| Bevezetés | 11 |
| A minőség mint kitörési lehetőség | |
| Csete László - Láng István: Az agrárstratégia minőségi dimenziói | 15 |
| A stratégia összegző áttekintése | 19 |
| Fejlődési kilátások, piaci igények és a minőség | 20 |
| A minőség és dimenziói | 21 |
| A minőség dimenzióiban való gondolkodás és cselekvés szükségessége | 22 |
| A társadalmi dimenzió: a fogyasztás változása és az állam szerepvállalása | 25 |
| A gazdasági dimenzió: minődés, versenyképesség és innováció | 28 |
| A természeti-környezeti dimenzió: koordináció, integráció és minőség | 30 |
| A termékdimenzió: az alapanyagok és élemiszerek minősége | 31 |
| Molnárné Stadler Katalin - Sembery Péter: Minőségbiztosítás a mezőgazdaságban | 39 |
| A minőségbiztosítás szükségessége és lényege | 39 |
| A minőségfelügyelet fejlődése a magyar agrárgazdaságban | 40 |
| A minőségirányítás jelentősége és jellemzőia a mazőgazdasági termékek előállításában | 42 |
| Minőségirányítási rendszerek és alkalmazási lehetőségeik | 44 |
| Minőségtanúsítás a mezőgazdasági vállalkozásokban | 50 |
| A termékláncszemlélet és a piaci verseny hatása a minőségre | 51 |
| A miőségmenedzsment feladatai | 53 |
| Az állam szerepe | 55 |
| Lehota József - Lakner Zoltán - Tomcsányi Pál: Fogyasztás, marketing és minőség az agrárgazdaságban | 59 |
| A minőségmarketing aspektusai | 59 |
| A minőség és az üzelti stratégia kapcsolata | 63 |
| A minőségstratégiát meghatározó élelmiszer-fogyasztói magatartás és a környezeti tényezők változása | 64 |
| Az agrárgazdaság sajátosságai a minőségi stratégia megvalósításában | 69 |
| Az agrárstratégia minőségi dimenziói és az állam szerepe | 74 |
| Harnos Zsolt: Az informatika szerepe a minőségbiztosításban | 83 |
| Információ és minőségi stratégia | 83 |
| Informatikai feladatok a minőségbiztosításban | 83 |
| Az élelmiszer-ipari információs rendszer | 84 |
| Ágazati információs rendszerek | 85 |
| Szimulációs modellezés | 89 |
| Kockázatelemzés | 92 |
| Az informatika szerepe a kutatásban, az oktatásban és a szaktanácsadásban | 94 |
| Szendrő Péter: A minőségi agrárfejlődés humán infrastruktúrája | 97 |
| Stratégiai alapelvek | 97 |
| Oktatás és szakképzés | 99 |
| Kutatás és szaktanácsadás | 104 |
| Az agrárminőség szellemi infrastruktúrájának fejlesztési terve | 109 |
| Minőségi növénytermesztés | |
| Bedő Zoltán - Jolánkai Márton - Ruzsányi László: A szántóföldi növénytermelés minőségi orientációja | 117 |
| Stratégiai jellegű ajánlások | 117 |
| Az agroökoszisztéma és a növénytermelés | 118 |
| A földhasználat hatása a szántóföldi növények minőségére | 122 |
| A fajtahasználat, a vetőmagipar szerepe a növénytermelés minőségének javításában | 124 |
| A termesztéstechnológia szerepe a minőség javításában | 125 |
| Fejlett termékpálya a jó minőségű növényi termékek piaci és feldolgozóipari érvényesítésére | 130 |
| A kutatás hozzájárulása a minőségorientált növénytermesztéshez | 132 |
| Soltész Miklós - Nyéki József - Szabó Zoltán: A gyümölcságazat minőségi fejlesztésének stratégiai céljai | 143 |
| A fejlesztési javaslatok összefoglalása | 145 |
| A hazai gyümölcstermesztés jelenlegi helyzete | 146 |
| A fejlesztés indokoltsága | 147 |
| Feladatok és célkitűzések | 148 |
| A gyümölcstermesztés és -fogyasztás jövőképe | 151 |
| Urbán András: A szőlőtermesztés és borászati ágazat minőségi fejlesztési stratégiája | 155 |
| A gazdaság és piac változásaiből adódó feladatok | 156 |
