1.034.933

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A keresztény tradíció közös öröksége: magyar és lengyel szentek a kultúrában és irodalomban

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A dicső magyar és a lengyel nép gazdag történelmének ragyogó és borúsabb évszázadait követően a 201 l-es év újabb bizonyítékát adta e két testvéri nemzet európai nagyságának. Az Európa Tanács soros... Tovább

Előszó

A dicső magyar és a lengyel nép gazdag történelmének ragyogó és borúsabb évszázadait követően a 201 l-es év újabb bizonyítékát adta e két testvéri nemzet európai nagyságának. Az Európa Tanács soros elnöki tisztét az év első felében Magyarország töltötte be, majd júliusban az elnöki stafétát Orbán Viktor miniszterelnök úr átadta lengyel kollégájának egy tízliteres tokaji szamorodnival töltött tölgyfahordó kíséretében. A lengyel kormányfő, Donald Tusk stílusosan egy díszkarddal viszonozta az ajándékot, utalva a két nép barátságát megörökítő versre: „Magyar, lengyel két jó barát, együtt harcol s issza borát".
A gazdasági és pénzügyi világválsággal nehezített helyzetben a két egymást követő és egymásra épülő EU-elnökség egy sor válságkezelő mechanizmussal és stratégiai döntéssel bizonyította, hogy a legnehezebb helyzetben is méltóképpen képviseli az összeurópai érdekeket és értékrendet. E politikai éleslátás és helyzetfelismerő képesség nagyban az évszázadok alatt felgyülemlett kulturális és politikai tapasztalat, a dicső elődök, Szent István, Szent László, Nagy Lajos, Nagy Kázmér, Szent Hedvig, Báthory István királyok szellemisége által mutatott irányvonal helyességének kiteljesedése.
Az évszázados tapasztalat nem csupán adottság, hanem jelentős kötelezettség is egyben. Meg kell felelnünk őseinknek, és példát kell mutatnunk az utánunk jövő nemzedékeknek. Tudnunk kell, honnan jöttünk, ismerni kell gyökereinket, hogy tudjuk, merre tartunk, milyen jövőt építünk. Vissza

Tartalom

NYITRAI ZOLTÁN: „A keresztény tradíció közös öröksége" konferencia margójára 7
MOLNÁR IMRE: A lengyel-magyar szakrális kapcsolatok kialakulásának kezdetei 13
ZILKA TIBOR: Szent Szórád és szent Benedek kultusza Nyitrán 35
BAJCSY LAJOS: Boldog emlékű Konstancia 45
NAGY LÁSZLÓ KÁLMÁN: Szent Maximilian Kolbe (1894-1941) alakja a lengyel irodalomban 53
ILLÉS PÁL ATTILA: Karol Wojtyla és Stefan Wyszynski a lengyel egyház és nemzet szolgálatában 71
PÁLFALVI LAJOS: „A templomban eszembe jut Majakovszkij." Czestaw Milosz vallásossága 93
JANIEC-NYITRAI AGNIESZKA: Lengyel-magyar közös szentek a budapesti Lengyel templom üvegablakain 107
ZOMBORI ISTVÁN: A Czestochowai Szűz Mária tisztelete Szegeden 119
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv