kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 590 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-17-2909-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér, színes fotókkal, ábrákkal illusztrált. Tankönyvi szám: 42 206. |
| Előszó | 15 |
| Bevezetés | 19 |
| Munkavédelmi rendszabályok | 20 |
| Általános mikrobiológia | |
| A mikroorganizmusok vizsgálatának és tenyésztésének alapvető eszközei és anyagai | 27 |
| A fénymikroszkóp használata | 27 |
| Az összetett nagyító vagy mikroszkóp nagyítása | 29 |
| A mikroszkóp felépítése | 32 |
| Az összetett nagyítórendszer összeállítása | 49 |
| A mikroszkopizáláshoz és mikrofotográfiához használt színszűrők | 58 |
| Különleges mikroszkópi eljárások | 60 |
| A mikroorganizmusok tenyésztése | 66 |
| A mikroorganizmusok tenyésztésére szolgáló táptalajok | 66 |
| A táptalajok szükséges összetevői | 66 |
| A táptalajok csoportosítása a felhasználás célja szerint | 71 |
| A mikroorganizmusok tenyésztésére szolgáló táptalajok elkészítése | 72 |
| A mikroorganizmusok tenyésztésére használt edények | 75 |
| A kereskedelmi forgalomban kapható táptalaj-alkotórészek és táptalajok | 78 |
| A kereskedelmi forgalomban kapható táptalaj-alkotórészek | 78 |
| A kereskedelmi forgalomban kapható táptalajok | 79 |
| A táptalajokban végbemenő káros változások | 81 |
| A mikroorganizmusok átvitelére szolgáló eszközök | 82 |
| A mikroorganizmusok tenyésztéséhez és vizsgálatához használt anyagok, edények és eszközök sterilizálása | 84 |
| A sterilizálás fogalma | 84 |
| A sterilizálási eljárások | 85 |
| Az eszközök és edények sterilizálása | 102 |
| A mikroorganizmusok inkubálása | 105 |
| A levegőigény biztosítása | 105 |
| A steril munkakörülmény biztosítása | 105 |
| A mikroorganizmusok tenyésztésének egyes alapfogalmai | 106 |
| A mikroorganizmusok vizsgálatának módszerei | 109 |
| A mikroorganizmusok helye az élők rendszerében | 109 |
| A mikroorganizmusok izolálása a környezetből | 113 |
| A mikroorganizmusok kitenyésztése speciális tápanyagokkal (a csalétekmódszer) | 113 |
| Baktériumok izolálása a környezetből | 113 |
| Penészek izolálása a környezetből | 114 |
| Keratinbontó gombák izolálása szelektív táptalajon | 114 |
| Tiszta tenyészetek készítése | 115 |
| Az átoltás | 115 |
| Oltás kémcsőből kémcsőbe, szilárd táptalajra | 116 |
| Oltás kémcsőbe, folyékony táptalajra | 119 |
| Oltás kémcsőből kémcsőbe szúrással | 119 |
| Oltás kémcsőből Petri-csészébe | 119 |
| Oltás Petri-csészéből Petri-csészébe | 121 |
| A tiszta tenyészet készítésének módszerei | 121 |
| A hígításos módszer | 121 |
| A szélesztéses módszer | 122 |
| Szélesztés forgatásos lemezmódszerrel | 123 |
| A lemezöntéses módszer | 124 |
| Tiszta tenyészetek készítése speciális készülékekkel | 125 |
| Konídiumok izolálása monospóraizolátorral | 126 |
| Tiszta tenyészet készítése anaerob baktériumokból | 128 |
| A mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata | 129 |
| A mikroorganizmusok mikromorfológiai vizsgálata | 129 |
| Az élő mikroorganizmusok vizsgálata | 130 |
| A mikroorganizmusok vizsgálata egyszerű preparátumban | 131 |
| Vizsgálat egyszerű festetlen preparátumban | 131 |
| Vizsgálat natív festéssel | 131 |
| Vizsgálat paránytenyészetben | 132 |
| Paránytenyészet celofánon | 132 |
| Paránytenyészet függőcseppben | 133 |
| Paránytenyészet agrárblokkmódszerrel | 133 |
| Vizsgálat makrotenyészetben | 133 |
| A mozgás meghatározása függőcseppmódszerrel | 134 |
