1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Katalógus a Barabás Miklós rajzaiból és festményeiből rendezett emlékkiállításhoz

Catalog realizat cu ocazia expozitiei comemorative Barabás Miklós - 1998. június-október, Székely Nemzeti Múzeum sepsiszentgyörgyi képtára, 1998. november-december Románia Nemzeti Művészeti Múzeuma, Bukarest/1998 iunie-octombrie, Galeriile de arta ale Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe, 1998 noiembrie-decembrie, Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti/Kiállítási katalógus

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Trisedes Press Kiadó-Kovászna megye Művelődési Felügyelősége
Kiadás helye: Sepsiszentgyörgy
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 76 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol   Román  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 973-97762-7-2
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Színes és fekete-fehér reprodukciókkal. Megjelent 1000 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Száz év óta már, többször és sokak által emlegetett feladat Barabás Miklós erdélyi és bukaresti képeinek fölkutatása, hiszen parttalan életművéből épp a szülőföldjén szétszóródott és másfél éves... Tovább

Előszó

Száz év óta már, többször és sokak által emlegetett feladat Barabás Miklós erdélyi és bukaresti képeinek fölkutatása, hiszen parttalan életművéből épp a szülőföldjén szétszóródott és másfél éves bukaresti munkásságának emlékei a legkevésbé ismertek a magyar és a román művészettörténet számára.
A nagy magyar festő halálának századik évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön és Bukarestben - a Nemzeti Művészeti Múzeumban - rendezett kiállításunkkal a sürgető feladat első tennivalóinak egy részét igyekeztünk teljesíteni: elérni azokat az erdélyi, bánáti, parciumi köz- és magánygyűjteményeket, amelyekben ma még Barabás-művek találhatók és a fellelt alkotásokról leltárt készíteni.
Munkánk során a Barabás-mítoszt éltető családi mitológiák ismeretlen emlékei kerültek elő, néha ismert, de elveszettnek hitt arcképek is. Töredékei a már megfoghatatlan mítosznak. Úgy tűnik, egyelőre ennyivel kell beérni. A családi képek régi otthonainak, romos erdélyi kúriák és kastélyok hajdani, intim szobabelsőit sem lehet már felidézni.
A kiállításra kölcsönkaptunk ennek ellenére néhány olyan, családi portrét, amelyeket tulajdonosuknak a deportálás után sikerült visszavásárolni.
Emberi közelség jeleként állítottuk ki Barabás 1884-ben készült litografált önarcképét, amelyet a művész háromszéki rokonainak külön-külön dedikálva küldött el és azok azóta féltve őrzik.
Eddigi erőfeszítéseink Bukarestben alig jártak a várt és remélt eredménnyel. Arra gondolhatunk, mivel a bukaresti képek nagyrésze miniatűr arckép, családi ereklye volt, s mert a hajdani megrendelő, a román arisztokrácia hasonló tragikus társadalmi sorsot ért később, mint az erdélyi magyar, a mi kísérletünket követő átfogó kutatómunkával lehet felszínre hozni majd az itteni emlékeket. Vissza

Tartalom

A kiállításról 4
Cuvant despre expozitie 5
Conceming the Exhibition 6
Rövidítések jegyzéke / Lista prescurtarilor / List of Abbreviations 7
Képjegyzék / Lista lucrarilor / List of Works 8
Rajzok és festmények / Desene, picturi / Drawings&Pictures 21
Barabás Miklós élete (Kronológia) 54
Viata lui Barabás Miklós (Cronologie) 56
The Life of Barabás Miklós (A Chronology) 58
Murádin Jenő: Barabás Miklós a szülőföld emlékezetében 60
Murádin Jenő: Barabás Miklós in amintirea locurilor natale (Rezumat) 69
Murádin Jenő: Barabás Miklós in the Memory of His Homeland (Abstract) 73
Válogatott bibliográfia / Bibliografie selectiva / Selected Bibliography 76

Murádin Jenő

Murádin Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Murádin Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv