A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Mikrobiológiai vizsgálati módszerek az élelmiszeriparban 2.

Minőségi vizsgálatok/A mikroorganizmusok kimutatása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 238 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-345-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az első kötetben foglalt ismeretanyag, az élelmiszeriparban végzett mennyiségi vizsgálatok bemutatásának szerves folytatásaként a szerzői munkaközösség ebben a könyvben a minőségi vizsgálatok legfontosabb tudnivalóit összegezi. Leírja azoknak a laboratóriumoknak a feladatkörét, amelyekben ezek a vizsgálatok folynak, majd behatóan tárgyalja a mikroorganizmusok kimutatásának és meghatározásának általánosan elfogadott módszereit, tehát a mintavételt, a minták előkészítését és mikroszkópi vizsgálatát, az alaktani sajátosságokon alapuló mikrobakimutatást, valamint a biokémiai jellegű vizsgálatokat. A mű legterjedelmesebb része a baktériumok és gombák meghatározásával, azonosításával és leírásával foglalkozik.

Tartalom

Az élelmiszer-mikrobiológiai minősítő vizsgálatok feladata12
A mikrobiológiai vizsgálatok és a gyártásellenőrzés jelentősége12
Az indikátor-mikroflóra jelentősége közegészségügyi és tecnológiai szempontból13
Kórokozó és toxintermelő mikrobák14
Az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok15
A köz- és állat-egészségügyi laboratóriumok élelmiszer-mikrobiológiai feladatai24
Az iparági és üzemi mikrobiológiai laboratóriumok feladatai24
A mikroorganizmusok kimutatásának és meghatározásának általános módszerei26
Mintavétel, a minták előkészítése26
A mikroorganizmusok tenyésztése, dúsítása, izolálása, fenntartása27
Mikroszkópi készítmények és vizsgálatuk28
Fluoreszcencia-mikroszkópia28
Mikroszkópos agglutinációs teszt28
A baktériumok aktív mozgásának vizsgálata29
Kapszulafestési módszerek29
Ostorszínezés30
Az alaktani sajátságok vizsgálata30
Az alaktani vizsgálatok jelentősége és értékelésük problémái30
A baktériumok alaktani sajátságai és vizsgálatuk32
Az élesztők alaktani vizsgálata42
A penészek alaktani sajátságai és vizsgálatuk48
Biokémiai jellegű vizsgálatok53
A zselatin elfolyósítása53
Kazeinhidrolízis54
A koagulált vérsavó hidrolízise55
Indoltermelés triptofánból55
Ammóniatermelés peptonból vagy argininből55
Kénhidrogén-termelés56
Nitrátredukció57
Lakmusztejes próba58
Lizindekarboxiláz-próba58
Fenilalanin-dezamináz-próba a fenilpiroszőlősav kimutatására58
Az oxidáló és az erjesztő tulajdonság meghatározása59
A glükőzpróba59
A laktózerjesztés vizsgálata59
Szén-dioxid-termelés glükózból60
Metilvöröspróba60
Voges - Proskauer-próba60
Keményítőhidrolízis60
Citrát mint egyedüli szénforrás61
Poliszacharid-képzés szacharózból61
A savtűrő tulajdonság vizsgálata61
Vajsav, propionsav, ecetsav meghatárotzása a tenyészoldatból61
Szerves savak bontása62
Tributirin-hidrolízis62
Vajzsír-, olívaolaj- és margarinhidrolízis63
A Tween-származékok hidrolízise64
Lecitinhidrolízis64
Ureázpróba65
Katalázpróba65
Oxidázpróba65
A koaguláz kimutatása65
A foszfatáz kimutatása66
ONPG- (beta-galaktozidáz) próba67
A hemolízis kimutatása67
Mozgásvizsgálat68
Fejlődés kálium-cianid táptalajban68
Gram-festés68
Pigmentek vizsgálata68
Dalmau-lemez69
Spóráztatás69
Élesztőgombák erjedőképességének vizsgálata69
Élesztőgombák cukorasszimilációjának vizsgálata70
Élesztőgombák nitrogénasszimilációjánaqk vizsgálata70
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok meghatározásának vázlata71
A baktériumok határozókulcsa71
Kulcs a Gram-negatív görbült pálcikák azonosításához73
Kulcs a heterotróf Gram-negatív egyenes pálcikák azonosításához74
Kulcs a Gram-pozitív pálcikák azonosításához77
Kulcs a heterotróf kokkuszok azonosításához78
Az élesztőgombák határozókulcsa79
A penészgombák határozókulcsa82
Az élelmiszerekben előforduló fontosabb mikroorganizmusok leírása és azonosítása86
Enterobacteriaceae család86
A családba tartozás feltátelei86
Főcsoport, nemzetség, faj86
Az Enterobacteriaceae-szám meghatározása87
Szalmonellák93
Az E. coli és a koliform csírák elkülönítése105
Klosztrídiumok108
Clostrídium botulinum108
Clostrídium perfringens115
A Staphylococcus aurens kimutatása és azonosítása120
A Staphylococcus aureus élelmezés-egészségügyi jelentősége120
A mikroba általános jellemzése123
A Staph. aureus kimutatása és számának meghatározása132
Kiegészítések a vizsgálóeljárásokhoz137
A Streptococcus vizsgálata és azonosítása139
Az S. faecalis mikrobák élelmezés-egészségügyi jelentősége139
A mikrobák általános jellemzése140
Eljárás a S. faecalis feltételezett jelenlétének észlelésekor142
A S. faecalis célzott vizsgálata144
A Bacillus cereus kimutatása és azonosítása145
A B. cereus élelmezés-egészségügyi jelentősége145
A mikroba általános jellemzése146
Eljárás a mikroba feltételezett jelenlétének észlelése esetén150
A B. cereus célzott vizsgálata150
A Pseudomonas seruginosa vizsgálata és azonosítása151
A Ps. seruginosa élelmezés-egészségügyi jelentősége151
A mikroba általános jellemzése152
Eljárás a Ps. aeruginosa feltételezett jelenlétének észlelése esetén155
A Ps. aeruginosa célzott vizsgálata157
Élesztőgombák158
Penészgombák173
Tápközegek, festékek, indikátorok185
Irodalom225
Tárgymutató233
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mikrobiológiai vizsgálati módszerek az élelmiszeriparban 2. Mikrobiológiai vizsgálati módszerek az élelmiszeriparban 2. Mikrobiológiai vizsgálati módszerek az élelmiszeriparban 2.

A borító elszíneződött.

Állapot:
2.850 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba
10-100% kedvezmény!