kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 154 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9107-58-1 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Munkavédelem | |
| Alapfogalmak | 4 |
| A munkavédelem fogalma | 4 |
| A munkavédelem fő területei | 4 |
| A baleset, munkabaleset, foglalkozási ártalom, foglalkozási betegség fogalma | 4 |
| A törvény értelmező rendelkezései | 6 |
| A munkavédelem szabályozása | 7 |
| Általános rendelkezések | 8 |
| Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei | 9 |
| A munkabalesetek bejelentése | 10 |
| A munkavédelem hatósági felügyelete | 11 |
| A vállalat munkavédelem feladata | 11 |
| A dolgozók (tanulók) munkavédelemmel kapcsolatos jogai és kötelességei | 12 |
| A munkavédelmi szabályok megszegésének következményei | 14 |
| Munkavédelmi előírások | 14 |
| A munkaviszony és a szakmunkástanuló-viszony szabályai | 15 |
| A biztonságos munka tárgyi feltételei | 16 |
| A gépek biztonságtechnikája | 16 |
| A gép biztonságának tanúsítása | 21 |
| A tanúsítás, minősítés tárgya és felelőse | 21 |
| A minősítés folyamata, gépkönyv | 21 |
| A minősítés vizsgálati szempontjai, szabványok | 22 |
| Anyagmozgatás, anyagtárolás | 22 |
| Az anyagmozgatás biztonságtechnikája | 22 |
| Az anyagtárolás biztonságtechnikája | 25 |
| A villamosság biztonságtechnikája | 28 |
| A villamos áram élettani hatása | 28 |
| Villamos berendezések létesítése | 29 |
| Érintésvédelem | 29 |
| A villamos berendezések üzemeltetése, javítása | 31 |
| IP: védettségi fokozat | 32 |
| Hűtőgépek, hűtési rendszerek | 32 |
| Hűtőközeg | 33 |
| Hűtőgép | 34 |
| Hűtött helyiség | 34 |
| Nyomástartó berendezések | 34 |
| Kéziszerszámok | 35 |
| Technológiai gépek | 37 |
| Feldolgozásra előkészítő gépek | 37 |
| Mechanikus műveleteket végző gépek | 40 |
| Hőkezelő, anyagátadó berendezések | 44 |
| Töltő-, csomagológépek | 54 |
| Létesítmények | 55 |
| Biztonsági szín- és alakjelek | 57 |
| Az üzem telepítése, épületek | 57 |
| Foglalkozási ártalmak | 60 |
| Fizikai ártalmak | 61 |
| Vegyi ártalmak | 63 |
| Mikrobiológiai veszély | 64 |
| Személyi feltételek, védőeszközök | 65 |
| A nők és a fiatalkorúak foglalkoztatási kérdései | 65 |
| A munkabaleset személyi okai | 66 |
| Munkavédelmi oktatás | 66 |
| Személyi védőeszközök | 67 |
| Elsősegélynyújtás | 68 |
| Az elsősegélynyújtás szabályai | 69 |
| Az elsősegélynyújtás sérüléseknél | 69 |
| Elsősegélynyújtás sebzéses sérüléseknél | 70 |
| Elsősegélynyújtás égési sérüléseknél | 70 |
| Elsősegélynyújtás csonttöréseknél | 72 |
| Elsősegélynyújtás eszméletvesztéskor | 73 |
| Elsősegélynyújtás mérgezéskor | 74 |
| Elsősegélynyújtás villamos baleseteknél | 75 |
| Ergonómia | 77 |
| Meghatározás | 77 |
| Ember-gép kapcsolat | 77 |
| Munkaélettan | 79 |
| A munka és hatásai | 79 |
| Az izomműködés | 80 |
| Belső munka, külső munka | 80 |
| Alapanyagcsere | 80 |
| Vérkeringési, légzési rendszer | 81 |
| A központi idegrendszer működése | 82 |
| A helyes táplálkozás | 83 |
| A pihenés | 83 |
| A munka ésszerűsítése a statikus terhelés csökkentésével | 84 |
| A munkaidő és a munkaszünetek | 85 |
| Munkalélektan | 86 |
| A futószallagmunka előnyei és hátrányai | 86 |
| Világítás és színdinamika | 87 |
| Tűzvédelem | |
| Tűzvédelmi feladatok | 89 |
| Az állampolgárok tűzvédelmi feladatai | 90 |
| Tűzvédelmi oktatás | 90 |
| Tűzjelzés, a tűzeset bejelentése | 91 |
| Égéselméleti és tűzoltási alapismeretek | 93 |
| Tűzoltási módok | 94 |
| Az oltóanyagok és azok oltóhatása | 95 |
| Tűzoltó készülékek | 96 |
| A tűzoltó készülékek csoportosítása | 96 |
| Tűzveszélyes tevékenység | 98 |
| Üzemtervezés, üzemeltetés | 99 |
| Szervezet | 100 |
| Környezetvédelem | |
| Alapfogalmak | 101 |
| Védelem a hulladék és a szemét ellen | 101 |
| Vízminőség-védelem | 103 |
| Levegőtisztaság-védelem | 105 |
| Bioélelmiszer | 106 |
| Élelmiszer-higiénia | |
| Alapfogalmak | 107 |
| A higiénia szabályozása | 107 |
| Mikrobiológiai ismeretek | 109 |
| Baktériumok | 110 |
| Élesztő- és penészgombák | 112 |
| Vírusok | 113 |
| Élelmiszerek útján terjedő fertőző betegségek, ételmérgezések | 114 |
| A leggyakrabban előforduló, ételmérgezést okozó baktériumok | 115 |
| Az indikátor mikroflóra jelentősége az élelmiszerekben | 116 |
| Műszaki higiénia | 118 |
| Az élelmiszeripari üzem telepítése | 118 |
| Az üzemek környezetének és belső területének kialakítása | 119 |
| Tisza és szennyes övezetek | 119 |
| Épületek, helyiségek | 124 |
| Szociális és egészségügyi létesítmények | 126 |
| Élelmiszer-technológiai higiénia | 128 |
| Hőkezelés | 128 |
| Hűtés, fagyasztás | 129 |
| Védőgáz | 129 |
| Szárítás | 130 |
| Kémiai szerekkel történő tartósítás | 130 |
| A termelésre vonatkozó főbb higiéniai előírások | 131 |
| Csomagolás | 131 |
| Laboratórium | 132 |
| Idegen anyagok elleni védelem | 132 |
| Tárolás | 133 |
| Szállítás | 133 |
| Gépek, berendezések | 135 |
| Tisztítás, fertőtlenítés | 136 |
| Tisztítószerek | 137 |
| Fertőtlenítőszerek | 138 |
| Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 140 |
| A tisztítás és fertőtlenítés műveletei | 140 |
| Személyi higiénia | 143 |
| Higiéniai ellenőrzés, HACCP | 145 |
| Igazgatás, engedélyezés | 147 |
| Termék | 147 |
| Gép | 148 |
| Üzem | 148 |
| Mellékletek | |
| Hatályos jogszabályok jegyzéke | 149 |
| Fontosabb szabványok jegyzéke | 149 |
| Munkabaleseti jegyzőkönyv | 151 |
| Munkavédelmi megfelelőségi nyilatkozat | 153 |
| Higiéniai minősítő bizonyítvány | 154 |
| Irodalom |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.