| Az élelmiszer-mikrobiológiai minősítő vizsgálatok feladata | 12 |
| A mikrobiológiai vizsgálatok és a gyártásellenőrzés jelentősége | 12 |
| Az indikátor-mikroflóra jelentősége közegészségügyi és tecnológiai szempontból | 13 |
| Kórokozó és toxintermelő mikrobák | 14 |
| Az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok | 15 |
| A köz- és állat-egészségügyi laboratóriumok élelmiszer-mikrobiológiai feladatai | 24 |
| Az iparági és üzemi mikrobiológiai laboratóriumok feladatai | 24 |
| A mikroorganizmusok kimutatásának és meghatározásának általános módszerei | 26 |
| Mintavétel, a minták előkészítése | 26 |
| A mikroorganizmusok tenyésztése, dúsítása, izolálása, fenntartása | 27 |
| Mikroszkópi készítmények és vizsgálatuk | 28 |
| Fluoreszcencia-mikroszkópia | 28 |
| Mikroszkópos agglutinációs teszt | 28 |
| A baktériumok aktív mozgásának vizsgálata | 29 |
| Kapszulafestési módszerek | 29 |
| Ostorszínezés | 30 |
| Az alaktani sajátságok vizsgálata | 30 |
| Az alaktani vizsgálatok jelentősége és értékelésük problémái | 30 |
| A baktériumok alaktani sajátságai és vizsgálatuk | 32 |
| Az élesztők alaktani vizsgálata | 42 |
| A penészek alaktani sajátságai és vizsgálatuk | 48 |
| Biokémiai jellegű vizsgálatok | 53 |
| A zselatin elfolyósítása | 53 |
| Kazeinhidrolízis | 54 |
| A koagulált vérsavó hidrolízise | 55 |
| Indoltermelés triptofánból | 55 |
| Ammóniatermelés peptonból vagy argininből | 55 |
| Kénhidrogén-termelés | 56 |
| Nitrátredukció | 57 |
| Lakmusztejes próba | 58 |
| Lizindekarboxiláz-próba | 58 |
| Fenilalanin-dezamináz-próba a fenilpiroszőlősav kimutatására | 58 |
| Az oxidáló és az erjesztő tulajdonság meghatározása | 59 |
| A glükőzpróba | 59 |
| A laktózerjesztés vizsgálata | 59 |
| Szén-dioxid-termelés glükózból | 60 |
| Metilvöröspróba | 60 |
| Voges - Proskauer-próba | 60 |
| Keményítőhidrolízis | 60 |
| Citrát mint egyedüli szénforrás | 61 |
| Poliszacharid-képzés szacharózból | 61 |
| A savtűrő tulajdonság vizsgálata | 61 |
| Vajsav, propionsav, ecetsav meghatárotzása a tenyészoldatból | 61 |
| Szerves savak bontása | 62 |
| Tributirin-hidrolízis | 62 |
| Vajzsír-, olívaolaj- és margarinhidrolízis | 63 |
| A Tween-származékok hidrolízise | 64 |
| Lecitinhidrolízis | 64 |
| Ureázpróba | 65 |
| Katalázpróba | 65 |
| Oxidázpróba | 65 |
| A koaguláz kimutatása | 65 |
| A foszfatáz kimutatása | 66 |
| ONPG- (beta-galaktozidáz) próba | 67 |
| A hemolízis kimutatása | 67 |
| Mozgásvizsgálat | 68 |
| Fejlődés kálium-cianid táptalajban | 68 |
| Gram-festés | 68 |
| Pigmentek vizsgálata | 68 |
| Dalmau-lemez | 69 |
| Spóráztatás | 69 |
| Élesztőgombák erjedőképességének vizsgálata | 69 |
| Élesztőgombák cukorasszimilációjának vizsgálata | 70 |
| Élesztőgombák nitrogénasszimilációjánaqk vizsgálata | 70 |
| Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok meghatározásának vázlata | 71 |
| A baktériumok határozókulcsa | 71 |
| Kulcs a Gram-negatív görbült pálcikák azonosításához | 73 |
| Kulcs a heterotróf Gram-negatív egyenes pálcikák azonosításához | 74 |
| Kulcs a Gram-pozitív pálcikák azonosításához | 77 |
| Kulcs a heterotróf kokkuszok azonosításához | 78 |
| Az élesztőgombák határozókulcsa | 79 |
| A penészgombák határozókulcsa | 82 |
| Az élelmiszerekben előforduló fontosabb mikroorganizmusok leírása és azonosítása | 86 |
| Enterobacteriaceae család | 86 |
| A családba tartozás feltátelei | 86 |
| Főcsoport, nemzetség, faj | 86 |
| Az Enterobacteriaceae-szám meghatározása | 87 |
| Szalmonellák | 93 |
| Az E. coli és a koliform csírák elkülönítése | 105 |
| Klosztrídiumok | 108 |
| Clostrídium botulinum | 108 |
| Clostrídium perfringens | 115 |
| A Staphylococcus aurens kimutatása és azonosítása | 120 |
| A Staphylococcus aureus élelmezés-egészségügyi jelentősége | 120 |
| A mikroba általános jellemzése | 123 |
| A Staph. aureus kimutatása és számának meghatározása | 132 |
| Kiegészítések a vizsgálóeljárásokhoz | 137 |
| A Streptococcus vizsgálata és azonosítása | 139 |
| Az S. faecalis mikrobák élelmezés-egészségügyi jelentősége | 139 |
| A mikrobák általános jellemzése | 140 |
| Eljárás a S. faecalis feltételezett jelenlétének észlelésekor | 142 |
| A S. faecalis célzott vizsgálata | 144 |
| A Bacillus cereus kimutatása és azonosítása | 145 |
| A B. cereus élelmezés-egészségügyi jelentősége | 145 |
| A mikroba általános jellemzése | 146 |
| Eljárás a mikroba feltételezett jelenlétének észlelése esetén | 150 |
| A B. cereus célzott vizsgálata | 150 |
| A Pseudomonas seruginosa vizsgálata és azonosítása | 151 |
| A Ps. seruginosa élelmezés-egészségügyi jelentősége | 151 |
| A mikroba általános jellemzése | 152 |
| Eljárás a Ps. aeruginosa feltételezett jelenlétének észlelése esetén | 155 |
| A Ps. aeruginosa célzott vizsgálata | 157 |
| Élesztőgombák | 158 |
| Penészgombák | 173 |
| Tápközegek, festékek, indikátorok | 185 |
| Irodalom | 225 |
| Tárgymutató | 233 |