| I. kötet | |
| A mikrobiológiai laboratórium rendje | 2 |
| Anyag és eszközismeret | 3 |
| Mikroszkóp-ismeret | 13 |
| Gyakorlatok | 19 |
| Táptalajok készítése | 20 |
| Átoltások gyakorlása | 22 |
| Mikroorganizmusok izolálása a környezetből | 28 |
| Mikroorganizmusok szaporodása különböző táptalajokon | 32 |
| Tisztatenyésztések készítése | 34 |
| Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata rögzített festett preparátumokkal. Egyszerű festések | 38 |
| Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata rögzített festett preparátumokkal. Összetett festések | 42 |
| Mikroorganizmusok nagyságának mérése | 48 |
| MIkroszkópos számolási gyakorlat | 52 |
| Mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata celofánon nevelt paránytenyészetekkel | 54 |
| Penészgombák vegetatív és ivaros szaporítóképleteinek mikroszkópos vizsgálata | 56 |
| Fáziskontraszt mikroszkópozás | 60 |
| Fluoreszcens mikroszkóp használata | 64 |
| Sejtszámolás Bürker-kamrával | 68 |
| Sejtszámolás lemezöntéssel | 72 |
| Sejtszámolás felületen történő szélesztés utáni tenyésztéssel | 76 |
| Sejtszám meghatározás turbidimetriás méréssel | 78 |
| Fonalasgombák növekedésének mérése | 82 |
| Anaerob baktériumok tenyésztése és számolása Burri-csövekben | 88 |
| Mikroorganizmusok antagonizmusának vizsgálata | 92 |
| Fémionok szaporodásgátló hatása | 96 |
| Az UV-sugárzás hatása a mikroorganizmusokra | 100 |
| Oxido-redukciós enzimek vizsgálata | 104 |
| Makromolekulák exoenzimes bomlása | 110 |
| Mikroorganizmusok hatása a vér alakos elemeire és a vérplazmára | 116 |
| Nitrát-redukció | 120 |
| Ammónia oxidációjának vizsgálata | 122 |
| Fehérjék bomlásából származó termékek kimutatása | 124 |
| Élesztőgombák cukorasszimilációjának és erjesztésének vizsgálata | 128 |
| Antibiotikumok érzékenység vizsgálata | 132 |
| Letális hőmennyiség vizsgálata | 136 |
| A pH hatása a növekedésre | 138 |
| Az ozmotikus nyomás hatása a mikroorganizmusokra | 140 |
| Dimorfizmus jelenségének vizsgálata | 142 |
| Növényi antimikrobiális vegyületek hatásának vizsgálata | 146 |
| Táptalajok | 150 |
| Reagensek, festékek | 155 |
| A gyakorlatokon alkalmazott mikroorganizmusok jegyzéke | 161 |
| Forrásmunkák és ajánlott irodalom | 162 |
| Tartalomjegyzék | 163 |
| II. kötet | |
| Bevezetés | 1 |
| Gyakorlatok | |
| Anaerob baktériumok tenyésztése, élőcsíraszámuk meghatározása anaerosztátban | 2 |
| Fágok mennyiségi meghatározása | 4 |
| Fertőtlenítőszerek vizsgálata | 8 |
| Streptomycin-koncentráció meghatározása agardffúziós módszerrel | 12 |
| Antibiotikum antagonizmus vizsgálata | 16 |
| Antibiotikumok elválasztása és mikrobiológiai módszerrel történő mennyiségi meghatározása | 22 |
| B2 vitamin termeltetés és mennyiségi meghatározása | 26 |
| Celluláz és béta-glükozidáz termelés vizsgálata Trichoderma harzianum-mal | 30 |
| Mikrobatenyészetek feltárási eljárásai és a sejtmentes kivonatok vizsgálata | 34 |
| Protoplasztok képzése és regeneráltatása | 42 |
| A Saccharomyces cerevisiae szexuális folyamata | 46 |
| Mitokondriális gének keresztezése Saccharomyces cerevisiae-ben | 54 |
| Élesztők "killer" aktivitásának vizsgálata | 58 |
| Paraszexuális ciklus igazolása Aspergillus nidulans törzsekkel (Heterokarion képzés protoplaszt fúzióval) | 62 |
| Escherichia coli transzformáció, transzfekció | 74 |
| Plazmid DNS gyors tisztítása (Miniscreen) | 80 |
| Fizikai térképezés | 84 |
| Élesztő transzformáció - irányított mutagenezis | 88 |
| Vizsgálati anyagból kitenyésztett baktériumok azonosításának menete | 94 |
| Az emberi test normál baktériumflórájának vizsgálata | 100 |
| Vizelet minta vizsgálata | 104 |
| Széklet minta vizsgálata | 108 |
| "Vegyes" anyagok vizsgálata | 112 |
| Antibiotikum rezisztencia vizsgálata humán anyagból izolált baktériumoknál | 114 |
| Kombinált antibiotikum terápia során végzett vizsgálatok. Antibiotikum szinergizmus-antagonizmus vizsgálata | 118 |
| Epidemiológiai vizsgálatokra alkalmas módszerek a bakteriológiában: szerotipizálás, fágtipizálás, bacteriocin tipizálás | 124 |
| Humán patogén anaerob baktériumok tenyésztéses vizsgálata | 128 |
| Környezet mikrobiológiai és kórházhigiénés vizsgálatok | 132 |
| Táptalajok | 136 |
| Reagensek, festékek, oldatok | 149 |
| Gyakorlatokon alkalmazott mikroorganizmusok jegyzéke | 154 |
| Forrásmunkák, ajánlott irodalom | 155 |
| Tartalomjegyzék | 158 |