kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 189 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9185-75-2 |
| Bevezetés | 7 |
| Minőségügyi alapismeretek | 9 |
| A minőség fogalma | 9 |
| Az élelmiszerek minősége | 11 |
| A minőségügy fejlődése | 14 |
| Várható változások a minőségügy területén | 17 |
| Az élelmiszer-előállítás szabályozása | 20 |
| Jogi alapismeretek | 20 |
| Az élelmiszerjog története | 22 |
| A magyar élelmiszerjog kialakulása | 24 |
| Az élelmiszerjogi szabályozás célja | 31 |
| A fogyasztók egészségének védelme | 31 |
| Élelmiszermérgezések, -fertőzések megakadályodzása | 31 |
| Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése | 31 |
| A fogyasztók érdekeinek védelme | 32 |
| A valósághű tájékoztatás biztosítása | 32 |
| A piaci versenytisztaság védelme | 33 |
| Az élelmiszerek országok közötti szabad mozgásának biztosítása | 33 |
| Az élelmiszerjog alapvető előírásai | 34 |
| Az élelmiszertörvény | 34 |
| Az élelmiszertörvény végrehajtási rendelete | 39 |
| Bortörvény | 42 |
| 1994. évi CII. törvény a Hegyközségekről | 44 |
| A dohánytermékek előállítása és forgalmazása | 44 |
| Az élelmiszerbiztonság főbb szabályai | 46 |
| Egészségügyi törvény | 46 |
| Állategészségügyi törvény | 47 |
| Növény-egészségügyi törvény | 47 |
| Környezetvédelmi törvény | 47 |
| Környezetvédelmi termékdíj | 48 |
| Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszerhigiéniai feltételei | 49 |
| Állategészségügyi Szabályzat | 51 |
| Az élelmiszerek vegyi szennyeződése | 53 |
| Az élelmiszerek mikrobiológiai szennyeződése | 53 |
| A gomba termesztése, forgalmazása és felhasználása | 54 |
| Szabványosítás | 55 |
| A szabványosítás fogalma, története | 55 |
| A szabványosítás szerepe | 56 |
| A szabványok jogállása | 57 |
| Szabványosítás az élelmiszeriparban | 58 |
| A magyar szabványosítás rendszere | 59 |
| Magyar Élelmiszerkönyv | 60 |
| A Magyar Élelmiszerkönyv létrejötte, működése | 60 |
| A Magyar Élelmiszerkönyv általános ismertetése | 62 |
| A piac működésének befolyásolása | 65 |
| A versenytörvény | 65 |
| A jövedéki törvény | 65 |
| Reklám és hirdetés | 66 |
| Termék- és fogyasztóvédelem | 67 |
| Termékfelelősségi törvény | 67 |
| Fogyasztóvédelmi törvény | 68 |
| A védjegy és a földrajzi jelzés védelme | 68 |
| A különleges minőség és a hagyományos különleges tulajdonság tanúsítása | 70 |
| Az élelmiszer-igazgatás. Hatósági ellenőrzés | 71 |
| Az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások | 71 |
| Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat | 71 |
| Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a megyei (fővárosi) fogyasztóvédelmi felügyelőség | 72 |
| Országos Borminősítő Intézet | 73 |
| Hatósági vizsgálati díjak | 73 |
| Fogyasztói elvárások | 74 |
| "Egészséges" termék | 75 |
| Hagyományos, tradicionális termékek | 75 |
| A környezet és az állatok kímélése | 76 |
| Az élelmiszer-előállítással összefüggő engedélyezési eljárások | 77 |
| Az élelmiszer előállítóhely létesítésével és működésével kapcsolatos engedélyek | 77 |
| Építésügyi engedélyek | 79 |
| Környezetvédelmi hatásvizsgálat | 83 |
| Működési engedély | 84 |
| Az élelmiszer-előállítás során felhasznált nyers-, adalék-, segéd-, csomagolóanyagok és a víz engedélyezése | 88 |
| Nyers-, (alap) anyagok felhasználásának engedélyezése | 88 |
| Élelmiszer adalékanyagok engedélyezése | 87 |
| Élelmiszer technológiai segédanyagok engedélyezése | 91 |
| Az élelmiszer-előállítás során felhasznált csomagolóanyagok engedélyezése | 92 |
| Víz felhasználás engedélyezése | 93 |
| Az élelmiszerek előállításának engedélyezése | 94 |
| Új termék (belföldön előállított és forgalmazott) | 94 |
| Gyártmánylapok kitöltése | 96 |
| Import élelmiszer új termék engedélyezése | 106 |
| Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek engedélyezése | 106 |
| Új élelmiszer gyártási engedélye | 108 |
| Élelmiszer ionizáló energiával történő kezelésének engedélyezése | 109 |
| Lejárt minőség-megőrzési időtartamú termékek további forgalomban tarthatóságának engedélyezése | 110 |
| Az élelmiszeripari vállalkozások minőségügyi tevékenysége | 113 |
| Alapfogalmak | 113 |
| A jó gyártási gyakorlat | 117 |
| Az üzem tevékenységének, termelési méreteinek tervezése | 118 |
| Az üzem külső környezete | 120 |
| Vízellátás, szennyvíz és hulladékkezelés, energia ellátás megvalósítása | 126 |
| Személyzettel szembeni elvárások | 127 |
| A minőségirányítás megvalósításának szervezeti kérdései | 128 |
| A felhasznált anyagok minősége, szállítása, átvétele | 129 |
| Az anyagok üzembe történő szállítása | 136 |
| Az anyagok raktározása | 137 |
| Termékazonosítás, nyomonkövetés | 138 |
| A jó gyártási gyakorlat érvényesülése a termelési folyamatban | 140 |
| A takarítási gyakorlat | 143 |
| Rovar- és rágcsálóirtás | 144 |
| Eszközök, gépek, berendezések karbantartása | 144 |
| Mérőeszközök kiválasztása, kalibrálása, hitelesítése | 145 |
| A dolgozók oktatása, képzése | 147 |
| Minőségellenőrzés, minőségszabályozás | 149 |
| Felhasznált anyagok átvétele | 150 |
| Az anyagok raktározási körülményeinek ellenőrzése | 154 |
| Gyártásközi ellenőrzés | 154 |
| Késztermék ellenőrzés | 156 |
| Higiéniai ellenőrzés | 156 |
| Veszély Elemzés Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) | 158 |
| Alapfogalmak, alapelvek | 158 |
| A HACCP elemzés végrehajtása | 161 |
| Minőségbiztosítás (ISO 9000) | 167 |
| A minőségbiztosítás lényege | 167 |
| Az ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási modell | 169 |
| A minőségbiztosító rendszer gyakorlati megvalósítása | 177 |
| Teljes körű Minőségirányítás (TQM) | 179 |
| A TQM fogalma | 180 |
| A TQM alapelvei | 180 |
| A TQM gyakorlati megvalósítása | 184 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.