| A mozgás meghatározása félszilárd agaron | 134 |
| A mozgásképtelenség vizsgálata Craige-csővel | 135 |
| Elöl (rögzített) mikroorganizmusok vizsgálata | 135 |
| A baktériumsejt alakjának vizsgálata | 139 |
| Az egyszerű festések | 140 |
| A metilénkékfestés | 140 |
| A karbolos fukszinfestés | 141 |
| A speciális festések | 141 |
| A negatív festés | 141 |
| A gombasejt morfológiájának vizsgálata | 142 |
| Fonalas és élesztőgombák vizsgálata egyszerű festéssel | 142 |
| A gombaspórák csírázásának vizsgálata | 142 |
| A mikroorganizmusok nagyságának mérése | 143 |
| A baktériumsejt sejtalkotóinak vizsgálata | 145 |
| A baktériumok sejthatároló felületei | 145 |
| Az összetett és differenciálfestések | 148 |
| A Gram-festés | 148 |
| A saválló festés | 150 |
| A baktériummendospórák | 151 |
| A baktériummendospórák festése | 151 |
| Különálló spórák festése | 152 |
| A baktériumsejt tokja | 152 |
| A tokfestés | 152 |
| A baktériumok flagelloidja | 153 |
| A flagelloidok festése ("csillófestés") | 154 |
| A mikroorganizmusok sejten belüli tartalék tápanyagai | 156 |
| A zsírcseppek festése | 157 |
| A metakromatikus granulumok festése | 157 |
| A metakromatikus granulumok kimutatásának Neisser-féle módszere | 158 |
| A poli-béta-hidroxi-vajsav kimutatása | 158 |
| A glikogén kimutatása | 158 |
| A kénszemecskék kimutatása | 159 |
| A mikroorganizmusok sejtjeinek összehasonlító vizsgálata | 159 |
| A baktériumsejtfal festése | 159 |
| A sejtmag és a sejtmagekvivalens vizsgálata | 159 |
| A baktériumok maganyagának festése | 159 |
| A kékbaktériumok nukleotidjainak kimutatása | 160 |
| Az élesztőgombák sejtmagjainak festése | 160 |
| A fonalas gombák sejtmagjainak festése | 161 |
| A mitokondrium és a mitokondriumekvivalens vizsgálata | 161 |
| A baktériumok mitokondriumekvivalensének kimutatása | 161 |
| A sejthártya és a baktériumplazmolízis kimutatása | 162 |
| A protoplasztok vizsgálata | 162 |
| A baktériumprotoplasztok vizsgálata | 162 |
| A baktériumprotoplasztok előállítása | 163 |
| A gombaprotoplasztok vizsgálata | 164 |
| Élesztőgombák protoplasztjainak előállítása | 165 |
| A fonalas gombák protoplasztjainak előállítása | 166 |
| A mikroorganizmusok makromorfológiai vizsgálata | 166 |
| A mikroorganizmusok telepeinek vizsgálata | 169 |
| Az élesztőgombák morfológiájának vizsgálata | 170 |
| Az élesztőgombák pszeudomicéliumának és micéliumának vizsgálata | 172 |
| Az éleszők aszkospóráinak vizsgálata | 174 |
| A pigmentképzés vizsgálata | 174 |
| A gombák morfológiai vizsgálata | 175 |
| A mikroorganizmusok növekedése és szaporodása | 180 |
| Sejtszámálás közvetett módszerrel | 190 |
| Sejtszámálás közvetlen módszerrel | 191 |
| A szárazsúly és a telelpátmérő mérése | 194 |
| A turbiditás mérése | 195 |
| A vírusok vizsgálata | 196 |
| A fágok tenyésztése a gazdaszervezetben | 199 |
| A fágok számlálása a tarfoltmódszerrel | 199 |
| A mikroorganizmusok élettana | 201 |
| A mikroorganizmusok és környezetük | 201 |
| A hőmérséklet hatása a mikroorganizmusokra | 202 |
| A halálos hőmennyiség vizsgálata | 205 |
| A kiszárítás hatása | 206 |
| Az UV-sugárzás hatása a mikroorganizmusokra | 207 |
| Az ozmotikus nyomás hatása a növekedésre | 208 |
| A felületi feszültség hatása | 209 |
| A hidrogénion-koncentráció hatása a növekedésre | 210 |
| A légköri oxigén hatása | 211 |
| A nehézfémek oligodinamikus hatása | 214 |
| A pleomorfizmus hatása | 215 |
| Festékek bakteriosztatikus hatása | 216 |
| A fertőtlenítőszerek hatása | 217 |
| A baktériumszinergizmus | 218 |
| A baktériumkommenzalizmus | 218 |
| A baktériumantagonizmus | 219 |
| A fitoncidok hatása | 220 |
| Az extracelluláris enzimek vizsgálata | 221 |
| Az enzimek felosztása | 222 |
| Az amilázok kimutatása | 227 |
| A pektináz kimutatása | 228 |
| A cellulázok kimutatása | 228 |
| A kitináz kimutatása | 228 |
| A dextrán-szacharáz kimutatása | 229 |
| A zselatináz kimutatása | 230 |
| A kazeinázok kimutatása | 232 |
| A proteázok kimutatása | 232 |
| A gliceridek bontása | 233 |
| Az észterázaktivitás vizsgálata | 234 |
| Az eszkulin hidrolízisének vizsgálata | 234 |
| A szalicin hidrolízise | 235 |
| A béta-galaktozidáz-aktivitás vizsgálata | 235 |
| A hemolizinek kimutatása | 236 |
| A koagulázteszt | 236 |
| A foszfatázteszt | 236 |
| A lecitinázteszt | 237 |
| A mikroorganizmusok anyagcseréje | 237 |
| Az energiafelszabadítással járó anyagcsere-folyamatok | 238 |
| A bioszintézis fogalma | 241 |
| A transzportrendszerek vizsgálata | 247 |
| A citokrómrendszer megkerülése | 251 |
| Mesterséges elektronátvivő rendszerek vizsgálata (a metilénkék redukciója) | 251 |
| A tetrazóliumteszt | 252 |
| Elektrontranszport a citokrómrendszer megkerülésével (a baktériumlumineszencia) | 252 |
| A transzportrendszer terminális szakasza (oxidáz szakasz) | 253 |
| A citokrómoxidáz-teszt | 253 |
| Az oxidázteszt | 254 |
| A benzidinteszt | 254 |
| A peroxidázok szerepe a transzportrendszerekben | 254 |
| A katalázteszt | 255 |
| A peroxidázteszt | 255 |
| A kemotróf mikroorganizmusok vizsgálata | 256 |
| A kemolitróf mikroorganizmusok redoxirendszerei | 256 |
| Az anaerob légzés | 256 |
| A szulfát redukciója | 257 |
| A szulfátredukció vizsgálata | 258 |
| A szén-dioxid redukciója (a metántermelés) | 258 |
| A szén-dioxid redukciójának vizsgálata. A metántermelés | 259 |
| A nitrátok redukciója | 260 |
| A nitrátok kemolitotróf redukciója | 260 |
| A nitrátok kemoorganotróf redukciója | 262 |
| A nitrátredukció vizsgálata | 265 |
| Az aerob légzés | 266 |
| Aerob légzést végző kemolitotróf baktériumok | 266 |
| A nitrozó baktériumok redoxifolyamatai | 266 |
| A nitrobaktériumok redoxifolyamatai | 267 |
| A hidrogénbaktériumok redoxifolyamatai | 267 |
| A vasbaktériumok redoxifolyamatai | 268 |
| A metánoxidáló baktériumok redoxifolyamatai | 269 |
| A kénbaktériumok redoxifolyamatai | 270 |
| Az ammónia és a nitritek oxidációjának vizsgálata | 271 |
| A kén oxidációjának vizsgálata | 272 |
| A tioszulfát oxidációjának vizsgálata | 273 |
| A kén anaerob oxidációja | 273 |
| A vas oxidációjának vizsgálata | 274 |
| Vasbaktériumok izolációja | 274 |
| A kemoorganotróf mikroorganizmusok redoxirendszerei | 274 |
| Részleges oxidációs folyamatok | 283 |
| Az etanol részleges oxidációja (ecetsav "erjedés") | 285 |
| Az ecetképzés gyors kimutatása | 286 |
| Az ecetképzés kimutatása szilárd táptalajon | 286 |
| Az 5-ketoglukonsav képzése | 286 |
| A teljes oxidációval járó folyamatok | 287 |
| A túloxidálás vizsgálata | 287 |
| Az ecetsav minőségi reakciója | 288 |
| A kalcium-laktát oxidációjának kimutatása | 288 |
| Az erjedés | 288 |
| Az erjedés első szakasza | 289 |
| Az Embden-Meyerhof-Parnas-szkéma (EMP-szkéma) | 290 |
| A Warburg-Dickens- vagy hexózmonofoszfát-szkéma (WD- vagy HMF-szkéma) | 292 |
| Az Entner-Duodoroff-szkéma (WD- vagy HMF-szkéma) | 296 |
| A foszofoketolázszkéma (FK-szkéma) | 298 |
| Az erjedés szubsztrátjainak vizsgálata | 299 |
| Az erjesztőképesség vizsgálata egyszerű szénhidrátok esetében | 304 |
| A "cukorsorteszt" | 306 |
| A glukonátteszt | 308 |
| A glicerolerjesztés kimutatása | 308 |
| Az oxfermteszt (Hughes-Leifson- vagy HL-teszt) | 309 |
| A szubsztrátterjesztés kimutatásának auxanográfiás módszere | 310 |
| A részleges cukorbontás vizsgálata | 311 |
| Az erjedés második szakasza | 312 |
| Az erjedés végtermékeinek vizsgálata | 316 |
| A tejsavas erjedés kimutatása | 316 |
| Az "alkoholos" erjedés | 316 |
| A vajsavképződés vizsgálata | 319 |
| Az acetoin kimutatása (Voges-Proskauer-teszt) | 326 |
| A trimetilénglikol képzésének vizsgálata | 327 |
| A fototróf mikroorganizmusok | 330 |
| A fotolitotróf mikroorganizmusok | 336 |
| Fotolitotróf baktériumok izolálása | 337 |
| Kékbaktériumok izolálása | 338 |
| A fotoorganotróf mikroorganizmusok | 338 |
| Fotoorganotróf baktériumok izolálása | 341 |
| A mikroorganizmusok hatása a nitrogéntartalmú szerves vegyületekre (fehérjékre) | 341 |
| Az aminosavak dekarboxilációja | 341 |
| Az aminosavak oxidatív deaminációja | 342 |
| Az aminosavak redukciója | 342 |
| Az indol meghatározása | 342 |
| A kénhidrogén képződésének kimutatása | 344 |
| Az ammónia képződésének kimutatása | 344 |
| A fenil-alanin-deamináz-teszt | 345 |
| A dekarboxilázteszt | 345 |
| A nitrogéntartalmú anyagok mikrobiológiai hasznosításának auxanográfiás vizsgálata | 346 |
| A mikroorganizmusok meghatározása | 347 |
| "Ismeretlen" baktérium meghatározása | 347 |
| Alkalmazott mikrobiológia | |
| A talaj mikrobiológiája | 351 |
| Talajminták vétele | 356 |
| A talajminták vételének technikája | 358 |
| A talaj pH-jának mérése | 359 |
| A talaj aktivitásának vizsgálata | 359 |
| A talajok szén-dioxid-termelésének vizsgálata | 360 |
| A talaj szacharózaktivitásának meghatározása | 360 |
| A vízben nem oldódó szerves makromolekulák lebomlásának vizsgálata | 361 |
| A mikroorganizmusok számlálása a talajban | 363 |
| A talaj mikroorganizmusainak közvetlen megfigyelése fluoreszenciás módszerrel | 363 |
| A talaj mikroorganizmusainak számlálása lemezmódszerrel | 364 |
| A talajban élő gombák számlálása lemezmódszerrel | 368 |
| A talajban élő sugárgombák számlálása lemezmódszerrel | 368 |
| Mikroorganizmusok izolálása a talajból | 370 |
| A vírusok dúsítása és izolálása | 370 |
| A bakteriofágok izolálása talajból | 370 |
| A baktériumok dúsítása és izolálása | 371 |
| Szerves vasvegyületeket hasznosító baktériumok izolálása | 371 |
| Cellulózbontó mikroorganizmusok izolálása és vizsgálata | 372 |
| Aerob cellulózbontó baktériumok izolálása dúsítással | 372 |
| Anaerob cellulózbontó baktériumok izolálása dúsítással | 373 |
| Aerob cellulózbontó baktériumok előállítása talajból | 374 |
| Pektinanyagok mikrobiális lebontása | 374 |
| A pektinek anaerob lebontásának megfigyelése ("Kenderáztatás") | 374 |
| A pektinek aerob lebontása | 375 |
| Anaerob pektinbontó baktériumok izolálása | 375 |
| Bacillus subtilis izolálása | 376 |
| Lactobacillusok kitenyésztése növényi anyagból | 376 |
| A baktériumszukcesszió vizsgálata | 376 |
| A Myxobacteriumok izolálása | 379 |
| Halofil baktériumok izolálása | 381 |
| Az önálló nitrogénkötő baktériumok. A nitrogénkötő baktériumok | 381 |
| Aerob önálló nitrogénkötő baktériumok (Azobacter genus) izolálása és vizsgálata | |
| Anaerob önálló nitrogénkötő baktériumok (Clostridium genus) izolálása és vizsgálata | 385 |
| Szimbionta nitrogénkötő baktériumok | 387 |
