A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A tej szerepe a humán táplálkozásban

Fülszöveg

A hazai tejtermékeket fogyasztók megfelelőbb tájékoztatása, valamint a tejtermelés és a tejfeldolgozó ipar jövőjének javítása céljából egy olyan kiadványt kívántunk összeállítani, amely magába foglalja a folyamatot a termeléstől a fogyasztásig. A könyv az egészségügyben dolgozók "továbbképzésén keresztül" célozza meg a hazai előállítású tejtermékek fogyasztásának intenzív növelését, emellett a fogyasztó érdeke is, hogy minél szélesebb és megalapozottabb ismereteket kapjon a kosarába kerülő termékekről.
A könyvben olvasható ismeretek az orvosok, dietetikusok, védőnők, a tejtermelők és a feldolgozóipar, valamint a fogyasztók számára egyaránt hasznosak lehetnek, ugyanakkor a közép- és a felsőfokú oktatás fontos forrásaként is szolgálhatnak. A kötettel megemlékezünk dr. Szakály Sándorról, a tejfeldolgozás és termékfejlesztés kiemelkedő jelentőségű személyiségéről.
A kötet szerkesztője, dr. Kukovics Sándor három és fél évtizede foglalkozik a kiskérődzők tenyésztésének és termelésének... Tovább

Fülszöveg

A hazai tejtermékeket fogyasztók megfelelőbb tájékoztatása, valamint a tejtermelés és a tejfeldolgozó ipar jövőjének javítása céljából egy olyan kiadványt kívántunk összeállítani, amely magába foglalja a folyamatot a termeléstől a fogyasztásig. A könyv az egészségügyben dolgozók "továbbképzésén keresztül" célozza meg a hazai előállítású tejtermékek fogyasztásának intenzív növelését, emellett a fogyasztó érdeke is, hogy minél szélesebb és megalapozottabb ismereteket kapjon a kosarába kerülő termékekről.
A könyvben olvasható ismeretek az orvosok, dietetikusok, védőnők, a tejtermelők és a feldolgozóipar, valamint a fogyasztók számára egyaránt hasznosak lehetnek, ugyanakkor a közép- és a felsőfokú oktatás fontos forrásaként is szolgálhatnak. A kötettel megemlékezünk dr. Szakály Sándorról, a tejfeldolgozás és termékfejlesztés kiemelkedő jelentőségű személyiségéről.
A kötet szerkesztője, dr. Kukovics Sándor három és fél évtizede foglalkozik a kiskérődzők tenyésztésének és termelésének fejlesztésével kutatóként és oktatóként. E tevékenysége mellett segíti a hús- és tejtermeléssel, valamint feldolgozással foglalkozók érdekérvényesítését, termékeik piacra juttatását, marketingjét. Tizenöt könyv szerkesztőjeként és írójaként, valamint több mint 720 tudományos és szakcikk szerzőjeként tette közzé kutatási és fejlesztési munkáinak eredményeit. A jelen kötet munkásságának egy újabb szeletét foglalja magában. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 7
AJÁNLÁS 9
IN MEMÓRIÁM DR. SZAKÁLY SÁNDOR 15
BEVEZETÉS 17
A tej és tejtermékek jelentősége 19
Kukovics Sándor - Unger András - Bakos Erzsébet - Szakály Sándor:
Kutatási és fejlesztési eredmények +Szakály Sándor munkásságában 35
A TEJTERMELÉS VÁLTOZÁSA 37
Popp József: Tej és tejtermékek 39
Fórián Zoltán: Elmélkedések tejszektorunk helyzetéről 51
Kukovics Sándor - Németh Tímea - Molnár András - Modai Hajnalka -
Jávor András: A kiskérődzők tejtermelése hazánkban, az EU-ban és a világon 67
A TEJTERMELÉS, FELDOLGOZÁS ÉS FORGALMAZÁS BIZTONSÁGA 89
Unger András - Császár Gábor: A korszerű nyerstejminősítés rendszere és a tej minősége Magyarországon 91
Czeglédi Beáta: A tejtermelés és tejfeldolgozás élelmiszer-biztonsági garanciái 103
Czeglédi Beáta: A tejtermékek forgalmazásának és közvetlen értékesítésének
élelmiszer-biztonsági garanciái 121
Daróczi Lajos: Minőségbiztosítás a kiskérődzők tejtermelésében és a tejtermékek
előállításában 133
AZ EGYES TEJFÉLESÉGEK MEGHATÁROZÓ JELLEMZŐI 143
A tehéntej táplálkozástudományi szempontból legfontosabb összetevőt.
I. Fehérjetartalom és aminosav-összetétel, zsírtartalom
és zsírsav-összetétel 147
Csapó János - Csapóné Kiss Zsuzsanna:
A tehéntej táplálkozástudományi szempontból legfontosabb összetevői.
II. Laktóz-, ásványianyag- és vitamintartalom 167
Csapóné Kiss Zsuzsanna - Kukovics Sándor - Csapó János: A juh- és kecsketej táplálkozástudományi szempontból legfontosabb összetevői 187
Szakály Sándor: A pro- és prebiotikumok kérdése és jelentősége 207
Bárányi Mária - Bősze Zsuzsanna: A tehén- és a juhtej fehérje összetevőinek, s azok variánsainak összehasonlítása 217
Kusza Szilvia - Kukovics Sándor- Jávor András - Bősze Zsuzsanna: A kecsketej fehérje összetevőinek és azok variánsainak
összehasonlítása 255
A TEHÉNTEJ FOGYASZTÁS DIETETIKAI KÉRDÉSEI 265
Gundel János: A tej mint emberi táplálék 271
Biró Lajos - Antal Magda: A tejfogyasztás élettani hatásai 279
Figler Mária - Mózsik Gyula: A tejtermékek szerepe az emberi szervezet kalcium-egyensúlyában 287
Schmidt János: A takarmányozás hatása a tej zsírsavösszetételére 297
Antal Emese: A hazai tej- és tejtermékfogyasztás változása, valamint a szív és érrendszeri betegségek számának alakulása az utóbbi két évtizedben 307
Polyák Éva: Várandósok táplálkozási szükségletei, valamint a tej és tejtermékek
fogyasztásának összefüggései 315
Molnár Andrea: A szoptató nők táplálkozási szükségletei, valamint a tej és tejtermékek
fogyasztásának összefüggései 323
Fábián Mária: A csecsemőtápszerek alapanyagai és típusai, valamint alkalmazásuk
szempontjai 331
Rigó János: A tejfogyasztás jelentősége gyermek- és időskorban 339
Lukács Éva: A tej helye és szerepe a felnőttek egészséges táplálkozásában 349
Boros Szilvia: Az élsportolók teljesítménye és a tej-, valamint a tejtermékfogyasztás
összefüggései 361
Kubányi Jolán: A tej szerepe a humán táplálkozásban 373
Zojkás Gábor: Tej és tejtermékek fogyasztása és az egészség 375
Némethné Szerdahelyi Emőke:Tehéntej-kazein meghatározása sajtmintákban 393
KISKÉRÖDZÖK TEJE ÉS HELYE A DIETETIKÁBAN 397
Kukovics Sándor- Németh Tímea - Ábrahám Mária - Orbán Gyuláné: A juh- és a kecsketej minősége 401
Fenyvessy József: A kiskérődzők tejének értékes tulajdonságai a fogyasztás
és a feldolgozás szempontjából 417
Schöffer Béla - fSzakály Sándor - Figler Mária - Mózsik Gyula: A kiskérődzők (juh és kecske) tejének szerepe az emberi szervezet kalciumellátásában 425
Polgár Morianne: Van-e alternatív tejtáplálás a tehéntej-allergiás csecsemők
és gyermekek számára? 437
Rigó János: A juhtej mint a dietetika egyik lehetséges tényezője 445
Barna Mária:A kiskérődzők tejének szerepe a gyermekek táplálkozásában 453
Domonkos Andrea - Greiner Erika: A kiskérődzők teje a felnőttek táplálkozásában
és a gyógyélelmezésben 465
A TEHÉTEJ SZEREPE A GYÓGYÁSZATBAN 483
Csiki Zoltán: A tejallergia, tejcukor-érzékenység - laktózintolerancia 487
Lelovics Zsuzsanna - Cseh Judit: A tej és tejtermékek szerepe az elhízásban és a metabolikus szindrómában a legújabb irodalmi adatok tükrében 499
Henter Izabella: A tej és tejtermékek lehetséges használata a daganatos betegségek
gyógyításában 507
Szaloyné Kónya Zsuzsa: A tej és tejtermékek felhasználási lehetőségei a gasztroenterológiai betegségek kezelésében 515
Greiner Erika - Domonkos Andrea: A tej és a tejtermékek lehetőségei a gyógyélelmezésben 531
Schmidt Judit - Szász-Győző Zsuzsanna: A tej és tejtermékek szerepe a vesebetegek étrendjében 543
A TEJ ÉS TEJTERMÉKEK MARKETINGJE ÉS A TEJTERMELÉS ÖKONÓMIÁJA 559
Szakály Zoltán: A tej és tejtermékek marketingje a fogyasztói elvárások tükrében 551
Nábrádi András: A tejtermelés ökonómiája (szarvasmarha, juh, kecske) 575
A SZERZŐK ELÉRHETŐSÉGE
SZEMELVÉNYEK A MAGYARORSZÁGI TEJTERMÉKEKBŐL 609
TÁMOGATÓK. . .635
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A tej szerepe a humán táplálkozásban
Állapot:
4.580 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba
konyv