A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Van egy olimpiai versenyszám, amelyben idén hihetetlen eredményt értünk el. Igaz, ez az olimpia nem Atlantában volt, hanem Berlinben, de nagy múltú és világméretű verseny ez is: 1900 óta négyévente...
Tovább
Előszó
Van egy olimpiai versenyszám, amelyben idén hihetetlen eredményt értünk el. Igaz, ez az olimpia nem Atlantában volt, hanem Berlinben, de nagy múltú és világméretű verseny ez is: 1900 óta négyévente megrendezik, valamennyi földrész részvételével. Természetesen a szakácsolimpiáról van szó, a 29 tagú magyar válogatott s a szövetségi kapitány, Lukács István személyes sikeréről is: őt a Szakácsszövetségek Világszövetsége tiszteletbeli tagjává fogadta és a Német Szakácsok Szövetsége aranyéremmel jutalmazta. Kopcsik Lajos egri cukrász pedig az egyetlen a szakácsolimpiák kilencvenhat éves történetében, aki egymaga tíz aranyéremmel térhetett haza. Az olimpia másik magyar sztárja Varga Károly, a kecskeméti Szalagház Ételbár vezetője volt, aki egymaga három arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szerzett ínycsiklandó hidegtálaival. Ortó Gyula, a miskolci Andreoli Kft. szakácsa pedig egy arannyal és egy bronzzal gazdagodott. Óriási siker ez, ha belegondolunk: ennek a kis országnak konyhaművészei maguk mögé utasították a ranglistán az Egyesült Államokat, Ausztráliát és a távol-keleti országokat is - egyedül Svájc előzött meg minket. Nagyon nagy eredmény még akkor is, ha tudjuk, hogy a konyhaművészet alaptendenciát századok óta meghatározó Franciaország nem indult a versenyben, s ha figyelembe vesszük, hogy ezen az olimpián elsősorban az esztétikai szempontok döntenek. Hogy ez helyes vagy nem, az régi kérdés a szakmában, s a mostani magyar siker - főként Kopcsik Lajos cukrász-díszmunkái - is vitára késztette a zsűri tagjait: szabad-e műalkotásnak tekinthető készítményeket egyszerűen megenni, illetve hogy maradandó esztétikai élményt kiváltó műveket helyénvaló-e romlékony élelmiszerből elkészíteni. Ez a vita bizonyára megosztja majd a szakmai közvéleményt, abban viszont bizonyára egyetért mindenki, aki a gasztronómiát pártolja és kedveli, hogy egy eredményes csapat megérdelemte volna, hogy ne induljon eleve hátrányos helyzetből. Mert - dacára az Országos Idegenforgalmi Hivatal támogatásának és a mintegy húsz szponzornak - a magyar versenyzők az olimpia helyszínének talán legkisebb standján, egymást kerülgetve dolgoztak és állították ki, szállásuk öt különböző, luxusnak nem nevezhető szállóban volt, és minden egyéb szempontból is a legmostohább körülmények között jelentek meg a neves mezőnyben. Hogy ennek ellenére - mint mesebeli szegényember legkisebb fia - ekkora sikert értek el, az csak saját felkészültségüknek, tehetségüknek, szaktudásuknak köszönhető. S ehhez őszintén gratulálunk valamennyi magyar versenyzőnek.
Vissza
Tartalom
VAGDALTHÚS-VARIÁCIÓK 4
Egyszerűen megunhatatlan
CSICSERIBORSÓ, BAB, LENCSE 10
Tápláló, olcsó és finom
TÍZES LISTA 14
Gambrinus
KONYHA MAGYAR MÓDRA 17
Erdő-mező vadjai
FORTÉLYOS FOGÁSOK 22
A maradék művészete
ÉDES MEGLEPETÉS 24
A csábító alma
TÍZES LISTA 28
Szindbád
PIZZAPARÁDÉ 30
Vegetáriánusoknak is
SALÁTATANULMÁNYOK 34
A salátafajták és az öntetek
ÍNYENCVACSORA 36
- fél óra alatt
AZ ŐSZ ÍZEI 38
Forró tészta, édes almabor
TIZENÖTSZÖR 42
A ropogós rétes
VILÁGKONYHA 44
Közel-keleti csemegék
BORKÓSTOLÓ 48
Bornapló Gyöngyösről
JÓ DOLGOK 50
Amiket észrevettünk
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
1
2
3
Regisztráció
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.