1.031.437

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek II.

Vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 177 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-222-349-7
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 21950.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A vendéglátás üzleti tevékenységének szervezése3
A munkaszervezéssel kapcsolatos alapfogalmak3
A szervezés célja3
A szervezés csoportosítása5
Munkafolyamatok a vendéglátásban5
A szervezés mint munkafolyamat7
Az üzleti tevékenység szervezésének általános szempontjai9
A beszerzés és raktározás szervezése12
Megrendelések készítése13
Az áruátvitel szervezése15
A raktározás szervezése16
Az árukiadás szervezése17
Anyagi felelősség18
A termelés szervezése19
Előkészítése19
Termelés21
A termelés technológiája22
Az értékesítés szervezése24
Hagyományos értékesítés24
Önkiszolgálás28
Kiszolgálás - utcán át történő értékesítés30
Társasétkezések szervezése33
Házon kívüli értékesítés35
Kitelepülés35
Házon kívüli rendezvény - fogadás37
Mosogatás37
A szolgáltalás szervezése38
Ergonómia39
Gazdálkodás a vendéglátásban41
A bevétel és az árrés41
Bevétel41
Eladott áruk beszerzési értéke43
Árrés43
Költség, eredmény44
Költségek44
Eredmény44
A vállalati gazdálkodás népgazdasági kapcsolata45
Járulék, adó46
Az általános forgalmi adó46
Irányítás és vezetés50
Az irányítás általános elvei50
Vezetési alapismeretek52
A vezetés fogalma52
Vezetéselmélet53
Vezetői képesség53
A született készség jegyei53
Emberismeret55
Vezetési stílusok55
Munkahelyi légkör56
Vezetési szintek57
Az üzletvezető58
A vendéglátó üzletek jellemzése üzemeltetési és gazdálkodási rendszerük szerint60
Hagyományos vagy közvetlen irányítású üzemeltetés61
Követett irányítású üzemeltetési rendszerek62
Bérleti rendszerű üzemeltetés62
Szerződéses üzemeltetés63
Jövedelemérdekeltségű üzemeltetés64
Egyszerűsített jövedelemérdekeltségű üzemeltetés65
A közvetett irányítású üzemeltetési rendszerekhez fűződő fogalmak66
Átalánydíj67
Nyereségterv68
Prémium69
Árrészszint70
Eredménykövetelmény71
A vállalati döntés az üzlethálózatra vonatkozóan72
A vendéglátás árképzése74
Az árak fogalma, szerepe74
Árrendszer75
Az árrendszer alkalmazása76
Az árrendszer új megfontolásai78
A népgazdaság árformái79
Árképzéssel kapcsolatos alapfogalmak81
Az árak csoportosítása81
A vendéglátás árképzésének sajátosságai82
Anyaghányad82
Egységár83
Nyersanyagérték83
Osztálybasorolás8
Haszonkulcs84
Engedmény84
Kerekítés84
Az ételek és italok fogyasztói árának meghatározása84
Hagyományos árképzés84
Üzleti szintű árképzés88
Az általános forgalmi adó alkalmazása88
Tisztességtelen ár94
Az árképzéshez kapcsolódó számítások és üzleti megfontolások95
A vendéglátó üzletek ügyvitele101
Az ügyvitel csoportosítása, kapcsolati rendszere102
Kettős könyvvitel102
Analitikus nyilvántartás103
Statisztika104
Operatív számvitel104
Számvitellel kapcsolatos alapfogalmak105
Gazdasági esemény105
Bizonylat105
Nyilvántartás107
Elszámoltatás108
A nyersanyag- és árukészlet-nyilvántartás általános problémái108
Az üzletek csoportosítása számvitelük szerint109
Az általános forgalmi adó nyilvántartása110
A nyersanyag- és árukészlet elszámoltatásával összefüggő gazdasági események113
Az üzleti számviteli adatok feldolgozása124
Fogalmi jelentés125
Pénztárjelentés126
A leltár131
A leltárak csoportosítása131
A leltározás előkészítése132
A leltározás felvétele133
A leltárív134
A leltárak számszaki kidolgozása135
A leltáreredmény megállapítása, anyagi felelősség135
A raktárak elszámoltatása137
A termelés elszámoltatása138
Elszámoltatás eladási áron140
Elszámoltatás beszerzési áron141
Az értékesítés elszámoltatása142
A szabadkasszás üzletek elszámoltatása144
A jövedelemérdekeltségű üzletek elszámoltatása145
Az egyszerűsített jövedelemérdekeltségű üzletek elszámoltatása148
A szerződéses üzletek kapcsolata a vállalati számvitellel149
Az új üzemeltetési formákban működő üzletek célszerű ügyvitele151
A számítástechnika alkalmazása a vendéglátásban157
A számítástechnika fejlődése158
Elektronikus adatfeldolgozási rendszer161
A feldolgozási folyamat az elektronikus adatfeldolgozásban164
Adat-előkészítés164
Adatrögzítés167
Lyukkártya167
Lyukszalag167
Mágnesszalag - mágneslemez168
Optikailag leolvasható bizonylatok168
Adatfeldolgozási rendszer szervezése169
Program170
A programok csoportosítása, programnyelvek173
Software - hardware174
Adatfeldolgozási módok176

Mohácsi Ferenc

Mohácsi Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mohácsi Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv