| Előszó | 7 |
| Az élelmiszerek minőségének biztosítása | 9 |
| Czeglédi-Jankó Gézáné: A minőség tárgykörébe tartozó alapfogalmak | 9 |
| A minőség | 9 |
| A minőség ellenőrzése | 11 |
| A minőségi előírások | 14 |
| A minőség tervezése (minőségtervezés) | 15 |
| A minőség szabályozása (minőségszabályozás) | 16 |
| A minőség biztosítása (minőségbiztosítás) | 16 |
| A minőség irányítása (minőségirányítás) | 19 |
| A minőségügyi rendszer | 19 |
| Teljeskörű minőségirányítás (TQM) | 20 |
| Zukál Endre: Az élelmiszer-minőség fogalma | 21 |
| A minőségügy fejlődése | 23 |
| Az élelmiszer-előállítás jogi szabályozása | |
| Gyaraky Zoltán: Az élelmiszertörvény és az Élelmiszerkönyv szerepe | 27 |
| A hatósági élelmiszer-ellenőrzés szerepének változása | 45 |
| A minőségbiztosítás és a piac kapcsolata | 47 |
| Minőségbiztosítás. Minőségügyi rendszerek | 51 |
| Czeglédi-Jankó Gézáné: A minőségbiztosítással kapcsolatos szabványok | 51 |
| A minőségbiztosítási szabványok | 51 |
| A minőségbiztosítási szabványok lényeges tartalmi elemei | 54 |
| A vállalati minőségbiztosítási rendszerek dokumentációja | 57 |
| A Minüségügyi Kézikönyv | 57 |
| A Minőségügyi Kézikönyv ISO 9002 szabványt követő célszerű felépítése | 59 |
| Minőségügyi Bizonylatok | 61 |
| Sósné Gazdag Mária: A minőségügyi rendszerépítés folyamata | 64 |
| A rendszerépítés menete | 64 |
| Munkamódszer, kivitelezés | 66 |
| A tanácsadók kiválasztásának szempontjai | 67 |
| Ring Rózsa: A minőségbiztosítási rendszerek felülvizsgálata | 68 |
| Sósné Gazdag Mária: A belső felülvizsgálat (audit) gyakorlati végrehajtása | 72 |
| A belső felülvizsgálatok célja, tárgya, szükségessége | 72 |
| A vizsgálatot végző szakemberek kiválasztása | 73 |
| Az auditok előkészítése és végrehajtása | 75 |
| A belső felülvizsgálat alkalmával fellelhető tipikus hibák | 76 |
| Ring Rózsa: A minőségbiztosítási rendszerek tanúsítása | 78 |
| A tanúsítás alapelvei | 78 |
| A tanúsító szervezetek | 81 |
| A tanúsítványok nemzetközi elfogadása | 83 |
| Az EOTC szervezete | 84 |
| A rendszerépítés módszerei és eszközei | 86 |
| Sebők András: Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok módszer (HACCP) | 86 |
| A HACCP módszer és annak előnyei | 86 |
| A HACCP alapfogalmai | 88 |
| A HACCP-rendszer hét alapelve | 89 |
| Az élelmiszerek szennyeződésének forrásai | 89 |
| A HACCP-elemzés végrehajtása | 90 |
| A HACCP és a minőségirányítási rendszerek | 99 |
| Pallaginé Bánkfalvi Emese: Problémamegoldás | 99 |
| A problémamegoldás modellje és folyamata | 100 |
| A problémamegoldást segítő módszerek/minőségtechnikák használata | 102 |
| Zukál Endre: Folyamatszabályozás | 117 |
| Ellenőrző (kontroll-)kártyák | 118 |
| Folyamatalkalmasság (folyamatképesség) vizsgálata | 120 |
| Statisztikai folyamatszabályozdás | 123 |
| Sósné Gazdag Mária: Az élelmiszer-előállítás minőségbiztosításának alapkérdései | 125 |
| A minőségbiztosítás szabályozásának elvei | 125 |
| A biztonságos élelmiszer-előállítás alapfeltételei | 127 |
| Az élelmiszer-előállítás tárgyi feltételei | 130 |
| Az élelmiszer-előállítás higiéniai feltételei | 134 |
| A minőségszabályozás gyakorlata az élelmiszer-ipari kis- és középüzemekben | 137 |
| A higiéniai és mikrobiológiai minőség szabályozása a főbb élelmiszer-ipari ágazatokban | 137 |
| Állati eredeti termékek feldolgozása | 137 |
| Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás | 147 |
| Gabonafeldolgozás termékei | 156 |
| Gerely Péter: Az élelmiszer-csomagolás minőségbiztosítási rendszere | 162 |
| Használati és gyártási minőség | 162 |
| A minőségbiztosítási rendszer szakaszai (megrendelés, átvétel, felhasználás) | 163 |
| Teljeskörű minőségszabályozás az élelmiszer-csomagolásban (a csomag minősége és ellenőrzése) | 168 |
| Minőségvizsgálatok végzése és szabályozása | 172 |
| Czeglédi-Jankó Gézáné: A jó laboratóriumi gyakorlat (GLP) alapjai | 172 |
| Sósné Gazdag Mária: Mérőeszközök alkalmasságának igazolása | 174 |
| Sebők András: Érzékszervi vizsgálati módszerek alkalmazása. A bírálók kiválasztása | 175 |
| Az érzékszervi bírálatok szerepe a minőségbiztosítási rendszerben | 175 |
| Az üzemi érzékszervi bírálat rendszere | 176 |
| Tömösközi Sándor - Salgó András: Gyorsvizsgálati módszerek az élelmiszer-ipari minőségbiztosításban | 179 |
| Mintavételezés | 179 |
| Minta-előkészítés | 179 |
| Analitikai technikák | 181 |
| Kiss István: Gyorsvizsgálati mikrobiológiai módszerek | 188 |
| Irodalomjegyzék | 192 |
| Függelékek | |
| Gyaraky Zoltán: Egyes élelmiszerjogi előírások | 195 |
| Gyaraky Zoltán: Engedélyezési ügyekben eljáró hatósági szervek címjegyzéke | 196 |
| Sósné Gazdag Mária: Belső felülvizsgálat (audit) jelentési lap (minta) | 198 |
| Pallaginé Bánkfalvi Emese: Minta a beszállítók és alvállalkozók minősítésére | 199 |
| Baltás Lászlóné: Gyártmánylap (sütőipari minta) | 202 |
| Sósné Gazdag Mária: Minőségrendszerekkel kapcsolatos szabványok | 204 |
| Sebők András: Érzékszervi minősítéssel kapcsolatos hazai és nemzetközi szabványok | 205 |
| Czeglédi-Jankó Gézáné: Minőségügyi és minőségüggyel kapcsolatos fogalmak meghatározása, értelmezése az élelmiszeriparban | 206 |