| Hogyan használjuk a dehidradált táptalajokat? | 9 |
| Granulált táptalajok | 10 |
| Tárolás | 10 |
| A táptalajok elkészítése | 10 |
| A táptalajok összetétele | 11 |
| Táptalajok minőségi kontrollja | 12 |
| Minőségi kontroll: A Merck számára ez alapelv | 12 |
| A táptalajok elkészítése és használata közben felmerülő hibák | 13 |
| Az elkészített táptalajok tárolása | 15 |
| A tenyészetek biztonságos megsemmisítése | 15 |
| Rövidítések | 16 |
| Törzsgyűjtemények | 17 |
| Az alkalmazás speciális területeinek áttekintése | 19 |
| Laboratóriumi kellékek | 20 |
| Általános felhasználás | 20 |
| Környezeti mintavétel és fertőtlenítőszer tesztelés | 21 |
| Higiéniai kontroll | 22 |
| Orvosi diagnosztika | 22 |
| Állatgyógyászat | 26 |
| Érzékenységi tesztek | 27 |
| Gyógyszeripari termékek és nyersanyagok vizsgálata | 28 |
| Antibiotikum vizsgálatok | 29 |
| Vitamin vizsgálatok | 29 |
| Sterilitási tesztek | 29 |
| Kozmetikai termékek vizsgálata | 29 |
| Ivó-, ipari- és szennyvíz vizsgálatok | 30 |
| Tej és tejtermékek vizsgálata | 32 |
| Hús és hústermékek vizsgálata | 34 |
| Italok vizsgálata | 36 |
| Tojástermékek vizsgálata | 37 |
| Feldolgozott élelmiszerek vizsgálata | 37 |
| Gabona- és sütőipari termékek vizsgálata | 39 |
| Gátlóanyag maradványok kimutatása élelmiszerekből | 40 |
| Csomagolóanyag vizsgálata | 40 |
| Azonosítás | 41 |
| Specifikus mikroorganizmusok tenyésztése | 43 |
| Aeromonasok | 44 |
| Alicyclobacillus | 44 |
| Anaerobok, általában | 44 |
| Bacillus | 44 |
| Brucella | 44 |
| Campylobacter | 44 |
| Candida | 44 |
| Clostridium | 44 |
| Clostridium hydrobutyricum | 44 |
| Coliform mikroorganizmusok, beleértve az E. coli | 44 |
| Corynebacterium | 45 |
| Dermatophyta | 45 |
| E. coli 0157:H7 | 45 |
| Enterococcus | 45 |
| Lactobacillus | 45 |
| Legionella | 45 |
| Leuconostoc | 45 |
| Lipolitikus mikroorganizmusok | 46 |
| Listeria | 46 |
| Mycoplasma | 46 |
| Neisseri | 46 |
| Proteolyt | 46 |
| Pseudomonas | 46 |
| Salmonella | 46 |
| Staphylococcus | 47 |
| Streptococcus | 47 |
| Tubercle bacilli | 47 |
| Vibrio | 47 |
| Élesztők | 47 |
| Yersinia | 47 |
| Dehidradált táptalajok áttekintése | 49 |
| Mikrobiológiai táptalaj-alapanyagok áttekintése | 283 |
| Adalékanyagok és kiegészítő reagensek áttekintése | 293 |
| Gyorstesztek | 315 |
| Higiéniai ellenőrző rendszer áttekintése | 329 |
| Mikroorganizmusok festése | 349 |
| Fixálás | 350 |
| Metilénkék festés | 350 |
| Gram festés | 351 |
| Diphteria baktériumok festése Neisser szerint | 352 |
| Diphteria baktériumok festése Albert és Laybourn szerint | 352 |
| Gonococcusok festése Pappenheim-Unna szerint | 353 |
| Gonococcusok festése Schlirf szerint | 353 |
| Tbc-s vizsgálati anyag dúsítása | 354 |
| Mycobacterium-ok festése Ziehl-Neelsen szerint | 354 |
| Mycobacterium festés Hagemann-Herrmann szerint (Auramin festés) | 355 |
| Mycobacteriumok Tb-color kittel történő hideg festése | 356 |
| Mycobacteriumok Tb-fluor-ral történő fluoreszcens festése | 357 |
| Brucella festés Koslowskij-Treffenstadt szerint | 358 |
| Pneumoccusok tokfestése | 358 |
| Tokfestés Olt szerint anthrax patogénekben | 358 |
| Negatív tokfestés | 359 |
| Spórafestés Rakette szerint | 359 |
| Csillók festése Lembach és Sous szerint | 360 |
| Spirochaeta festés Giemsa oldattal | 361 |
| Trychomonas festés Cytocolor-ral | 361 |
| Gombák láthatóvá tétele eredeti preparátumokban | 362 |
| Gombák festése Lactofenol-kékkel | 362 |
| PAS gombafestés | 363 |
| ChromoCULT és FluoroCULT táptalajok áttekintése | 365 |
| Megnevezések összehasonlítása | 387 |
| Betűrendes névmutató | 403 |