1.034.855

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az emberi táplálkozás alapjai

Szerző
Lektor

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 260 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-055-903-x
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó11
Bevezetés13
Történeti áttekintés - a táplálkozástudomány kezdeti lépései16
A táplálkozás20
Az étkezéstől a sejtanyagcseréig20
A szervezet tápláltsági állapota. Egészség-malnutríció25
A táplálék összetétele30
A táplálék összetevői, a tápanyagok csoportosítása30
Az élelmiszerek tápanyagtartalmának vizsgálata31
Tápanyagtáblázatok32
A tápanyagszükséglet33
Táplálkozási standardok33
Nemzeti táplálkozási standardok (különbségek az egyes országok és nemzetközi szervezetek által javasolt napi tápanyagfogyasztásban)35
A táplálkozási standardok gyakorlati alkalmazási területei és korlátai36
A szervezet energiaforgalma40
Alapfogalmak41
Az energiaegyensúly és vizsgálata42
Energiaszükséglet, energianorma45
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők45
Testtömeg, testmagasság45
Életkor46
Fizikai aktivitás47
A táplálék metabolikus hatása47
A táplálék minősége47
Éghajlat48
Terhesség és laktáció48
Egyéb tényezők48
Különböző nemű, korú és állapotú személyek energianormái49
Felnőttek energianormái49
Csecsemők és gyermekek energianormái50
Energianorma a terhesség és a laktáció időszakára52
A túlzott energiabevitel következményei52
Az elégtelen energiabevitel következményei54
Makronutriensek56
Szénhidrátok56
A szénhidrátok emésztése és felszívódása57
A szövetek és szervek szénhidrátfelhasználása58
A nagy szénhidrátfogyasztás metabolikus hatása58
Szénhidrát-érzékenység59
A szénhidrátok etiológiai szerepe egyes betegségekben59
Szénhidrát-intolerancia61
Az emészthető szénhidrátok fogyasztása63
Lipidek63
A lipidek szerkezete64
A lipidek emésztése és felszívódása65
A szövetek és szervek lipidfelhasználása68
A koleszterin70
Esszenciális zsírsavak71
A lipidfogyasztás jelentősége egyes betegségek kialakulásában74
Az étkezési zsiradékok sajátosságai75
Javasolt lipidfogyasztás77
Fehérjék és aminosavak77
A fehérjék és aminosavak metabolizmusa: emésztés, felszívódás79
A szervezet fehérjetartalma, fehérjeszintézis, fehérjebontás82
Az aminosavak szerepe az anyagcserében83
Esszenciális és nem esszenciális aminosavak86
A fehérje- és az aminosav-szükséglet87
A táplálékfehérjék minősége92
A fehérjeszükségleti norma95
A táplálékfehérjék szerepe az egyes betegségek kialakulásában97
Karnitin101
Egyéb energiaszolgáltató tápanyagok101
Az etilalkohol (etanol)101
Szerves savak103
Víz104
Ionok és ásványi anyagok106
Nátrium106
Kálium108
Klór109
Kalcium109
Foszfor113
Magnézium114
Mikronutriensek I.: vitaminok117
A-vitamin117
A-vitamin hatású vegyületek, A-vitamin-források118
A-vitamin-anyagcsere118
Az A-vitamin hatásai, hiánytünetei, toxicitása120
A-vitamin-fogyasztási norma123
Az A-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában124
D-vitamin125
D-vitamin hatású vegyületek, D-vitamin-források126
A D-vitamin-anyagcsere és a D-vitamin hatásmechanizmusa127
A D-vitamin-hiány tünetei és a D-vitamin élettani hatásai128
D-vitamin-fogyasztási norma129
A D-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában130
E-vitamin132
E-vitamin hatású vegyületek, E-vitamin-források132
E-vitamin-anyagcsere134
Az E-vitamin hatásai, hiánytünetei134
E-vitamin-fogyasztási norma135
Az E-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában137
K-vitamin138
K-vitamin hatású vegyületek, K-vitamin-források138
K-vitamin-anyagcsere, hiánytünetek és hatásmechanizmus139
K-vitamin-szükséglet és K-vitamin-fogyasztás141
A K-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában142
B-vitaminok143
B1-vitamin143
B2-vitamin145
Niacin148
B6-vitamin151
Biotin154
Pantoténsav156
Folsav157
B12-vitamin161
C-vitamin164
Mikronutriensek II.: mikroelemek167
Vas168
Réz172
Cink175
A cink jelentősége egyes betegségekben177
Fluor178
Jód180
Mangán182
Króm183
Szelén184
Molibdén186
Kobalt187
Nikkel188
Vanádium189
Szilícium189
Ón190
Arzén190
A táplálék egyéb összetevői192
Élelmi rostok192
Az élelmi rostok összetevői és tulajdonságai192
Az élelmi rostok élettani hatásai194
Az élelmi rostok szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában196
Túlzott élelmirost-fogyasztás197
Az élelmi rostok és az egészséges táplálkozás198
Egyéb tápanyagkomponensek198
Az egyes életszakaszok táplálkozási sajátosságai200
Felnőttkor200
Terhesség és laktáció202
A terhesség202
Laktáció205
Helyes táplálkozás a terhesség és a laktáció időszakában206
Újszülött- és csecsemőkor206
Az újszülöttek és csecsemők táplálása206
A szoptatás és az etetés ritmusa210
Gyermek- és serdülőkor211
A táplálkozással kapcsolatos kóros állapotok218
Időskor219
Táplálkozás és immunitás221
Infekció és alultápláltság222
Cinkhiány és immunkompetencia223
Az anyatej immunológiai jelentősége224
Irodalomjegyzék226
Függelék247
Tápanyagszükségleti normák249
Megjegyzések a normatáblázatok használatához249
Javasolt napi tápanyagfogyasztás és energiabevitel egészséges, nem elhízott személyek számára250
Biztonságosnak vélt tápanyagfogyasztás további tápanyagokra (Becsült szükségleti értékek alapján)252
Tárgymutató253
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az emberi táplálkozás alapjai Az emberi táplálkozás alapjai Az emberi táplálkozás alapjai Az emberi táplálkozás alapjai Az emberi táplálkozás alapjai

A lapélek és néhány lap foltosak.

Állapot:
5.040 ,-Ft
25 pont kapható
Kosárba
konyv