1.031.308

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek I.

Vendéglátóipari szakiskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 116 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-222-071-4
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21 948.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vendéglátás a lakossági igények kielégítésében jelentős feladatot tölt be. Ellátja pl. a háztartást nem vezetőket, vagy azokat, akik étteremben kívánják megünnepelni - ünnepélyesebbé tenni -... Tovább

Előszó

A vendéglátás a lakossági igények kielégítésében jelentős feladatot tölt be. Ellátja pl. a háztartást nem vezetőket, vagy azokat, akik étteremben kívánják megünnepelni - ünnepélyesebbé tenni - esküvőjüket, házassági évfordulójukat stb. Eközben növeli az étkezési kultúrát. Táplálkozási igényünk is fejlődött. A vendéglátás megadja az alkalmat a modern táplálkozástudomány eredményeinek elterjesztésére. A vendéglátás képezi a belföldi és külföldi idegenforgalom egyik legfontosabb előfeltételét. A vendéglátás hálózatának (szálloda, étterem, cukrászda stb.) magas színvonala, a dolgozók kulturált viselkedése szinte mércéje a lakosság általános műveltségének. A külföldről ide érkezők első benyomásaikat - ami szinte meghatározó - legtöbbször a vendéglátás dolgozóitól nyerik. Amellett a vendéglátás sok magyar állampolgár munkahelye (megélhetési forrása), közvetve pedig részt vesz az ország vérkeringésében. A vendéglátóipar szállodát, éttermet épített, gépeket, bútorokat stb. vásárol, igényli a modern élelmiszeripart, és az ország szempontjából igen fontos konvertibilis valuta-bevétel kitermelésében is része van. Mindehhez természetesen megfelelő hálózatra, kedvelt és jó minőségű áruválasztékra, és nem utolsósorban jó kereskedői munkára van szükség. E tankönyvnek két sajátossága van. Egyrészt a szakközépiskola négy osztálya számára a legalapvetőbb ismereteket gyűjti össze, ezzel a vendéglátói ismeretek gerincét képezi. Tartalmazza a vendéglátás feladatát, a vendéglátóüzletek munkaszervezését, az üzletek és a vállalatok gazdálkodását, hogy csak néhány témakört emeljük ki. Kapcsolódnak hozzá természetesen a szállodaismeret, az ételkészítés technológiája stb. című elméleti és gyakorlati tantárgyak s ezekkel együtt képez szerves egységet. Vissza

Tartalom

Bevezetés7
Gazdálkodás9
A társadalom és a gazdaság9
Szükségletek10
Javak és szolgáltatások12
A gazdálkodás13
Termelés13
Az elosztás16
A fogyasztás18
A nemzeti jövedelem18
Érték18
Ár19
Társadalmi össztermék20
A népgazdasás és tagozódása21
A népgazdaság ágai és ágazatai22
Minisztériumok25
A kereskedelem feladata és jelentősége25
A kereskedelem tagozódása26
A vendéglátás feladata, tevékenysége28
A vendéglátás szakágazatai30
A szakágazatok jellemzése30
A vendéglátást lebonyolító vállalkozások30
A vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolata31
A vendéglátás jelentősége32
A vendéglátás története33
A jelenlegi vendéglátás kialakulása és szervezete38
A vendéglátóipar szektorális tagozódása42
A vendéglátás üzlethálózata45
Az üzlethálózat csoportosítása a szakmai üzletkörök szerint46
A szakmai üzletkörök46
Az üzletkörök jellemzése47
Osztálybasorolás49
Az üzletek szakjelleg szerinti csoportosítása és jellemzése50
Melegkonyhás üzletek50
Cukrászdák, eszpresszók52
Bárok, éjszakai szórakozás53
Büfék, bisztrók, italüzletek54
A vendéglátó üzlet tevékenysége55
Az áruforgalmi és szolgáltatási tevékenység55
A vendéglátás áruforgalmi munkafolyamatai57
Beszerzés és raktározás58
Termelés59
Értékesítés59
A vendéglátó üzlet64
A vendéglátó üzlet helyiségei65
Értékesítőhelyiségek66
Termelést előkészítő helyiségek72
A termelés közvetlen helyiségei75
A vendéglátó üzlet berendezése és felszerelése77
Az üzletek berendezési tárgyai78
Az üzletek felszerelései80
A vendéglátó üzlet dolgozói90
A termelést és értékesítést előkészítő dolgozók91
A termelés dolgozói92
Az értékesítés dolgozói94
A termelés, értékesítés dolgozóival szemben támasztott követelmények96
Az üzletvezető98
A kiegészítő munkafolyamatok dolgozói100
Az ügyviteli dolgozók100
A műszaki részleg dolgozói100
A vendéglátás piaci magatartása101
A vendéglátás társadalmi és gazdasági környezete101
A piac és tényezői102
A vendéglátás kereslete103
Marketing109
A keresletkutatás módszerei110
A reklám111
A vendéglátás reklámtevékenysége113
A vendéglátás kínálata113
A gazdasági verseny115
Összefoglalás116
Felhasznált irodalom119

Mohácsi Ferenc

Mohácsi Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mohácsi Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátó ismeretek I. Vendéglátó ismeretek I.

A borítón ceruzás bejegyzés, néhány lapon jelölés látható.

Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv