| Előszó a második kiadáshoz | 3 |
| A mikroszkóp és használata | |
| A mikroszkóp optikai szerkezete | 5 |
| A mikroszkóp használata | 25 |
| A fluoreszcenciás mikroszkópia technikája | 30 |
| A fáziskontraszt mikroszkopizálás tecnikája | 32 |
| Az elektronmikroszkóp és használata | 35 |
| A mikroszkópi készítmények elkészítése és festése | |
| A mikroszkópi készítmények elkészítése | 38 |
| A készítmény rögzítése | 40 |
| A készítmény festése | 41 |
| Baktériumok Gram-féle festése | 43 |
| A mikrobasejt vizsgálata | |
| A mikrobasejtek alakja | 45 |
| Tokfestés | 46 |
| Spórafestés | 47 |
| Csillangófestés | 47 |
| A maganyag kimutatása a baktériumsejtben és a magfestés | 49 |
| Az élesztők magszerkezetének és az élősejt szerkezeti sajátságainak vizsgálata | 51 |
| A baktériumsejt protoplazmazárványainak festése | 52 |
| Volutinszemcsék festése | 52 |
| Gilkogén festése | 53 |
| Granulóz festése | 53 |
| Zsír festése | 53 |
| Pektinek, cellulóz és lignin kimutatása | 53 |
| Táptalajok és sterilizálásuk | |
| Táptalajok készítése | 54 |
| Húsleves készítése | 54 |
| Bouillonos zselatin és bouillonos ágár készítése | 55 |
| Élesztőkívonat | 57 |
| Élesztőtáptalaj Danysz baktériumok tenyésztésére | 57 |
| Tejtáptalajok | 58 |
| Malátás táptalajok | 58 |
| Burgonyás táptalajok | 58 |
| Talajkivonatos táptalaj | 59 |
| Nitrogényszegény táptalaj | 59 |
| Babfőzet | 60 |
| Szénalé | 60 |
| Táptalajok sterilizálása | 60 |
| Pasztőrizálás és tindallizálás | 65 |
| Baktériumok elkülönítése szintenyészetekben és mennyiségi meghatározásuk | |
| Baktériumok szintenyészete | 66 |
| Baktériumok mennyiségének meghatározása a talajban | 71 |
| Lemezes eljárás | 73 |
| Baktériumok mennyiségi kimutatása élettani csoportok szerint | 77 |
| Baktériumok közvetlen megszámlálása mikroszkóp alatt | 78 |
| A talajmikroorganizmusok számának meghatározása | 80 |
| N. G. Holodnij módszere | 80 |
| Lange-Pozgyejeva módszere | 80 |
| Mikroorganizmusok számának meghatározása vízben | 81 |
| Egyes tápelemek jelentősége a mikroorganizmusok életében | 85 |
| Nitrogénmentes szerves anyagok átalakulása mikroorganizmusok hatására | |
| Alkoholos erjedés | 87 |
| A széndioxid meghatározása | 88 |
| Élesztők mikroszkópikus vizsgálata | 89 |
| Etilalkohol meghatározása | 89 |
| Minőségi alkohol-próbák | 89 |
| Etilalkohol mennyiségi meghatározása | 90 |
| Tejsavas erjedés | 92 |
| A tejsav minőségi reakciója | 94 |
| A tejsav mennyiségi meghatározása | 94 |
| Vajsavas erejedés | 95 |
| Vajsavas baktériumok mikroszkópikus vizsgálata | 98 |
| A vajsav minőségi reakciói | 98 |
| Pektinanyagok erjedése | 100 |
| Pektinek erjedési kísérletének beállítása | 101 |
| A pektinerjedést előidéző baktériumok mikroszkópikus vizsgálata | 102 |
| A cellulóz lebontása | 103 |
| A cellulózbontó baktériumok mikroszkópikus vizsgálata | 104 |
| A szubsztrátum kémiai vizsgálata cellulózlebontás után | 104 |
| Cellulóz oxidálása ecetsavvá | 110 |
| Etilalkohol oxidálása aerob mikrobákkal | 106 |
| Ecetsav baktériumok hártyáinak mikroszkópikus vizsgálata | 111 |
| Az ecetsav minőségi reakciói | 111 |
