kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 143 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9107-88-3 |
| Megjegyzés: | Tankönyvi szám: Szm-502. Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
| Mikrobiológia | 3 |
| Mikrobiológia tárgya | 5 |
| A mikrobiológia rövid története (Olvasmány) | 6 |
| A mikroorganizmusok elterjedtsége | 8 |
| A mikroorganizmusok jellemzése | 9 |
| A baktériumok | 9 |
| A gombák | 18 |
| Az élesztőgombák | 18 |
| A fonalasgombák | 22 |
| A vírusok | 26 |
| A mikroorganizmusok életfeltételei | 30 |
| A víz | 31 |
| A tápanyagok | 32 |
| Az oxigén | 33 |
| A pH szerepe | 35 |
| A hőmérséklet | 36 |
| A mikroorganizmusok életfolyamatai | 38 |
| Az anyagcsere | 39 |
| A szénhidrátok lebontása | 40 |
| A fehérjék lebontása | 41 |
| A zsírok lebontása | 43 |
| A raktározás és kiválasztás | 44 |
| A mikroorganizmusok szaporodása | 45 |
| Az élelmiszerek minőségét meghatározó mikrobák | 47 |
| Az élelmiszerek romlása | 48 |
| Élelmiszerek okozta megbetegedések | 49 |
| Élelmiszer fertőzések | 50 |
| Élelmiszer mérgezések | 51 |
| Indikátor mikroorganizmusok | 53 |
| A mikroorganizmusok hasznosítása az élelmiszeriparban | 54 |
| Erjedésiparok | 54 |
| Boripar | 54 |
| Sörgyártás | 56 |
| Élesztőgyártás | 57 |
| Szeszgyártás | 57 |
| Ecetgyártás | 58 |
| Tejipar | 59 |
| Konzervipar | 61 |
| Húsipar | 62 |
| Sütőipar | 62 |
| Mikrobiológiai minőségellenőrzés | 64 |
| Gyártásközi vizsgálatok | 65 |
| A késztermék minősítése | 65 |
| Táplálkozás-élettan | 69 |
| Az egészséges táplálkozás | 71 |
| Az energiaforgalom | 71 |
| Tápanyagok | 73 |
| Energiát adó anyagok | 73 |
| A fehérjék | 73 |
| A szénhidrátok | 76 |
| A lipidek | 78 |
| Egyéb energiát adó tápanyagok | 79 |
| Vitaminok | 80 |
| A zsírban oldódó vitaminok tulajdonságai | 80 |
| A vízben oldódó vitaminok tulajdonságai | 81 |
| Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek) | 83 |
| A víz | 86 |
| Fűszerek, színezőanyagok | 87 |
| Növényi rostok | 87 |
| A tápanyagok emésztése és felszívódása | 89 |
| A táplálkozás folyamata | 89 |
| Az emésztés enzimei | 89 |
| Emésztés és felszívódás | 90 |
| A szénhidrátok lebontása és felszívódása | 90 |
| A fehérjék lebontása és felszívódása | 91 |
| A zsírok lebontása és felszívódása | 91 |
| A vitaminok és ásványi anyagok felszívódása | 91 |
| Sejtanyagcsere a szöveteken belül | 93 |
| Az élelmiszerek táplálkozás-élettani értékelése | 95 |
| Növényi eredetű élelmiszerek | 95 |
| Gabonafélék (cereáliák) | 95 |
| Hüvelyesek, olajtartalmú magvak | 98 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 98 |
| Gyümölcsök | 101 |
| Állami eredetű élelmiszerek | 103 |
| Húsok és húskészítmények | 104 |
| Tojás- és tojáskészítmények | 105 |
| Tej- és tejtermékek | 106 |
| Táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők | 109 |
| A helyes táplálkozás | 109 |
| A gyermekek és időskorúak táplálkozása | 110 |
| A gyermekek táplálkozása | 111 |
| Az időskorúak táplálkozása | 114 |
| Az egészséges felnőtt táplálkozása | 116 |
| Fizikai erőnlét és táplálkozás | 120 |
| A testedzés jelentősége | 121 |
| Az alkohol élettani hatása | 122 |
| Teendők alkoholmérgezés esetén | 124 |
| Az alkoholizmus következményei | 124 |
| Következtetések | 125 |
| Alternatív táplálkozási módok | 125 |
| A vegetáriánus táplálkozás | 125 |
| Makrobiotikus étrend | 126 |
| Reformtáplálkozás | 126 |
| Táplálkozás és elhízás | 127 |
| Az elhízás oka, tényezői | 128 |
| A jó fogyókúra (olvasmány | 130 |
| Röviden az élelmiszer allergiáról | 131 |
| Táplálkozással összefüggő megbetegedések | 131 |
| Táplálkozás az egészséges ésletmód kialakításához | 133 |
| Melléklet | 134 |
| Védjük környezetünk tisztaságát | 134 |
| Napi energiaszükséglet 9. táblázat | 136 |
| Tápanyagtáblázat 10. táblázat | 137 |
| Élelmiszerek koleszterintartalma 11. táblázat | 138 |
| Kislexikon | 139 |
| Irodalomjegyzék | 143 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.