| A minőségorientált környezettel kapcsolatos feladatok | 157 |
| A technológiai innováció stratégiai feladatai | 158 |
| A minőségi szakemberképzés stratégiája | 159 |
| Az alapanyag és a végtermék minősége | 159 |
| Az EU és a nemzetközi tendenciák | 160 |
| A stratégia indoklása | 161 |
| Kristóf Lászlóné: A zöldségágazat minőségi fejlesztésének stratégiája | 165 |
| A minőségi fejlesztés összegző áttekintése | 165 |
| Társadalmi-gazdasági változások és eredők | 166 |
| Fejlesztés, környezetvédelem, innováció | 168 |
| A minőségi szakember | 170 |
| A termékpálya, az alapanyag és a végtermék minősége | 171 |
| Fejlesztési stratégia és cselekvési program | 172 |
| Jámborné Benczúr Erzsébet - Szántó Matild - Retkes József: A dísznövényágazat minőségi fejlesztésének stratégiája | 175 |
| Társadalmi és gazdasági változások | 175 |
| Az alapanyag és a végtermék minősége | 180 |
| Az Európai Unió és a nemzetközi tendenciák | 181 |
| A stratégia megvalósításának feltételei, a tennivalók összegzése | 181 |
| Bernáth Jenő - Zámboriné Németh Éva: A gyógy- és illóolajos növényágazat minőségi dimenziói, fejlesztésének stratégiája | 185 |
| A stratégia összefoglalása | 185 |
| Az ágazat fejlesztésének szükségessége | 186 |
| A gyógy- és illóolajos növények felhasználása iránti növekedés oka | 188 |
| A gyógy- és illóolajos növényi termékek felhasználásában megfigyelhető minőségi váltás | 189 |
| A hazai gyógy- és illóolajos növényágazat körábbi tradícióinak erodálása | 191 |
| A gyógy- és illóolajos növények szerepe az európai és a hazai regionális fejlsztésben, az ökológiai potenciál haszosításában | 195 |
| A stratégia megvalósításának feltételei és időhorizontja | 198 |
| Solymos Rezső: Az erdőgazdaság és -hasznosítás minőségi nyomvonalai | 201 |
| Az erdők sokoldalú haszna és a társadalmi gazdasági igények | 201 |
| A minőség dimenziói a 20. és 21. század erdő és fagazdaságában | 202 |
| A hazai erdőgazdaság és -hasznosítsá helyzete, kritikai értékelése | 204 |
| Erdeink fafajösszetételének értékelése és a javaslatok | 205 |
| Az erdők fakészlete, folyó növedéke és a minőség | 207 |
| Az erdők funkciója, a tulajdonviszonyok és a minőség | 207 |
| Minőségi szemlélet és ellenőrzés a közbenső termékektől a végtermékekig | 209 |
| Az erdőtelepítés, az erdőfelújítás és az erdőnevelés | 210 |
| A hasznosítás minőségi nyomvonalai | 214 |
| Összefoglalás | 218 |
| Állattenyésztés és minőség | |
| Kovács József: A sertéstenyésztés és hústermelés minőségi irányváltása | 223 |
| A minőségbiztosítás móltja, jelene, jövője a vágósertés- előállításban | 223 |
| A minőség fejlesztése | 226 |
| A minőség-ellenőrzés gyakorlata a sertéshústermelésben | 227 |
| Minőségbiztosítás, integráció, oktatás | 230 |
| A fogyasztói igények változása | 231 |
| A termékminőség és a környezet kapcsolata | 233 |
| A fenntarthatóságra és a versenyképességre törő minőségi agrárfejlesztés stratégiai elemei | 234 |
| Szalay István: A baromfiágazat fejlődésének minőségi ugrópontjai | 237 |
| A baromfitermékek minőségének megítélése | 237 |
| Termelés, kereskedelem, fogyasztás | 238 |
| A baromfitermékek minőségét meghatásorzó fontosabb tényazők | 242 |
| Összefoglaló javaslatok a hazai minőségi baromfitenyésztés és termék-előállítás fenttartására és fejlesztésére | 251 |
| Szabó Ferenc - Márton István: A marhahústermelés minőségi fejlesztése | 255 |
| Az ágazat áttekintése | 255 |
| A vágómarha és a marhahús minőségi kérdései | 256 |
| A marhahústermelés minőségi fejlesztési lehetőségei | 258 |
| Marhahústermelés, környezet- és egészségvédelem | 261 |
| A húsmarhatenyésztés esélyei | 262 |
| A fejlesztés lehetséges irányai | 264 |
| Kukovics Sándor - Jávor András - Nábrádi András: Juhászat a minőségi átalakulás után | 271 |
| A stratégiai célok áttekintése | 271 |
| Nézetek, vélemények a fejlesztésben | 272 |
| Juhtenyésztés az EU-ban | 274 |
| Juhtenyésztés a kelet- és közép-európai országokban | 276 |
| A hazai juhágazat főbb jellemzői | 277 |
| A termékminőség | 281 |
| Takarmányozás, tartástechnológia és állománykoncentráció | 284 |
| Támogatás és vidékfejlesztés | 291 |
| Gazdasági tartalékok | 292 |
| A fejlesztés vagy megmaradás kérdése | 297 |
| Élelmiszerminőség - minőségi élelmiszeripar | |
| Fehér István - Bánáti Diána: Minőségpolitika az élelmiszeriparban és az EU-csatlakozás | 303 |
| A minőségpolitika indokoltsága az élelmiszeriparban | 303 |
| Az élelmiszerjog-harmonizáció és az EU-csatlakozás | 304 |
| Minőségpolitika az élelmiszeriparban | 306 |
| A magyarországi helyzetkép | 307 |
| A minőségpolitika az élelmiszer-termelés és -kereskedelem versenyképességének eszköze | 307 |
| A minőségbiztosítási rendszerek hazai alkalmazásának jelenlegi helyzete | 309 |
| Szemléletváltozás az európai döntéshozók munkájában | 310 |
| Keleti Emil - Rácz Endre: Élelmiszer-minőség és minőségpolitika | 313 |
| A minőség a vesenyképesség kulcsa | 313 |
| Az ágazat minőségügyi sajátosságai | 314 |
| A minőség stratégiájának állami eszközei | 315 |
| Minőségügyi helyzetértékelés | 320 |
| A fejlett piacgazdaság minőségi igényei | 322 |
| A magyar agár- és élelmiszer-ipari szektor minőségpolitikája | 323 |
| A minőségpolitika megvalósításának feladatai és eredményei | 324 |
| Biacs Péter - Váradi Mária: Minőség-ellenőrzés és minőségbiztosítás az Élelmiszer-ipari ágazatokban | 333 |
| Az élelmiszer minősége | 333 |
| Az élelmiszer-minőség ellenőrzésének és szabályozásának helyzete Magyarországon | 334 |
| Minőség-ellenőrzés és -szebályozás a különböző élelmiszer-ipari ágazatokban | 338 |
| Bíró György: Az élelmiszerek minőségének összefüggése a táplálkozás minőségének jellemzőivel | 351 |
| Az élelmiszerek és az egészség kapcsolata | 351 |
| Az élelmiszerek összetétele mint a minőség táplálkozási kritériuma | 352 |
| A tápanyagbevitel értékelésének alapjai | 353 |
| A táplálkozás minőségének minőségének jellemzése | 356 |
| A táplálkozásepidemiológia mószerei | 356 |
| A hazai táplálkozásepidemiológiai helyzet mint a táplálkozás minőségének indikátora | 360 |
| A jövő táplálkozási stratégiái | 364 |
| Uzonyi Györgyné: Az élelmiszer-fogyasztók védelme az Európai Unióban | 367 |
| A fogyasztóvédelem és élelmiszer-biztonság újjászervezési kényszere | 368 |
| Az EU-fogyasztóvédelem egészségvédelmi vonatkozásai | 371 |
| A fogyasztóvédelem legélesebb kérdése: a biotechnológia alkalmazása | 372 |
| Ami a fogyasztóvédelem EU-szintű újjászervezését kirobbantotta: a BSE-krízis | 375 |
| A magyar fogyasztóvédelemre ható EU-szabályzások | 377 |
| Summaries | 381 |
| A kötet szerzői | 393 |
| A kötet lektorai | 395 |
| Függelék | |
| Az agrárium helyzete és jövője. A minőség dimenziói a magyarországi agrárgazdaságban c. kutatási program tanulmányai | 399 |
| Az agrárium helyzete és jövője. A minőség dinemziói a magyarországi agrárgazdaságban "AGRO-QUALITÁS 21" c. program tudományos tanácskozásai | 407 |