| Citromsav és sóskasav képződése penészgombák tenyészeteiben | 111 |
| Zsír oxidálása mikroorganizmusok által | 113 |
| Szénhidrogének oxidálása mikroorganizmusok által | 114 |
| Gáznemű szénhidrogének oxidálása | 114 |
| Folyékony és szilárd szénhidrogének oxidálása | 115 |
| Nitrogéntartalmú anyagok átalakulása mikroorganizmusok által | |
| Fehérjék ammonifikálása | 117 |
| A fehérje rothadásos bomlástermékeinek meghatározása | 117 |
| A talajban lévő ammonifikáló és rothasztó baktériumok kimutatása és megszámolása | 119 |
| A karbamid ammonifikálása | 119 |
| Nitrifikálás | 120 |
| A nitrifikálás I. fázisa | 120 |
| A nitrifikálás II. fázisa | 122 |
| Dentrifikálás | 123 |
| A légköri nitrogén asszimilálása a magasabbrendű növényekkel együttélő mikoorganizmusok által | 125 |
| A levegő nitrogénjének asszimilálása a talajban szabadon élő baktériumok által | 127 |
| Clostridum Pasteurianum | 127 |
| Azotobacter | 128 |
| A kén, foszfor és vas átalakulása mikroorganizmusok által | |
| A kén átalakítása | 130 |
| A szulfátok redukálása | 130 |
| Kénhidrogén oxidálása | 131 |
| A vas átalakítása mikroorganizmusok által | 135 |
| Szerves foszfor átalakítása | 137 |
| Foszfátok oldása | 137 |
| Mikrobiológiai eljárások a talaj feltárható tápanyagtartalékának meghatározására | |
| Mikrobiológiai eljárások a talaj feltárható foszforsav- és káliumtartalékának meghatározására | 139 |
| V. Sz. Butkevics eljárása a talaj oldható foszforsav- és káliumtartalmának megállapítására Aspergillus niger segítségével | 139 |
| A talaj oldható foszforsav- és káliumtartalékának meghatározása V. Sz. Butkevics szerint az Aspergillus oryzae nevű gomba segítségével | 140 |
| A talaj meszezési és foszfortrágyázási igényének megállapítása Azotobacter segítségével | 143 |
| A talaj oldható nitrogéntartalékának megállapítása a Cunniinghamella gomba segítségével | 144 |
| A talaj mikroflórájának minőségi meghatározása elektív kultúrák segítségével | |
| Sz. N. Vinogradszkij módszere a mikroflóra minőségi összetételének tanulmányozása | 146 |
| Sziklagél előállítása | 147 |
| A talajmikroflóra minőségi vizsgálata Vinogradszkij szerint | 147 |
| A talajban lezajló mikrobiológigi folyamatok intenzitásának megállapítása | |
| A talaj általános mikrobiológiai aktivitásának meghatározása a fejlődő széndioxid mennyisége alapján | 150 |
| A talaj cellulózbontó képességének megállapítása | 151 |
| A talaj ammonifikáló aktivitásának megállapítása | 154 |
| A talaj ammóniatermelésének közvetlen meghatározása | 154 |
| Vinogradszkij módszere | 155 |
| Ammónia meghatározása talajkivonatban | 156 |
| A talaj nitrifiláló aktivitásának meghatározása | 157 |
| A nitrifikáló aktivitás meghatározása Vinogradszkij szerint | 158 |
| A talaj nitrogénkötő aktivitásának meghatározása | 161 |
| A mezőgazdasági növények rizoszféra-mikroflórájának vizsgálata | |
| A növények gyökérrendszere körül tenyésző talajbaktéiumok mennyiségi meghatározása | 164 |
| A gyökérmikroflóra vizsgálati módszere | 165 |
| Gyökerek mikroorganizmusoktól való folyamatos lemosás módszere | 166 |
| Rizoszférás baktériumok meghatározási módszere a gyökerek szétdörzsölésével | 167 |
| Ép növényi gyökérrendszer nyerésére szolgáló módszerek | 167 |
| Táptalajok a rizoszférás baktériumok tenyésztésére | 168 |
| A talajmikroorganizmusok kölcsönviszonya | |
| Mikroorganizmusok együttes tenyésztési módszere szilárd táptalajon | 171 |
| Mikroorganizmusok együttes tenyésztése tárgylemezeken | 172 |
| Festékképző és talajbaktériumok együttes tenyésztése | 172 |
| Mikolitikus mikróbák kimutatása a talaj mikroflórájában | 172 |
| A baktériumoldó fajok kimutatása a talaj mikroflórájában | 173 |
| A baktériumok meghatározására felhasználható tulajdonságok | |
| Morfológiai tulajdonságok | 175 |
| Tenyésztési tulajdonságok | 176 |
| A növekedés típusa boullonon | 178 |
| Telep-típusok bouillonos zselatinon vagy ágáron | 178 |
| A növekedés típusa bouillonos ágáron | 179 |
| Növekedés tejben | 179 |
| Növekedés burgonyán | 179 |
| Élettani jellegek | 179 |
| Magatartás a szénforrással szemben | 179 |
| Nitrogénforrás | 179 |
| Gázképzés | 179 |
| Savképzés | 180 |
| A baktériumok életműködésének egyéb termékei | 180 |
| Ellenállóképesség a savakkal és lúgokkal szemben | 180 |
| Az oxigénhez való viszony | 180 |
| Ellenállóképesség a külső környezet különféle tényezőivel szemben | 180 |
| A mikroorganizmusok tenyésztésének különleges módszerei | |
| Az anaerob mikroorganizmusok tenyésztési módszerei | 182 |
| A Bact. coli mennyiségi meghatározásának módszerei | 185 |
| Mikroorganizmusok tenyésztése fokozott sav-, semleges só stb. adagokkal | 187 |
| Talajrészecskék viszonylagos mikrooganizmus-tartalmának megállapítása | 188 |
| Nyálkabaktériumok tenyésztési módszerei | 189 |
| Az életképes baktériumok számának meghatározása a baktériumtrágyákban | 189 |
| Magasabbrendű növények monobakteriális tenyésztési módszere (M. Fjodorov szerint) | 190 |
| Egyes élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálati módszerek | |
| A tej mikrobiológiai vizsgálata | 195 |
| Savanyított zöldségfélék és a silótakarmány mikrobiológiai vizsgálata | 197 |
| A hal és a hús mikrobiológiai vizsgálata | 197 |
| Konzervek mikrobiológiai vizsgálata | 200 |
| Általános vizsgálati módszerek | |
| Átlag-talajminta bakteriológiai vizsgálatokhoz | 202 |
| A talaj nedvességkapacitásának meghatározása | 203 |
| A táptalajok és a talajkivonatok valódi savanyúságának meghatározása | 204 |
| Koloriméteres eljárás az oldatok tényleges aciditásának meghatározására | 205 |
| Az oxidációs-redukciós potenciál (redox-potenciál) megállapítása biológiai folyadékokban | 207 |
| Fehérjék és hidrolízis-termékeik minőségi reakciói | 210 |
| Biuret-reakció | 210 |
| Tirozin-reakció | 210 |
| Triptofán-reakció | 210 |
| A benzol-csoport reakciója | 211 |
| Az S-S csoport reakciója | 211 |
| A fehérjék szénhidrátcsoportjának reakciója | 211 |
| Az aminócsoport reakciója | 211 |
| Az a-helyzetben lévő amino-csoport reakciója | 211 |
| Egyes szénhidrátok minőségi reakciói | 211 |
| Glukóz-reakció | 211 |
| Levulóz-reakció | 212 |
| Pentóz-reakció | 212 |
| A cukor mennyiségi meghatározása Bertrand szerint | 212 |
| Össznitrogén meghatározása Kjedahl szerint | 213 |