 |
| A raktározás és a kiválasztás | 58 |
| A mikroorganizmusok szaporodása | 59 |
| A mikrobák egyéb életjelenségei | 63 |
| A mikoroorganizmusok hasznos tevékenysége | 65 |
| Hasznosításuk az élelmiszeripari gyártástechnológiában | 65 |
| A mikrobák egyéb hasznosítási irányai | 69 |
| A mikroorganizmusok szaporítása | 72 |
| A mikroorganizmusok káros tevékenysége | 79 |
| A mikroorganizmusok élelmiszerbontó hatása | 80 |
| A gyártástechnológiai folyamatok megzavarása | 81 |
| Érzékszerveinkkel megfigyelhető romlásjelenségek | 81 |
| A mikrobák okozta tápanyagcsökkenés | 86 |
| Az élelmiszerek útján terjedő egészségártalmak | 87 |
| Élelmiszer-fertőzések | 88 |
| Élelmiszer-mérgezések | 89 |
| A káros mikroorganizmusok elleni védekezés | 101 |
| Tartósító (csíragátló) módszerek | 102 |
| Tartósítószerek | 104 |
| Csíraölő (fertőtlenítő) módszerek | 108 |
| Fertőtlenítőszerek | 114 |
| Táplálkozás-élettan | |
| Bevezetés | |
| Az ember tápanyagai | 123 |
| A testépítő anyagok | 123 |
| Energiát adó anyagok | 128 |
| Szénhidrátok | 128 |
| Zsírok-olajok | 130 |
| Egyéb energiaforrások | 133 |
| Az energiakészlet mérése | 133 |
| Élettani tényezők | 134 |
| Vitaminok | 135 |
| Ásványi anyagok | 141 |
| Egyéb anyagok | 143 |
| Víztartalom | 143 |
| Színező- és fűszerezőanyagok | 145 |
| Ballaszt- és salakanyagok | 145 |
| A tápanyagok emésztése és felszívódása | 149 |
| A táplálkozás folyamata | 149 |
| Az emésztés enzimjei | 150 |
| Emésztés és felszívódás | 152 |
| A szövetek sejtek közti anyagcseréje | 155 |
| Élelmiszereink értékelsée | 159 |
| Élelmiszereink táplálóértéke | 159 |
| Élelmiszereink élettani értéke | 160 |
| Élelmiszereink élvezeti értéke | 161 |
| Emészthetőség és telítőhatás | 164 |
| Az élelmiszerek romlékonysága | 166 |
| Az élelmiszeripari feldolgozás hatása a termékekre | 168 |
| A nyersanyagok tárolása | 168 |
| Erőművi eljárások | 170 |
| A víztartalom megváltoztatása | 171 |
| A hőkezelés | 172 |
| A hőkezelés módjai | 172 |
| A hőkezelés hatása a tápanyagokra | 173 |
| Az élelmiszerek összetételének megváltoztatása | 175 |
| Technikai szennyeződések | 177 |
| Az élelmiszerek táplálkozás-élettani értékelése | 181 |
| Növényi eredetű élelmiszerek | 181 |
| Gabonafélék (cereáliák) | 181 |
| Hüvelyesek, olajtartalmú magvak | 185 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 186 |
| Gyümölcsök | 191 |
| Élvezeti anyagok | 194 |
| Az állati eredetű élelmiszerek | 197 |
| Húsok és húskészítmények | 199 |
| Tojás és tojáskészítmények | 202 |
| Tej és tejtermékek | 204 |
| Tápanyagigény | 209 |
| Az energiaszükséglet fedezése | 209 |
| Az életfolyamatok alapanyagcseréje | 210 |
| A munkavégzés energiaszükséglete | 212 |
| A tápanyagszükséglet fedezése | 213 |
| A fehérjeigény | 214 |
| A zsírigény | 215 |
| A szénhidrátigény | 216 |
| Az élettanitényező-igény | 216 |
| A különleges élelmezési igények | 217 |
| Az élelmiszeripar feladata a népélelmezés korszerűsítésében | 220 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.