| Szimbionta nitrogénkötő baktériumok vizsgálata | 387 |
| Szimbionta nitrogénkötő baktériumok izolálása a gyökérgümőből | 388 |
| A szimbiózis hatásának vizsgálata | 389 |
| A gombák izolálása | 390 |
| Nyálkagombák izolálása | 390 |
| Élesztők izolálása | 392 |
| Vízben élő gombák izolálása ("vízi penészek" izolálása) | 393 |
| Nagygombák (kalapos gombák) izolálása | 394 |
| A farontó gombák izolálása és vizsgálata | 395 |
| A barna korhasztást végző gombák | 395 |
| A fehér korhasztást végző gombák | 396 |
| A farontó gombák kimutatása | 396 |
| A farontó gombák izolálása | 397 |
| Faanyagok kísérleti fertőzése farontó gombákkal | 398 |
| A farontó gombák enzimjei | 399 |
| Egészségügyi és orvosi mikrobiológia | 401 |
| A fertőtlenítőszerek vizsgálata | 401 |
| Fertőtlenítőszerek hatásának összehasonlító vizsgálata | 401 |
| A fenolkoefficiens | 402 |
| Az antibiotikumok és kemoterapeutikumok | 403 |
| Baktériumok antibiotikumérzékenységének vizsgálata. A korongmódszer alkalmazása | 406 |
| Sztreptomicin koncentrációjának meghatározása diffúziós módszerrel. A lyukmódszer alkalmazása | 408 |
| A sztreptomicin minőségi reakciója | 410 |
| A víz vizsgálata | 410 |
| Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata | 410 |
| A baktériumszám megállapítása | 411 |
| A kólititer megállapítása | 411 |
| Az atípusos kolóniák vizsgálata | 412 |
| A kólicsoport tagjainak elkülönítése | 413 |
| A metilvörösteszt | 413 |
| A Voges-Proskauer-teszt | 414 |
| A nátrium-citrát-teszt | 414 |
| Az indolteszt | 415 |
| Az Eukman-teszt | 416 |
| A kóliszám meghatározása membránszűrővel | 416 |
| A szerológiai reakciók | 417 |
| Agglutinációs teszt kémcsőben. Az antiszérum titerének megállapítása | 420 |
| Antigén készítése | 420 |
| Antiszérum (immunszérum) készítése | 421 |
| Agglutinációs teszt | 422 |
| H- és O-agglutináció kémcsőben | 423 |
| A tej vizsgálata | 423 |
| A tej elszíneződése és minőségromlása | 424 |
| A baktériumszám megállapítása a tejben | 424 |
| A reduktázteszt | 425 |
| A baktériumok hatása a tej minőségére | 426 |
| Az erjedési teszt | 427 |
| A tejfoszfatázteszt (a pasztörizálás ellenőrzése) | 428 |
| A tej "viharos" erjedése | 429 |
| Növénykórtan | 430 |
| Baktériumok által okozott növénybetegségek | 430 |
| A lágyrothadás vizsgálata | 430 |
| A daganatképzés vizsgálata | 432 |
| A levélfoltosság vizsgálata. Xanthomonas phaseoli izolálása | 435 |
| Gombák által okozott növénybetegségek | 436 |
| A moníliás fertőzés kísérleti vizsgálata | 436 |
| Réz és rézvegyületek gátló- (védő-) hatásának vizsgálata | 438 |
| A peronoszpórafélék (Peronosporaceae) vizsgálata | 438 |
| A lisztharmatfélék (Erysiphales) vizsgálata | 440 |
| A rozsdagombák vizsgálata | 440 |
| Az üszöggombák vizsgálata | 441 |
| A vírusos növénybetegségek | 441 |
| Kísérleti vírusfertőzés | 443 |
| A mikrobiális fertőzések | 446 |
| Koch posztulátumai | 447 |
| Kísérleti járvány. A fertőzés emberről emberre, érintés útján történő terjedés | 447 |
| Koch posztulátumainak demonstrálása | 447 |
| Az analitikus mikrobiológia | 449 |
| Vitaminok meghatározása | 451 |
| A tiamin meghatározása (mikromódszer) | 451 |
| A para-amino-benzoesav (PAB) meghatározása | 453 |
| Aminosavak meghatározása | 455 |
| Metionin meghatározása | 455 |
| Függelék | |
| Táptalajok összetétele | 463 |
| Festékek összetétele | 531 |
| Reagensek összetétele | 557 |
| Idézett irodalom | 583 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.