820.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Bogyósgyümölcsűek

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 339 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

Tartalom

Bevezetés3
A SZAMÓCA7
A szamócafajok ismertetése10
A Fragaria nemzetség fejlődése és térfoglalása11
A szamóca története és elterjedése17
A szamóca nemesítésének története21
A szamóca nemesítése26
A szamóca nemesítése a Szovjetunióban48
A szamóca általános gyümölcsfajta ismerettana53
A szamóca gyakorlati osztályozása55
A szamócafajták ismertetése56
Hónaposszamóca-fajták56
Ismételten (remontáns), folytontermő vagy többszörtermő szamócafajták56
Egyszertermő, nagygyümölcsű szamócafajták57
A szamócafajták megválasztása használhatóságuk szerint66
Termelésre érdemes nagygyümölcsű szamócafajták67
A szamóca termesztése67
A szamóca jelentősége a gyümölcstermelésben67
A szamóca éghajlat- és talajigénye68
A szamóca szaporítása70
Szaporítás ostorindákról72
Szaporítás ostorindáról tüzdeléssel73
Szaporítás tőosztás útján74
Szaporítás magról74
A szamóca ültetése75
Szamócatelepek és üzemek berendezése76
A szamóca nagyüzemi termelése79
A szamóca ápolása83
Első évi gondozás84
Anyanövények kiválasztása85
A gyümölcs gondozása a fejlődés alatt85
Ostorindák elszedése85
A szamóca gondozása a gyümölcs leszedése után86
A szamóca öntözése86
A szamóca trágyázása87
Üzemi termelésre alkalmas szamócafajták93
A szamóca értékesítése94
A szamóca korai termesztése és hajtatása96
Korai termelés96
A késői hajtatás97
Palánta előnevelés98
Hajtatás100
A szamóca korai hajtatása növényházakban101
A növények előnevelése101
Hajtatás102
A szamóca betegségei103
A szamóca kártevői104
MÁLNA ÉS SZEDER107
A Rubus-félék botanikai leírása107
A termelésben szereplő szeder- és málnafajták kialakítása109
A málna és szeder története és térfoglalása122
A málna és szeder nemesítésének története126
A málna- és szederfélék nemesítése131
A nemesítés célja133
A növény télállósága133
A málna és szeder nyárállósága, szárazságtűrésre134
Ellenállóság a betegségekkel és kártevőkkel szemben135
A málna és szeder termékenysége, vitalitása135
A gyümölcs minősége135
A gyümölcs nagysága és alakja136
A héj színe137
Tenyészkiválogatás138
Rügymutációk kiemelése139
Keresztezés139
Beltenyésztés heterózis nemesítéssel150
A polyploidia felhasználása a málnanemesítésben151
Fajhibridek előállítása152
A szülőpárok megválasztása a keresztezéshez160
A megtermékenyítés módja162
A málna nemesítése a Szovjetunióban165
A málna-fajták rendszerezése, osztályozása169
A málna általános gyümölcsfajta-ismerettana170
A málna jellegzetességei171
A málnafajták ismertetése173
Az új szovjet málnafajták ismertetése181
Fekete és bíbor málnafajták183
A málna jelentősége gyümölcstermelésünkben184
A málna éghajlati igényei185
A málna talajigényei186
A talaj előkészítése187
A málna szaporítása188
Szaporítás gyökérdugványról189
Kombinált nagyüzemi sarjnevelés190
Szaporítás bujtásról190
Szaporítás magvetésről190
A málna ültetése192
A málnatermelő üzemek berendezése193
Karós művelés195
Sodronyos vagy kordonművelés195
Sövényszerű művelés196
Csoportos ültetés196
A málna művelése, gondozása197
A málna öntözése199
A málna trágyázása199
A málna hajtatása200
A málna értékesítése201
A málna betegségei202
A málna kártevői202
A szeder termesztése203
A szeder jelentősége gyümölcstermelésünkben203
A szeder éghajlati és talajigényei205
A szeder szaporítása205
Szaporítás gyökérdugványokról205
Szaporítás sarjakról206
Szaporítás felbujtással206
Szaporítás sugaras bujtásról207
A szeder szaporítása gyökéroltással207
Szaporítás magvetésről208
A szeder ültetése208
Szedergyümülcsösök létesítése209
A szeder művelése, gondozása211
Metszés211
Metszés az ültetés után212
A termőrendszer metszése212
A szeder öntözése213
A gyümölcs szedése213
A szeder trágyázása214
A szeder általános gyümölcsfajta-ismerettana214
A szeder jellegzetességei215
A szeder gyakorlati osztályozása217
A szederfajták ismertetése217
Mereven felfelé növő szederfajták217
Kúszó szederfajták, fajhibridek223
A szeder betegségei és ellenségei227
Betegségek227
Rovarkártevők229
RIBISZKE ÉS KÖSZMÉTE231
Ribiszke231
Pirosribiszkék233
Feketeribiszkék237
Aranyribiszkék238
Köszméte239
A ribiszke és a köszméte története és elterjedése245
A ribiszke és köszméte nemesítése251
A nemesítés célja251
A növény fagyállósága252
A cserje nyárállósága, szárazságtűrése252
A levélzet ellenállósága a gombabetegségekkel szemben252
A ribiszke és köszméte termékenysége, vitalitása253
A gyümölcs minősége253
Tenyészválogatás254
Keresztezés254
A megtermékenyítés módja256
A ribiszke általános gyümölcsfajta-ismerettana256
A ribiszke jellegzetességei257
A ribiszkefajták ismertetése260
A ribiszke termesztése264
A ribiszke jelentősége gyümölcstermelésünkben264
A ribiszke éghajlati igényei265
A ribiszke talajigényei265
A ribiszke szaporítása266
Szaporítás fásdugványról266
Szaporítás zölddugványról268
Szaporítás közönséges bujtásról269
Szaporítás sugaras bujtással269
Vonalas rendszerű sugaras bujtás270
Szaporítás tűsarjakról270
Szaporítás tőosztással271
Serkentő anyagok alkalmazása dugványozásnál271
A ribiszke és köszméte oltása növényházakban273
A ribiszke és köszméte oltása szabadban274
A ribiszke bokoralakja és törzzsel bíró fácskák275
A ribiszketermesztés üzemi berendezése276
A ribiszke ültetése278
Az ültetvény további gondozása280
A ribiszke metszése281
Ritkító metszés285
A ribiszke hajtatása285
A termés leszedése és értékesítése287
A ribiszke betegségei és ellenségei287
Köszméte289
A köszméte általános gyümölcsfajta- ismerettana289
A köszméte fajták ismertetése290
A köszméte jelentősége gyümölcstermelésünkben294
A köszméte termesztése295
Éghajlat- és talajigénye295
A köszméte szaporítása296
A legeredményesebb bujtással való szaporítása296
A köszméte bokoralakja és a törzsre nevelt fácskák297
A köszméte ültetése297
A köszméte metszése298
A köszméte ápolása299
Gyümölcsszedés299
A köszméte hajtatása300
A köszméte betegségei és ellenségei301
Áfonya303
Aktinidia307
Az Aktinidia nemesítése310
Az Aktinidia fajták ismertetése311
Az Aktinidia jelentősége a gyümölcstermesztésben312
Bogyósgyümölcsök feldolgozása315
A bogyós gyümölcsök feldolgozásának módjai316
Féltermékek előállítása316
A féltermékkészítés feltételei317
Konzerválószerek318
Kénessav318
Benzoesav és sói319
Hangyasav320
Féltermékek tárolása320
Gyümölcsféltermékek nemei320
Hideg úton tartósított gyümölcshús-féltermékek321
Szamóca, málna, szeder321
Ribiszke321
Köszméte321
Meleg úton tartósított gyümölcshús-féltermékek322
Gyümölcslé féltermékek322
Gyümölcslé féltermékek tárolása, raktározása, kezelése323
Gyümölcslé féltermékek értékelése323
Bogyós gyümölcsökből előállítható kész termékek324
Gyümülcsízek készítése324
Kocsonyás gyümülcsízek készítése325
Gyümölcslé készítmények326
Folyékonygyümölcs326
Gyümölcsszörp328
Gyümölcskocsonya329
Gyümölcsbor329
Gyümölcspálinka331
Gyümölcsecet332
Gyümölcskivonatok333
Befőttek333
Felhasznált irodalom334
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem