kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 382 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, kihajtható melléklettel illusztrálva. |
| Dr. Horn Artur - Dohy János: Általános állattenyésztéstan | |
| Az állattenyésztés fogalma | 5 |
| A gazdasági állatok eredete | 5 |
| A háziasítás | 5 |
| Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán | 6 |
| Elvadulás | 7 |
| Az állattenyésztés gazdasági jelentősége | 8 |
| A környezet hatása a szervezetre | 9 |
| Takarmányozás | 9 |
| Éghajlat | 10 |
| A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatásai | 12 |
| A honosulás | 13 |
| Ivarjelleg | 15 |
| Ivartalanítás | 17 |
| A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata | 17 |
| A küllemi bírálat irányelvei | 17 |
| A testméretek felvétele | 20 |
| Fejlettség (testsúly) | 21 |
| Kondíció | 24 |
| Arányosság | 24 |
| A kültakaró | 26 |
| Színeződés | 27 |
| Formalizmus az állattenyésztésben | 28 |
| Az átöröklés | 28 |
| Gazdasági szempontból legfontosabb tulajdonságok átöröklése | 29 |
| Gazdasági állatok rendszerezése | 30 |
| A faj | 30 |
| A fajta | 30 |
| Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben | 32 |
| A fajtatisztaság, a telivér és a félvér fogalma | 32 |
| Alfajta (válfajta) tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárt tenyészet, törzs, család, vérvonal | 33 |
| A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és azok értékelése | 33 |
| Termelőképesség | 34 |
| Termékenység, szaporaság | 38 |
| Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 38 |
| Igényesség, igénytelenség | 39 |
| Szervezet vagy alkat | 39 |
| Egészség | 41 |
| A szaporodás | 41 |
| A szaporodás fogalma | 41 |
| Ivarzás | 42 |
| Párzás (fedezés, hágás) | 43 |
| Megtermékenyülés | 44 |
| Meddőség | 44 |
| A pároztatás módjai | 44 |
| Egy apaállatra számítható nőstények száma | 45 |
| Mesterséges termékenyítés (művi beondózás) | 46 |
| A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése | 49 |
| A vemhesség tartama | 50 |
| A vemhesség megállapításának módjai | 51 |
| Az ellés, elvetélés | 51 |
| Növekedés és fejlődés | 55 |
| Ivarérettség, tenyészérettség | 56 |
| A kor szerepe az állatok életében | 57 |
| A tenyészkiválasztás (szelekció) | 58 |
| Kiválasztás az egyedek tulajdonságai alapján | 59 |
| Tenyészkiválasztás a származás, a család és a rokonok adatai alapján | 59 |
| Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) | 61 |
| A párosítás alapelvei | 61 |
| Tenyésztési eljárások | 62 |
| Fajtatiszta tenyésztés, vérújítás (vérfrissítés) | 62 |
| Beltenyésztés, rokontenyésztés | 62 |
| Vérvonaltenyésztés | 63 |
| Keresztezés | 63 |
| A törzskönyvezés | 65 |
| Az egyedi megjelölés módszerei | 66 |
| A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 68 |
| Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények | 68 |
| Az istállóval szemben támasztott fontosabb követelmények | 69 |
| Természetszerű tartás, kifutók | 70 |
| Az állatok ápolása | 71 |
| Az állatok szállítása | 73 |
| Dr. Baintner Károly: Gazdasági állatok takarmányozása | |
| Bevezetés | 75 |
| Az állati szervezet összetétele | 76 |
| A takarmányok összetétele | 76 |
| A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma | 76 |
| Takarmányozástani alapismeretek | 87 |
| A takarmányok emészthetősége | 87 |
| A takarmányok táplálóértéke | 88 |
| Keményítőérték-arány és fehérjehányad | 89 |
| A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 91 |
| A takarmányok ismertetése | 94 |
| Zöldtakarmányok | 94 |
| Gyökér-, gumós- és egyéb lédús takarmányok | 103 |
| Erjesztett vagy savanyított (silózott) takarmányok | 105 |
| Szénák és szénalisztek | 106 |
| Cséplési melléktermékek (szalmák, polyvák, törekek) | 107 |
| Magvak és termések | 108 |
| Ipari melléktermékek | 112 |
| Állati eredetű takarmányok | 117 |
| Ásványi eredetű takarmányok | 119 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 119 |
| A takarmányok betakarítása és eltartása | 121 |
| A szénakészítés | 121 |
| A takarmányok savanyítása (silózás) | 124 |
| Egyéb takarmányok eltartása | 128 |
| A takarmányok előkészítése | 129 |
| Felaprítás | 129 |
| Beáztatás | 130 |
| Páckészítés | 130 |
| Főzés (gőzölés, párolás) | 130 |
| Kilúgozás | 130 |
| Pörkölés | 131 |
| Mosás | 131 |
| Gazdasági állataink takarmányozásának szabályai | 131 |
| A takarmányozás általános szabályai | 131 |
| A takarmányadagok összeállítása | 132 |
| A takarmányozás technikai keresztülvitele | 140 |
| A takarmánymérleg készítése | 148 |
| Függelék a takarmányozási fejezethez | 170 |
| Dr. Kovács Ferenc - Dr. Szép Iván: Általános állategészségügyi ismeretek | |
| Az állat és környezetének egysége | 195 |
| Az egészséges és a beteg állat életjelenségei | 196 |
| Az általános állapot | 197 |
| A belső hőmérséklet | 197 |
| A bőr és a szőrök | 198 |
| A nyirokcsomók és a nyálkahártyák | 198 |
| A légzőszervek | 199 |
| A vérkeringési szervek | 199 |
| Az emésztőszervek | 200 |
| Húgyszervek, tőgy | 202 |
| A környezet állategészségügyi vonatkozásai | 203 |
| A hőszabályozás és az időjárás kapcsolata | 203 |
| A szél hatása | 204 |
| A napfény hatása az állatokra | 204 |
| A talaj tulajdonságainak állategészségügyi jelentősége | 206 |
| Az állattenyésztési épületekkel szemben támasztott állategészségügyi követelmények | 207 |
| A takarmányozás állategészségügyi vonatkozásai | 215 |
| A levegővel szemben támasztott állategészségügyi követelmények | 215 |
| A legeltetés egészségügyi szabályai | 217 |
| Állategészségügyi követelmények a takarmányozás technikájában | 218 |
| Hibás és romlott takarmányok állategészségügyi jelentősége | 220 |
| Az ivóvízellátás egészségügyi feltételei | 221 |
| Mérgezések a gazdaságban | 223 |
| Mikor kell mérgezésre gondolni? | 223 |
| Milyen anyagok okozhatnak mérgezéseket? | 224 |
| Mit kell tenni mérgezés gyanúja esetén? | 224 |
| A mérgezések megelőzése | 225 |
| Az élő kórokozók | 225 |
| A fertőtlenítés | 226 |
| A fertőtlenítést megelőző tisztogatás | 226 |
| Egyszerű fertőtlenítés | 226 |
| Szigorított fertőtlenítés | 227 |
| Teendők a bejelentés kötelezettsége alá tartozó fertőző állatbetegségek kitörésekor | 228 |
| Állati hullák ártalmatlanná tétele | 229 |
| Bánásmód az állatokkal | 229 |
| A bánásmóddal összefüggő balesetek elhárítása | |
| Szász János: Géptani ismeretek | |
| A gépelemek alapjai | 231 |
| Kötő gépelemek | 231 |
| Forgómozgás átadására szolgáló gépelemek | 233 |
| Forgattyús hajtóművek | 240 |
| Csővezetékek és csőszerelvények | 241 |
| Erőgépek | 242 |
| Belsőégésű motorok | 242 |
| Fontosabb mezőgazdasági traktortípusok | 250 |
| Mezőgazdasági kismotorok | 250 |
| Villamos motorok | 251 |
| Az állattenyésztés munkagéspei | 252 |
| A takarmányelőkészítés gépei | 253 |
| Takarmánykeverők | 269 |
| Takarmánypépesítő | 270 |
| Önitató berendezések | 271 |
| A tehenészeti munkák gépesítése | 272 |
| A takarmányszállítás gépesítése | 272 |
| A trágyakihordás gépesítése | 274 |
| A fejés gépesítése | 276 |
| A tejkezelés gépesítése | 287 |
| A sertéstartási munkák gépesítése | 294 |
| A takarmányelőkészítés és az etetés gépesítése | 294 |
| A trágya kihordásának gépesítése | 296 |
| A baromfitartás munkafolyamatainak gépesítése | 297 |
| A keltetés gépesítése | 297 |
| A tojóház és a húscsibe-nevelő gépesítése | 299 |
| A juhtartás gépesítése | 303 |
| Nyírógépek | 303 |
| Önitatók | 303 |
| Molnár László: Az állattenyésztés és tartás épületei | |
| Bevezetés | 305 |
| Az épületek telepítése | 305 |
| Szarvasmarhaistállók | 306 |
| Tehénistállók | 306 |
| Növendékmarha-istállók | 316 |
| Borjúnevelő-istállók | 321 |
| Egyéb szarvasmarha-istállók | 325 |
| Sertésistállók | 326 |
| Fiaztatók | 326 |
| Hízósertés-istállók | 331 |
| Süldőnevelők, koca- és kanszállások | 334 |
| Sertésvályúk | 335 |
| Sertés-önetetők | 335 |
| A sertések férőhely-szükséglete | 335 |
| Baromfiistállók | 335 |
| Csibenevelők | 335 |
| Tojóházak | 339 |
| Vándorólak és törzsólak | 344 |
| Juhistállók | 344 |
| A juhistállók berendezése | 344 |
| Juhistálló-típusok | 345 |
| Lóistállók | 348 |
| Igásló-istállók | 348 |
| Csikóistállók | 348 |
| Dr. Székely József: Általános mezőgazdasági üzemtani alapismeretek | |
| Mezőgazdasági üzemeink | 349 |
| Állami üzemek | 349 |
| Termelőszövetkezeti üzemek | 350 |
| A mezőgazdasági üzem termelőeszközei | 352 |
| Állóeszközök | 353 |
| Forgóeszközök | 358 |
| Az üzemágak | 359 |
| Az üzemágak csoportosítása | 359 |
| Az állattenyésztés üzemi jelentősége | 360 |
| A legfontosabb üzemgazdasági mutatószámok | 361 |
| Önköltség | 361 |
| Jövedelem, veszteség | 362 |
| A munka termelékenysége | 363 |
| Számosállat | 364 |
| Az állattenyésztés szervezésének alapjai | 364 |
| Az állattenyésztés mérete | 365 |
| Az állattenyésztés iránya | 365 |
| A munka díjazásának alapelvei a szocialista mezőgazdasági nagyüzemekben | 366 |
| A bérezés alapelvei az állami mezőgazdasági nagyüzemekben | 366 |
| A jövedelemelosztás alapelvei a termelőszövetkezetekben | 367 |
| A munkaszervezés általános alapelvei az állattenyésztésben | 370 |
| A brigád és a munkacsapat | 370 |
| Az állattenyésztés és állattartás munkafolyamatairól általában | 371 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.