1.035.008

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Árvácska

Regény

Szerző

Kiadó: Athenaeum Kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta Athenaeum, Budapest. Első kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

ELSŐ ZSOLTÁR.

Hajnal a pusztán.
A kemény és örök nap úgy ébred az ég és a föld színén, mint az idétlen tyúk éretlen tojása. Vörös és sárga fények ömlenek át rajta,... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

ELSŐ ZSOLTÁR.

Hajnal a pusztán.
A kemény és örök nap úgy ébred az ég és a föld színén, mint az idétlen tyúk éretlen tojása. Vörös és sárga fények ömlenek át rajta, ropogva a hajnali kék ködbe. Még nincs mész a tojáshéjban, a nap, bizonytalanúl elnyúlik, szinte szétfolyik; odaütött tojás a barna serpenyőben.
Kis tanya a végtelen pusztán.
Mesebeli házikó; megfeketült nádfedelét sötét moha lepi, gerincét szétrúgta a gólya, meg a szélvész, vályogfala, bármilyen vastag, mégis úgy hajlik, mint a pöfeteg gomba, egyszer csak ráborúl a benne lakókra, de az még messze van, majd valamelyik téli viharos éjszakán.
Ma még boldog a tanya. Itt minden csak szép lehet, csak jó lehet és megelégedett. Emberállatok ősi lakhelye. Kerítés semerre, nyoma sincs; minek? A legközelebbi tanya is úttalan távolságban van. Még a baromfi ellen sem kell keríteni. Kikaparni valója nincs, ahogy a tyúk két görbe eperfáról leszáll, már megy a szomszéd tallóra kapirgálni.
Milyen jó volna itt élni, itt megnyugodni. Milyen jó volna itt gyermek lenni. Vissza

Fülszöveg

Árvácska egy kis lelenclány, ki virágnyi lényével ott vergődik a lelencházak, a lelenctartó falusi asszonyok szomorú, szegény világában. Az az odaadó és mélységes szeretet, mely Nyilas Misi halhatatlan alakját megteremtette, ihleti az új Móricz-regény mélységes részvétét, szelíd líráját, súlyos szociális igazmondását is.
Minden gyermekek közt a legnyomorultabbat és legszerencsétlenebbet, a lelencet hozza közel a lelkünkhöz a magyar regény nagy mestere, egy kislány szenvedésein, apró örömein, csapongó lelkén át tárja elénk a falu kemény és örök világát. Egyszerre jelentős szociális figyelmeztetés és nagyszerű művészet a szegény kis Csöre története; a faluhoz, a szegényekhez, a néphez, művészetének legotthonosabb területére vezet Móricz Zsigmond új, meghatott szeretettel teli remekműve. Pompás alakokat teremt az író fogyhatatlan, reális jellemző készsége és megmutatja az emberi élet és lélek mélységét, páratlan színgazdagságát.

Móricz Zsigmond

Móricz Zsigmond műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Móricz Zsigmond könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Árvácska Árvácska Árvácska Árvácska Árvácska

A gerinc elszíneződött, sarkai kopottak. A címlapon ceruzás tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot:
3.480 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv