Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.224

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Múlt-kor 2011. nyár

Negyedéves történelmi magazin - A közös kód

Előszó

Kedves Olvasó,
a történelemben az a legszebb, hogy hétköznapjaink minden egyes eltelt másodperce rögvest a múlt kitörölhetetlen részévé válik. Ha úgy vesszük, folyamatosan a múltban élünk - csak... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó,
a történelemben az a legszebb, hogy hétköznapjaink minden egyes eltelt másodperce rögvest a múlt kitörölhetetlen részévé válik. Ha úgy vesszük, folyamatosan a múltban élünk - csak kevéssé tűnik fel. Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ráébredjünk: korábban a történelem aktív részesei voltunk. Abban a pillanatban ugyanis, amikor megéljük, sosem vesszük észre. Vannak talán néhányan, akik képesek megragadni a pillanatot, de többségünk hétköznapjait - valljuk be - egészen más tölti ki.
Amikor olyan történettel találkozom, mint amilyen Henryk Slawik és id. Antall Józsefé, akkor azonnal felteszem magamnak a kérdést: vajon ők tisztában voltak-e azzal, hogy a történelem szerves részesei/alkotói voltak?
A válasz: nem. Ahogyan mi sem fogjuk fel a pillanat jelentőségét, úgy ők sem voltak erre képesek. Sodródtak a napi eseményekkel, próbáltak túlélni az aktuális embertelenségben, és közben - anélkül, hogy tudatában lettek volna . szép csöndben hősökké váltak. A körülöttük lévők, a tízezrek, azok a lengyelek, akik az életüket köszönhették nekik, sejthették, kivel van dolguk. Ezért hálásak is voltak, hogy a sors e két önzetlen ember közelébe sodorta őket azokban a szörnyű években. Az ő szemükben már akkor hőssé lett a két jó barát.
Most, 67 év elteltével, itt a lehetőség, hogy Ön is megismerje Slawik és Antall megindító történetét. Nemcsak azért, mert most minden részlete jól dokumentáltan felidézhető, hanem azért, mert mindez már történelem. Mert most már tudjuk: akkor és ott ez volt maga a TÖRTÉNELEM.
Ahányszor elolvastam a két férfi utolsó pillanatait megörökítő, megrendítő sorokat, mindannyiszor arra gondoltam: ez már nem is barátság, hanem testvériség. Lengyel-magyar testvériség.
Az ezeréves hagyomány szívszorító megnyilvánulása. Vissza

Tartalom

Adj, Kossuth, Katonát! 12
Öregkór 22
A napnál is világosabb 26
Két nemzet, egy lélek 34
Mindennapi csodái 44
Várunk picit 48
"Együtt harcolánk veletek" 58
Lengyelország így fizet! 70
Boglarczykok 76
Mártírok útja 94
Harccal előre a Délvidékért! 102
Akiknek tényleg a Balaton volt a Riviéra 108
Lázár feltámadt, és... 126
Budapesti Olimpiai Álmok 128
Az örökség 142
Élet a Holt-Tisza partján 148
Képregényes történetek 152
Múzeumi Bónuszok 159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem