1.035.066

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Vajda-hunyadi vár építési korai

Különnyomat a «Magyarország Műemlékei» III. kötetéből

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 55 oldal
Sorozatcím: Magyarország műemlékei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 35 cm x 25 cm
ISBN:
Megjegyzés: Különnyomat. Írta Möller István a Vajda-Hunyadi vár építésze. 59 szövegképpel és 23 hártyapapírra védett táblával illusztrálva. A Franklin-Társulat nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

A vajda-hunyadi vár építési korai.

Vajda-Hunyad várának ismertetésével, a hatalmas emlék dicső történeti múltjának lelkesítő hatása alatt, már sokan foglalkoztak. Ezek... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

A vajda-hunyadi vár építési korai.

Vajda-Hunyad várának ismertetésével, a hatalmas emlék dicső történeti múltjának lelkesítő hatása alatt, már sokan foglalkoztak. Ezek az ismertetések önálló művekben, útikönyvekben és folyóiratokban szép számmal jelentek meg. A vár történetére vonatkozó adatok az eddigi leírásokban nagyobbára megegyezők, a mennyiben azok közvetve, vagy közvetlenül Schmidt Wilhelm «Die Stammburg der Hunyade, 1865», illetőleg dr. Arányi Lajos «A vajda-hunyadi vár írásban és képben, Pozsony, 1867» alapvető forrásművekből származnak.
A vár műtörténetére vonatkozó adatok is jórészt az említett forrásművekből erednek, ámde azok ki nem elégítők és az emlék kellő tanulmányozásának hiánya miatt helyreigazításra is szorulnak.
Különösen az építési koroknak megállapítása igényel széleskörű, nagy tanulmányozást, a melynél a kutatónak nagyon sok szempontot kell figyelembe vennie.
Általán ismeretes, hogy az építmények alaprajzi elrendezése, valamint felépítményeiknek szerkezete a korok meghatározására nagy befolyással bírnak, ámde ezek műemlékeinknél a legritkább esetben maradtak meg változatlan eredetiségükben. Átalakításokat, hozzáépítéseket - ha erre szükség volt - az idők folyamán az igényekhez mérten minden korban végeztek, különösen védelmi váraknál, melyek a támadó eszközök és fegyverek fejlődésével módosultak és erősbödtek. A korok megállapítására nem kevésbbé fontosak a formai alakulások, az építészeti részletek, a profilok és azok szerkezetének ismerete, a kőjelzések és mesterjegyek, valamint szobrászati részeknek megfigyelése, de nagy befolyással bírnak a helyes meghatározásra gyakorlati szempontok is, melyek eddig a vajda-hunyadi várnál teljesen figyelmen kívül hagyattak. Vonatkoznak ezek az építési anyagokra, a melyekből emlékeink készültek, különösen a kövek és téglák méreteire és mineműségére, a köveknek termelési helyére, megmunkálásának és elhelyezésének módjára. Vissza

Möller István

Möller István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Möller István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv