1.035.590

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb tészta sülve-főve

Szerkesztő

Kiadó: STB Könyvek Könyvkiadó Kft
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 22
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-9266-20-9
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára..." - szól a régi nóta, s máris elképzeljük, amint egy kellemes nyárestén ott ülünk az óbudai kiskocsma teraszán, hol sramli zene szól, s a fehér kabátos... Tovább

Előszó

"Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára..." - szól a régi nóta, s máris elképzeljük, amint egy kellemes nyárestén ott ülünk az óbudai kiskocsma teraszán, hol sramli zene szól, s a fehér kabátos pincér sietős, s mégis elegáns léptekkel asztalunkhoz jön, és elénk teszi a friss túróval megrakott tésztahalmot, tejföllel meglocsolva, tetején ropogósra sült, illatozó szalonnával. Dúsan habzó sört szolgál fel mellé - a pohár oldalán lecsorduló fehér hab közeli találkát sejtet a damaszt abrosszal...
Miért szeretjük a tésztát? Miért vesszük ajkunkhoz oly áhítattal a villa hegyén remegő csuszát, miért túrunk földöntúli élvezettel a kövér galuskák közé, s miért várjuk epekedve, hogy leharaphassuk a bukta végét? Miért csordul a nyálunk, amikor a villával beleforgatjuk a vadas mártásba a széles metéltet?
Azért, mert a tészta: kenyér. Sok nyelvben a kenyér szó alapvetően élelmet jelent Onnan fakad ez, hogy a letelepedett, földműveléssel foglalkozó ősemberek legfontosabb, legmegbízhatóbb táplálékforrását a gabonamagvak jelentették. Igen ám, de a gabonamagvakban található fehérjék, vitaminok, ásványi sók, cukrok mind bele vannak ágyazva egy, az ember számára emészthetetlen anyagba: a keményítőbe. A növényevő állatok a speciális emésztőrendszerükbe élő mikroorganizmusok segítségével, fel tudják tárni a keményítőt, s azt így cukrokra lebontva képesek emészteni. Mi, emberek - lévén ragadozók - szervezetünkben nem rendelkezünk ilyen mikroorganizmusokkal, ezért kénytelenek vagyunk erjesztéssel, vagy a később megszelídített tűz segítségével feltárni a keményítőt.
A sütés-főzés segítségével egyúttal új, kellemes ízek birtokába is jutottunk, s számtalan ötlet kipróbálásának eredményeképp ma már ezer- és ezerféle módon tudjuk megörvendeztetni ízlelőbimbóinkat a gabonamagvakból készült ételekkel. Vissza

Tartalom

Előszó3
Almás metélt7
Almás palacsinta7
Almával töltött palacsinta8
Bundás alma8
Burgonyalángos9
Burgonyás gombóc lekvárral9
Burgonyás túrógombóc10
Burgonyasodralék (krumplis nudli)10
Cseh knédli12
Csirkehúsos tészta spenóttal13
Csirkehúsos tésztasült15
Csirkemell-csíkok sonkával és paradicsomszósszal14
Csőtészta római módra14
Csúsztatott palacsinta16
Cukkini sajtos tésztával11
Cukkinis spagetti12
Daragombóc16
Diós és mákos metélt17
Dödölle17
Egérke18
Egyszerű burgonyalepény18
Fettucina metélt Alfredo módra19
Fettuccini katánggal és kecskesajttal21
Fokhagymás spagetti vízitormával22
Gánica23
Gombás burgonyalángos23
Gránátos kocka (krumplistészta, grenadil mars)24
Gundel-palacsinta24
Hagymás nudli25
Ízes palacsinta26
Juhtúrós galuska26
Juhtúrós lángos27
Kagylós pizza28
Kakaós palacsinta30
Káposzta-palacsinta29
Káposztás kocka (káposztás cvekedli)28
Kaviáros metélt20
Kremsi sárgabarackos túrógombóc30
Lazacos-spárgás tésztasaláta31
Lekváros derelye 1.32
Lekváros derelye 2.32
Lekváros palacsinta pikánsan33
Magyaros pizza34
Májgombóc34
Majoránnás tészta35
Makaróni négysajt-mártással36
Makaróni olajbogyóval36
Mexikói tésztasaláta37
Olaszos erőleves fettucina metélttel38
Padlizsános makaróni38
Padlizsános tészta39
Palacsinta elkészítése40
Pikáns tésztaleves40
Pizza Margherita41
Prágai rakott sonkás tészta42
Pulyka-hússaláta tésztával42
Rákkal töltött cenneloni cikóriasalátával43
Rakott tészta csőben sütve44
Rántottás tészta45
Ravioli gombával és cukorborsóval46
Sajtos metélt46
Sajtos ravioli kapormártással47
Sajtos-mandulás tésztasaláta49
Sajtpástétom makarónival48
Sárgarépa- és spárgacsíkok tésztával48
Sertéshúsos tésztasaláta51
Sertéskotlett ribizliszósszal50
Sonkakrémes spagetti52
Sonkás kocka52
Sonkás spagetti piros paprikával53
Sonkás-borsós tészta54
Sonkás-uborkás tésztasaláta55
Spagetti bolognai módra56
Spagetti gombamártással58
Spagetti szénégető módra54
Spagettisaláta szardellával57
Spárgás spagetti58
Spenótmártás tésztával59
Spiráltészta spárgatökkel60
Stíriai metélt60
Sült burgonyametélt61
Sváb derelye62
Szalámisaláta tésztával63
Szalonnás-burgonyás farsangi tészta63
Széles metélt citromos krémsajttal19
Széles metélt füstölt lazaccal20
Széles metélt koriandermártással22
Szélesmetélt pikáns sajttal64
Széna és szalma64
Tejben főtt tészta65
Tészta szecsuáni módra66
Tésztasaláta67
Tésztasaláta olasz öntettel68
Tojásos galuska (tojásos nokedli)68
Tortellini avokádókrémmel69
Túrógombóc70
Túrós csusza71
Vaníliás palacsinta71
Zöldfűszeres spagetti72
Mérleg hiányában73
Élelmiszerek energiatartalma74
Szemelvények sorozatunkból76
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv