| Bevezető | 5 |
| Az építkezések és külszíni bányák biztonságtechnikája | 7 |
| Az építkezések és külszíni bányák foglalkozási ártalmai | 9 |
| A túlterhelés | 9 |
| Hő- és hidegártalom | 10 |
| Vibrációs ártalom | 11 |
| A zajártalom | 13 |
| Por- és vegyi ártalom | 13 |
| Az építkezések általános biztonsági előírásai | 15 |
| A földmunka és az alapozás munkavédelmi problémái | 18 |
| Ács-, állványozómunkákkal kapcsolatos általános előírások | 21 |
| Tetőszerkezetek ácsmunkái | 26 |
| Állványok elemeire vonatkozó előírások | 27 |
| Feljárók, járópallók | 27 |
| Állványpoadozat és terhelhetőség | 27 |
| Létrák | 28 |
| Korlát, lábdeszka | 29 |
| Kapcsolóelemek, állványkapcsok | 30 |
| Különböző állványok biztonságos használata | 30 |
| Bakállványok | 31 |
| Létraállványok | 31 |
| Kőművesmunkák általános biztonsági követelményei | 33 |
| Bontási munkák legfontosabb kérdései | 36 |
| Külszíni bányák létesítésével kapcsolatos intézkedések | 37 |
| A kitermeléssel kapcsolatos biztonsági előírások | 38 |
| Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 41 |
| Érvényben levő óvórendszabályok és ajánlott irodalom | 69 |
| A fagazdaság és faipar biztonságtechnikája | 71 |
| Az erdőgazdasági munkaszervezés munkavédelmi szempontjai | 73 |
| A balesetek megelőzése kéziszerszámok használatakor | 77 |
| Fejsze, balta | 77 |
| Ékek | 78 |
| Kézifűrész | 79 |
| Az erdőművelési munkák biztonsági kérdései | 80 |
| A maggyűdjtés és magpergetés | 80 |
| Erdősítés és erdőnevelés | 83 |
| A biztonságos fakitermelés alapvető követelményei | 87 |
| Motorfűrészek | 89 |
| A fakitermelés személyi feltételei | 91 |
| A faipari gépek biztonságtechnikája | 92 |
| Körfűrészek | 94 |
| Szalagfűrészek | 97 |
| Keretfűrészek | 98 |
| Gyalugépek | 98 |
| Marógépek | 102 |
| Baleset-elhárítás a vadgazdálkodásban | 103 |
| A fegyvertartással és -használattal kapcsolatos előírások | 104 |
| A vadászat biztonsági szabályai | 106 |
| Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 108 |
| Érvényben levő jogszabályok és ajánlott irodalom | 136 |
| Szárítás és hűtés biztonságtechnikája | 137 |
| Mezőgazdasági termények szárításának és hűtésének alapvető kérdései | 139 |
| Szálas takarmányok szárítása | 140 |
| Szemes termények szárítása | 142 |
| Hideglevegős szárítóberendezések | 144 |
| Meleglevegős szárítóberendezések | 146 |
| Forrólevegős gyorsszárító berendezések | 149 |
| A zöldség és a gyümölcs szárítása | 156 |
| A dohány és a komló szárítása | 158 |
| A mezőgazdaságban alkalmazott hűtőberendezések általános biztonsági előírásai | 159 |
| A hűtőberendezéseki jellemzése munkavédelmi szempontból | 159 |
| A leggyakrabban használt hűtőközegek jellemzői | 162 |
| Hűtőgépek üzemeltetésének alapvető biztonsági kérdései | 164 |
| Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 166 |
| Érvényben levő alapvető rendelkezések és ajánlott irodalom | 206 |
| A szemestermény-feldolgozás biztonságtechnikája | 207 |
| A szemestermény- feldolgozás általános munkavédelmi követelményei | 209 |
| Abraktakarmányok biztonságos előkészítése | 210 |
| Kalapácsos daráló | 210 |
| Köves és tárcsás darálók | 211 |
| Takarmánykeverő gépek | 212 |
| Granulálógépek | 213 |
| Takarmánykeverő üzemek legfontosabb biztonságtechnikai kérdései | 213 |
| Kis teljesítményű daráló-keverő gépsor | 215 |
| Közepes teljesítményű automatikus keverőüzemek | 217 |
| Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 219 |
| Érvényben levő alapvető rendelkezések és ajánlott irodalom | 230 |
| Élelmiszeripari jellegű tevékenységek biztonságtechnikája | 231 |
| A mezőgazdasági üzemekben végzett élelmiszeripari termék-előállítás mint kiegészítő tevékenység | 233 |
| Az élelmiszeripari tevékenység végzésének alapvető szabályai | 234 |
| Az élelmiszeripari technológiai folyamatok biztonsági követelményei | 236 |
| Technológiai utasítások | 237 |
| Kezelési és karbantartási utasítások | 238 |
| A feldolgozóüzemi gépek és berendezések általános üzemeltetési előírásai | 240 |
| Az élelmiszer-termelés és -forgalom higiéniája | 244 |
| A húsipari tevékenység lergfontosabb munkavédelmi kérdései | 246 |
| A húsfeldolgozásra jellemző balesetek megelőzése | 247 |
| Gépesített húsipari műveletek biztonságtechnikája | 255 |
| A gyümölcs- és szőlőfeldolgozás alapvető munkavédelmi előírásai | 279 |
| A szőlő szdüretelésének és szállításának munkavédelmi kérdései | 280 |
| A szőlőfeldolgozás gépeire vonatkozó biztonsági előírások | 281 |
| Szőlőzúzó gépek | 282 |
| Szőlőbogyózó gépek | 283 |
| Sajtológépek | 284 |
| A must kezelésének és tárolásának legfontosabb munkavédelmi szabályai | 284 |
| A borpalackozás munkavédelmi szabályai | 286 |
| Palackmosó gépek | 287 |
| Palacktöltő gépek | 288 |
| A palackzáró gépek | 290 |
| Ciumkézőgépek | 290 |
| A gyümölcspálinka és borpárlat előállításának munkavédelmi szabályai | 291 |
| A zöldségfeldolgozás általános biztonságtechnikai követelményei | 294 |
| A savanyítóüzemek létesítésével összefüggő munkavédelmi kérdések | 295 |
| Savanyítóüzemi gépek biztonsági előírásai | 298 |
| Mosógépek, mosóberendezések biztonságos kezelése | 299 |
| Osztályozógépek használata | 300 |
| Az aprítógépek balesetmentes üzemeltetésének feltételei | 301 |
| Tartósítás tejsavas erjesztéssel | 302 |
| A fűszerpaprika korszerű feldolgozásának legfontosabb munkavédelmi kérdései | 303 |
| Az üzemi konyha és étkező munkavédelmi és higiéniai követelményei | 305 |
| A főzőkonyha elhelyezésére, működtetésére vonatkozó előírások | 306 |
| A melegítőkonyha higiéniája | 307 |
| Az étkezde vagy fogyasztórész üzem-egészségügyi követelményei | 308 |
| Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 309 |
| Érvényben levő rendelkezések és ajánlott irodalom | 344 |
| Biztonságtechnikai vizsgakérdések | 347 |
| Az építkezések és külszíni bányák biztonságtechnikája | 349 |
| A fagazdaság és faipar biztonságtechnikája | 350 |
| Szárítás és hűtés biztonságtechnikája | 351 |
| A szemestermény-feldolgozás biztonságtechnikája | 352 |
| A mezőgazdasági üzemekben végzett élelmiszeripari jellegű tevékenység biztonságtechnikája | 353 |
| Tartalomjegyzék | 355 |