kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 327 oldal |
| Sorozatcím: | Kisvállalkozói Ismeretek Tára |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-7015-62-0 |
| I. kötet | |
| ELŐSZÓ | 7 |
| VENDÉGLÁTÁS FOGALMA, ÜZLETTÍPUSOK | 9 |
| A vendéglátás rövid történeti áttekintése | 9 |
| A vendéglátó tevékenység fogalma, szerepe, típusai | 10 |
| A vendéglátás jellemző üzlettípusai, üzletprofiljai | 13 |
| Ételt árusító üzletek | 13 |
| Éttermek, vendéglők | 13 |
| Gyors étkezőhelyek | 17 |
| Cukrászdák, eszpresszók | 19 |
| Az italüzletek és a szórakozóhelyek | 21 |
| Italüzletek | 21 |
| Szórakozóhelyek | 23 |
| Kereskedelmi szálláshelyek | 24 |
| Szállodák | 25 |
| Egyéb kereskedelmi szálláshelyek | 26 |
| VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS MEGTERVEZÉSE | 29 |
| Mi a vállalkozások valósága? | 29 |
| Átfogó piaci vizsgálat területei és szempontjai | 31 |
| Környezetelemzés | 33 |
| Mit célszerű tudni a lehetséges fogyasztóinkról, vevőinkről? | 34 |
| Mit kell tudni a konkurenciáról? | 39 |
| Makroszintű információk beszerzése | 41 |
| Mi magunk hogyan szerezhetünk be információkat? | 43 |
| Milyen tényezők idézhetik elő a jó üzleti lehetőségeket? | 46 |
| Mikor valósítható meg az üzleti lehetőség? | 50 |
| A piaci bukás okai | 52 |
| Környezetbefolyásolás | 54 |
| A reklám | 55 |
| A termékhez járuló szolgáltatás | 60 |
| A marketing mix | 60 |
| Egy induló vállalkozás komplex terve | 63 |
| Komplex üzleti terv készítése | 64 |
| Jövedelmezőségi terv készítése | 66 |
| A vállalkozás beruházási, működési helyének kiválasztása | 66 |
| Pénzügyi gazdasági kérdések tervezése | 68 |
| A vállalkozói üzletpolitika - az üzleti és piaci területek áttekintése | 73 |
| A vendéglátó vállalkozás személyzeti kérdései | 74 |
| VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁSA | 76 |
| Az üzlethez jutás lehetséges módjai | 76 |
| Üzlethelyiség bérlése | 76 |
| Üzlethelyiség megvétele magánszemélytől | 78 |
| Üzlethelyiség megvétele privatizáció keretében | 79 |
| A törvény hatálya alá tartozó üzletek | 80 |
| A törvény hatálya alá eső üzletek adatainak beszolgáltatása és értékelése | 82 |
| Az üzlet értékesítésének menete, módja | 83 |
| A versenytárgyalás meghirdetése és a részvétel feltételei | 85 |
| Az üzlet értékesítéséből keletkező bevételek hasznosítása | 86 |
| Új üzlethelyiség építése | 87 |
| Pénzügyi terv készítése | 89 |
| A vendéglátó vállalkozás költségtényezői | 90 |
| Az árrés és az elábé viszonya | 93 |
| Az átlaghaszonkulcs kiszámítása | 93 |
| Az árrés nagyságának növelési lehetőségei | 93 |
| Az árrés és az elábé viszonya az árbevételhez | 96 |
| Az üzlethelyiséghez jutás pénzügyi hátterei | 98 |
| Vállalkozói (nyitó) mérleg összeállítása | 99 |
| A bankok hitelfolyósítást megelőző vizsgálatai | 101 |
| A likviditási mutató | 102 |
| Adósságszolgálati fedezeti mutató | 103 |
| Az adósság és a saját alapok aránya | 104 |
| A tőkemegtérülési mutató | 104 |
| Az értékesítés gazdaságossága | 105 |
| Az Egzisztencia Hitelről és a Részletfizetési Kedvezményről | 106 |
| Mire vehető igénybe az Alap? | 106 |
| Kik vehetnek fel hitelt és részletfizetési kedvezményt? | 107 |
| A hitelfolyósítás módja | 109 |
| A hitel visszafizetése és ütemezése | 111 |
| Új üzlethelyiség építéséhez igénybe vehető banki pénzeszközök | 115 |
| A vállalkozói hitelek | 116 |
| A START hitel | 120 |
| VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS BEINDÍTÁSA | 124 |
| A társulási forma megválasztása | 124 |
| A vendéglátó vállalkozás beindításának feltételei, főbb folyamatai | 126 |
| A vendéglátó vállalkozás területének a megválasztása | 130 |
| Képesítési feltételek és egyéb követelmények a vendéglátásban | 133 |
| Mit végezhetünk a megjelölt tevékenységeken belül? | 135 |
| Milyen képesítéssel kell rendelkezni az egyes tevékenységek végzése során | 136 |
| A képesítést nyújtó intézmények, iskolák | 137 |
| A döntés előkészítése | 138 |
| A vállalkozói igazolvány kiválasztása | 140 |
| Mi a teendő az üzlet megnyitása előtt | 141 |
| Az üzlet megnyitása | 145 |
| MELLÉKLETEK | 147 |
| Tájékoztató az Egzisztencia Hitel és részletfizetési kedvezményről (és az igénybevételére vonatkozó kérelem összeállításához útmutató - a bank által leköthető biztosítékok felajánlására) | 147 |
| Tájékoztató a START hitel igénylés feltételeiről | 160 |
| Kölcsönkérelem a START hitel igénybevételéhez | 166 |
| A kölcsönkérelemhez csatolandó mellékletek | 171 |
| Integrált mezőgazdasági exportprogram | 172 |
| II. kötet | |
| A VENDÉGLÁTÁS EGYES SZAKMAI KÉRDÉSEI ÉS AZ ÜZLETPOLITIKA | 6 |
| Az üzleti és üzemi munkaszervezés | 6 |
| Munkakörök | 7 |
| Az üzleti és az üzemi szervezet | 8 |
| A szervezési munka fontosabb alapelvei | 9 |
| A termelés és az értékesítés megszervezése | 11 |
| Mire ügyeljünk a termelési folyamat megszervezésekor | 12 |
| Mire ügyeljünk az értékesítés megszervezése során | 14 |
| A munkahely megszervezésének alapelvei | 14 |
| A vendéglátás fő munkafolyamatai | 17 |
| Az árubeszerzés | 17 |
| Árubeszerzési források | 18 |
| Az áru szállítása | 18 |
| Az áruátvétel | 19 |
| Raktározás | 20 |
| Termelés | 21 |
| A készentartás | 23 |
| Az ételek tálalása | 24 |
| Munkavédelmi előírások betartása a termelésben | 24 |
| Az értékesítés | 26 |
| Az értékesítés formái | 26 |
| Felszolgálási módok | 30 |
| Számlázási módok | 31 |
| A felszolgálás "tízparancsolata" | 32 |
| Szolgáltatások | 33 |
| Az ét- és itallap szerepe, szerkesztésük szakmai szempontjai | 35 |
| A vendéglátás osztálybasorolása | 36 |
| Az ár szerepe, tartalmi elemei | 38 |
| Az általános forgalmi adó | 40 |
| A vendéglátás árképzése | 44 |
| Példák az árképzésre | 50 |
| A szabad árképzés elve | 54 |
| A szolgáltatások árképzése | 56 |
| A vállalkozói üzletpolitika kidolgozása | 57 |
| A GAZDÁLKODÁS ÉS ÜGYVITEL A VENDÉGLÁTÁSBAN | 61 |
| Az üzleti gazdálkodással kapcsolatos fogalmak | 61 |
| A bevételek és a költségek elszámolása az egyéni vállalkozáson belül | 63 |
| Bevételek | 63 |
| Az egyes költségek elszámolásának szabályai | 64 |
| Az egyéni vállalkozók számviteli bizonylati rendje | 72 |
| A bizonylatokkal kapcsolatos tudnivalók | 73 |
| Az egyéni vállalkozók nyilvántartási kötelezettségei | 75 |
| Alapnyilvántartások | 76 |
| Részletező és analitikus nyilvántartások | 76 |
| Az állandó és a változó költségek elemzése: a fedezeti diagram | 81 |
| A fedezeti diagram | 85 |
| Kísérlet saját cégünk fedezeti diagramjának elkészítésére | 88 |
| A fedezeti pont meghatározása képlettel | 92 |
| Az adók típusai és kapcsolatuk a vállalkozással | 92 |
| A személyi jövedelemadó | 94 |
| Az általános forgalmi adó | 97 |
| A vállalkozási nyereségadó | 102 |
| A helyi adók | 105 |
| A vállalkozás kockázata, biztosítása | 107 |
| Az egyéni vállalkozás működtetésére ható kockázati tényezők | 108 |
| A kockázati tényezők kezelésének módszerei | 113 |
| Az egyéni vállalkozások biztosítása | 116 |
| Alapvagyon biztosítások | 117 |
| Beruházási folyamatok biztosítási védelme | 120 |
| Gépek, berendezések önálló biztosításai | 120 |
| Egyéb speciális biztosítások | 121 |
| VEZETŐI KONTROL ÉS KÖVETELMÉNYEK | 122 |
| Az üzleti fogások tízparancsolata | 122 |
| A pénz jelentősége az üzleti életben | 122 |
| A barátok, mint üzlettársak | 123 |
| A beszéd szerepe | 123 |
| Személyes kapcsolat közvetlen környezetünkkel | 124 |
| Kapcsolat a dolgozókkal, munkatársakkal | 125 |
| A vállalkozó, mint munkáltató, munkaadó | 126 |
| Mit várnak a dolgozók a munkahelyüktől? | 128 |
| Egyedi vállalkozói kultúra és stílus kialakítása | 129 |
| A vállalkozó személyiségi önkontrollja | 131 |
| Ellenőrzési feladatok a vállalkozáson belül | 134 |
| A VÁSÁRLÓK TÁJÉKOZTATÁSA ÉS AZ ELLENŐRZÉSRE JOGOSULT KÜLSŐ SZERVEK | 137 |
| Vásárlók tájékoztatása az üzletben | 137 |
| Az ellenőrzésre jogosult külső szervek | 138 |
| MELLÉKLETEK | 142 |
| Vendéglátó vállalkozás ellenőrzési és egyéb vezetői feladatai | 142 |
| FELHASZNÁLT IRODALOM | 147 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.