A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszervizsgálati Közlemények 1967-1968. január-december

Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézete és a megyei és városi minőségvizsgáló intézetek közlönye - XIII. évfolyam 1-6., XIV. évfolyam 1-6. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

XIII. ÉVFOLYAM (1967) 1. SZÁM

Telegdy Kováts László: Dr. Török Gábor emlékezetére 1
Kottász József: Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1966. évi kötetéről 3
Telegdy Kováts László - Lásztity Radomir: új magyar tésztavizsgáló és lisztminősítő műszer, A valorigráf 5
Lóránt Béla: Élelmiszerek hőokozta bomlásának vizsgálata derivatográffal. I. Fehérje vizsgálatok 10
Dworschák Ernő: A keményítő szerkezeti változásai hevítés hatására I. Vizsgálatok 120-210 C° közti hevítési intervallumban 17
Ravasz László: Vanillin és burbonál meghatározása cukorkákban spektrofotometriás módszerrel 32
Csiszár Béla - Mindszenty László - Szántó Vince: DDT maradékok tejben és tejtermékekben Szegeden és környékén 39
Ruttkay László: A valorigráf helye a gabona és lisztvizsgáló laboratóriumban 46
Csanád Imréné: 1966. évi Malomipari Konferencia 55
Könyv és lapszemle 7 9, 16, 38, 54, 57
Figyelő 58

XIII. ÉVFOLYAM (1967) 2. SZÁM

Sarudi Imre: Dr. Lutter Béla emlékezetére 65
Vajda Ödön: Élelmiszerek minősége 1966-ban. A hatósági élelmiszerit ellenőrzés új feladatai 67
Spanyár Pál - Blazovich Márta - Gábor Istvánné: D-vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben I. A vizsgálati módszerek felülvizsgálata modell oldatokban 77
Gasztonyi Kálmán: Gáztermeléssel járó sütőipari folyamatok vizsgálata I. A fermentométer ismertetése 92
Dworschák Ernő: A keményítő szerkezeti változásai hevítés hatására II. A nedvességtartalom szerepe a pirodextrin képződésben. Hevített búzalisztben levő keményítő vizsgálata 98
Ruttkay László: A Valorigráffal kapcsolatos vizsgálatok 106
Pataki Mária: Vagdalthús gombócok üzlethálózatban való sütésének higiéniai kérdései 118
Könyv és lapszemle 76, 98, 106
Figyelő 124

XIII. ÉVFOLYAM (1967) 3. SZÁM

Kottász József: Förster Rezső emlékezetére 129
Spanyár Pál - Blazovich Márta - Gábor Istvánná: D vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben II. A D vitamin és ergoszterin elkülönítése és meghatározása 130
Gasztonyi Kálmán: Gáztermeléssel járó sütőipari folyamátok vizsgálata II. A fermentométer alkalmazása 137
Szotyori Katalin: Eljárás a C vitamin tartalom meghatározására az oszazonok papírkromatográfiás elválasztása útján. I. Az oszazonok képződését befolyásoló tényezők 148
W. Jurics Éva: Gyümölcseink (+)-katechin, (-)-epikatechin-tartalmának meghatározása papírkromatográfiás úton 158
Jákó Nóra: Az ékcsík módszer alkalmazása a cukrok papír- és vékonyrétegkromatográfiájában 167
Báthory Pál: Salmonella okozta fertőzések 170
ifj. Sarudi Imre: A pirofoszfát tartalom komplexortietriás meghatározása sütőporban 174
Ravasz László: Élelmiszerek minőségének ellenőrzése Jugoszláviában 177
Könyv- és lapszemle 180
Figyelő 182

XIII. ÉVFOLYAM (1967) 4. SZÁM

Jeney Endre - Walthier József: Mellékszínezékek a szintetikus élelmiszerszínezékekben 193
Szotyori Katalin: Eljárás C-vitamin-tartalom meghatározására az oszazonok papírkromatográfiás elválasztása útján II. Az oszazonok papírkromatográfiás elválasztása és az aszkorbinsav mennyiségi meghatározása 209
Soós Katalin: Higany tartalmú, csávázószer-maradékok vizsgálata és élelmezésegészségügyi megítélése 215
Dworschák Ernő: A szűrő és a szűrés befolyása a rostmeghatározás pontosságára 226
Ravasz László - M. Gyenge Anna: A mintavétel célszerű módjának megválasztása, élelmiszerkereskedelmi minőségi átvételénél 230
Dworschák Ernő: Beszámoló a „Szénhidrátok, az élelmiszerekben és a táplálkozásban" c. szimpóziumról (Berlin 1967. május 24-26.) 239
Könyv- és lapszemle 240
Figyelő 244

XIII. ÉVFOLYAM (1967) 5-6. SZÁM

Ferenczi Sándor: dr. Rakcsányi László emlékezetére 257
Horváth György: dr. Bujk Gábor emlékezetére 259
Telegdy Kováts László: A minőségről és annak meghatározásáról élelmiszerekben 260
Fehér Tiborné - Vajda Ödön: Élelmiszerek minőségellenőrzésének szervezése és szervezete 271
Varga János: Búzafehérjék N-terminális (DNF) aminosavainak vékonyrétegkromatográfiás elválasztása és meghatározása 284
Jeney Endre - Kovács Eszter: C-vitamin kétféle módszerrel való meghatározásának összehasonlítása 293
Szotyori Katalin: Eljárás C vitamin tartalom meghatározására az oszázonok papírkromatográfiás elválasztása1 útján. III. A dehidro aszkorbinsav-oszazon állandósága és izomerizációja savanyú közegben 297
Bátyai Jenő - Miklya János: Tejtermékek merkurimetriás kloridmeghatározásáról 304
ifj. Sarudi Imre: Az összes sótartalom meghatározása gyümölcslevekben és gyümölcsszörpökben 309
Aczél Attila: Kémiai folyamatok hatása a tárolt paradicsomsűrítmény színére I. A hidroximetilfurfurol jelentősége a nem enzimes barnulási reakcióban 315
ifj. Sarudi Imre: A forraltbor minőségének ellenőrzése 322
Vámos Gyula - Némedi László: Kozmetikai cikkek mikrobiológiai vizsgálata 327
Vajda Ödön: A Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület VII. Tudományos ülésszaka 331
Ravasz László: Import élelmiszerek vizsgálata és minősítése 337
Bátyai Jenő: „Élelmiszervizsgálati -Közlemények" ankét Szegeden 344
Könyv- és lapszemle 345
Figyelő 353

XIV. ÉVFOLYAM (1968) 1-2. SZÁM

Kottász József: Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1967. évi kötetéről 1
Gál Ilona - Vajda Ödön: Fitoncidek szerepe élelmiszerek tartósításában 3
Spanyár Pál: Az élelmiszerek minősége és minősítése 13
Miklovicz András: Az élelmiszeripari szabványosítás korszerű elvei és gyakorlata 29
Gyönös Károly: Élelmiszeripari késztermékek minőségének alakulása a nyersanyag minőségének függvényében 37
id. Sarudi Imre: Ivóvizek nitráttartalmának súlyszerinti meghatározása - a nitron-módszerrel 47
Verhás Jenő - Hoffmann Istvánné: Kis mennyiségű alkálifluorid meghatározása cukorkákban és fogkrémekben 51
Könyv- és lapszemle 27, 35, 45,56
Figyelő 58

XIV. ÉVFOLYAM (1968) 3. SZÁM

Vajda Ödön: Élelmiszerek minősége 1967-ben Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézete vizsgálatai alapján. A hatósági minőségellenőrzés új szempontjai 73
Telegdy Kováts László - Berndorferné Kraszner Éva - Dévai Anna: Vizsgálatok a pangaminsav (B15-vitamin) kimutatására, illetőleg meghatározására 84
Spanyár Pál - Blazovich Márta - Gábor Istvánné: D-vitamin és ergoszterin meghatározása takarmányélesztőben. III. Egyes tényezők szerepe a D-vitamin keletkezésénél besugárzás határára takarmányélesztőtejben 94
Molnár Erzsébet - Szilli Márta: A lisztek amilolites állapotának meghatározása Hagberg-féle készülékkel 101
W. Jurics Éva: Borostyánkősav meghatározása gyümölcsökben 112
Dworschák Ernő - Erdélyi Lajosné: Kísérlet gyümölcslevek és dzsemek hőkezeltségének jellemzésére hidroximetil-furfurol-tartalmuk alapján 121
Spanyár Pál - Petró Ottóné: Egyszerű eljárás aszkorbinsav vegyületek és nitrit sók egymás melletti meghatározására 130
Molnár Pál - Rodler Imre: Tetrametil-tiuram-diszulfid hatóanyagú csávázószerek maradékának szemikvantitatív meghatározása vékonyréteg kromatográfiás módszerrel 133
ifj. Sarudi Imre - Siska Elemér: Ivóvizek szulfáttartalmának módosított gravimetriás meghatározása 139
Könyv- és lapszemle 143
Figyelő 145

XIV. ÉVFOLYAM (1968) 4. SZÁM

Varga János: Új technika búzafehérje frakciók elválasztására molekulaszűréssel 153
Örsi Ferenc: Szénhidrátok és egyéb élelmiszerösszetevők elektroforézise 161
Pintér Imre - Krámer Magda: Vékonyréteg kromatográfiás eljárás egyes kozmetikai festékek egymás mellett történő kimutatására 169
Bátyai Jenő - Nővé László: Gyümölcspálinkák cianidtartalmának közvetlen merkurimetriás meghatározása 176
Kacskovics Miklós - Schumann Róbert: Kloridion meghatározása különböző élelmiszerek vizsgálatánál potenciometrikus titrálással 183
Bálint Béla: Vizsgálatok a reológiai tulajdonságok és szabad aminosavak meghatározására a kubai sajtgyártásban 190
Ravasz László: A kitüntető árumegjelölésék új formája 199
Könyv- és lapszemle 182,189,202,203
Figyelő 207

XIV. ÉVFOLYAM (1968) 5. SZÁM

Vajda Ödön:. Görgényi Frigyes emlékezetére 217
Gál Ilona Emma: Biológiailag aktív kapszicidin kimutatása és meghatározása paprikában agardiffúziós módszerrel 219
Varga János: Fehérjék és egyéb nitrogéntartalmú anyagok elektroforézises vizsgálata 225
Petró Ottóné: C-vitamin gyors meghatározása élelmiszerekben rétegkromatográfiás úton I. 234
Örsi Ferenc: Karamelszínanyag frakcionálása gélszűréssel 242
Török Piroska: Ivóvíz mikrobiológiai vizsgálatok 1967. évben 247
Ifj. Sarudi Imre - Siska Elemér: Presszó-kávéitalok tartalmasságának ellenőrzése a fajlagos vezetőképesség mérése alapján 260
Mloldvai Rezső: Kumisz és savanyútej készítmények 266
Könyv és lapszemle 241,269,270
Figyelő 273

XIV. ÉVFOLYAM (1968) 6. SZÁM

Lindner Károly - Grau Ana Imperatori: Egyes klórozott szénhidrogének és foszfátészter növényvédőszerek változása paradicsomon, trópusi körülmények között 281
Cserháti Tibor: Tejtompítás ellenőrzése differenciál spektrofotometria segítségével 289
Edelényi Miklós: Élőcsíraszám meghatározása 2,3,5-trifenil-tetrazóliumklorid (TTC) redukciója alapján tankpezsgőgyártási folyamatnál 292
Vidéki László: Mintavétel görögdinnye vizsgálatoknál 300
Pauli Péterné - Horváth György: A Valorigráf lisztminősítő műszer megbízhatósági vizsgálatairól 312
Könyv- és lapszemle 283,311, 322, 323
Figyelő 331
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv