1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bőr iparművészeti alkalmazása

Bőrtárcák és táskák készítése

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Németh József Technikai Könyvkereskedése
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Technikai zsebkönyvtár
Kötetszám: 51-52
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: 20 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Összeállította: N. Czike Lujza okl. polg. iskolai kézimunkatanárnő. Nyomtatta Fráter és Társa könyvnyomdája, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Ha az elmúlt száz esztendőt joggal nevezték a technika századának, akkor a most dúló világháború megtanított arra, hogy a műszaki vívmányoknak a népek jövöjében még az eddiginél is nagyobb szerep jut. Ez az egyetemes meggyőződés a hivatott körök figyelmét világszerte ráterelte a műszaki érzék fejlesztésének szükséges voltára, amit legcélszerűbben az ifjúság kézi ügyességének a kiművelésével érhetünk el."
Ennek a szolgálatában áll a most megindult, érdekes technikai füzetsorozat, a Technikai Zsebkönyvtár, mely mindazok számára készül, akik a modern technika rejtelmes világáért lelkesednek, s akik szellemi munkájukban kifáradva, szerszámosládikájuk mellett keresnek szórakozást, üdülést. E füzetsorozatnak célja tehát egyrészt kielégíteni azt a lázas érdeklődést, mely a technika különböző ágainak rohamos fejlődésével az ifjú lelkekbe lopódzott, másrészt meg s főképen az, hogy ifjúságunkat, ezt a minden nemesért annyira lelkesedő, új, magyar nemzedéket elvonja a sok-sok időt rabló... Tovább

Fülszöveg

"Ha az elmúlt száz esztendőt joggal nevezték a technika századának, akkor a most dúló világháború megtanított arra, hogy a műszaki vívmányoknak a népek jövöjében még az eddiginél is nagyobb szerep jut. Ez az egyetemes meggyőződés a hivatott körök figyelmét világszerte ráterelte a műszaki érzék fejlesztésének szükséges voltára, amit legcélszerűbben az ifjúság kézi ügyességének a kiművelésével érhetünk el."
Ennek a szolgálatában áll a most megindult, érdekes technikai füzetsorozat, a Technikai Zsebkönyvtár, mely mindazok számára készül, akik a modern technika rejtelmes világáért lelkesednek, s akik szellemi munkájukban kifáradva, szerszámosládikájuk mellett keresnek szórakozást, üdülést. E füzetsorozatnak célja tehát egyrészt kielégíteni azt a lázas érdeklődést, mely a technika különböző ágainak rohamos fejlődésével az ifjú lelkekbe lopódzott, másrészt meg s főképen az, hogy ifjúságunkat, ezt a minden nemesért annyira lelkesedő, új, magyar nemzedéket elvonja a sok-sok időt rabló egyéb, haszontalan szórakozástól s rábírja a játszva oktató, tanulságos szórakozásra.
"Serdülő ifjúságunknak égetően szüksége is van olyan foglalkozásra, mely előmozdítja a komoly, összpontosított gondolkodást, megköveteli az alapos elmélyedést és megértést s egyben valóban alkotó munkára nevel." Ennek a nemzetnevelő célnak elérésében kitűnő szolgálatot tesznek ezek a hézagot pótló füzetek, amelyek a könnyű eligazodást és biztos megértést előmozdító magyaros nyelvükkel és népszerű előadásukkal megtanítják az ifjú olvasót arra, miképen lehet egyrészt a legegyszerűbb segédeszközökkel a lehető legolcsóbban olyan fizikai műszereket, technikai készülékeket, mérőeszközöket és gépeket készíteni, amelyekkel ugyanazokat a hatásokat érhetjük el, mint a drága, de külsőleg talán sokszorta díszesebb, vásárolt gépekkel; másrészt meg hogyan lehet a takarékosságnak szemünk előtt való tartásával, csekély leleményességgel a már használhatatlannak, értéktelennek minősített lim-lomokból gyakorlatilag ismét használható, értékes és kedves tárgyakat összeállítani, gyártani.
Egy próba, egy sikerült kísérlet ellenállhatatlanul felkelti érdeklődésünket és szinte leküzdhetetlen munkakedvet olt belénk a sok szép és tanulságos készüléknek az összeállításához.
A Technikai Zsebkönyvtár tehát a mai, alkotásra váró nagy időkben missziót teljesít, amikor sok szép rajzzal illusztrált füzeteivel saját munkája és tevékenysége közben játszva tanítja meg ifjú barátait a legnehezebb, de egyben legérdekesebb technikai problémákra.
Magyar tanuló ifjúság, te, akinek kezében van hazánk szebb jövője, s aki nem a hiú jelszavaknak hódolsz, jöjj, érts meg, mert szunnyadó tehetséged s megtépázott erőd kifejlesztésével a jövő nagy célok eléréséhez nyújtunk barátságosan segítő kezet! Vissza

Tartalom

A bőrmunkák anyaga3
A bőr szerkezete3
A bőr gyártása4
A bőr gyártás rövid története4
A bőr fajtái s alkalmazásuk5
Az állatbőr részei s használhatóságuk7
A bőr tisztítása10
A bőrmunkák készítése (montírozás)11
Milyen díszműárukat készíthetünk bőrből?11
A bőrmunkák készítéséhez szükséges eszközök12
A bőr szabása13
A bőr sorvasztása15
A bőrrészek ragasztása18
A bőrrészek préselése20
Az egyeztetés21
Az összeállítás előkészítő munkálatai22
A kész táska préselése32
A kézimunkák32
A kézimunkák eszközei32
A kézimunkafajták35
A vésés
A lapos domborítás
A magas domborítás
Háttér-megoldások41
Egyszerű sima háttér
Mélyített háttér
Kiütött háttér
Egy kézimunkált tárca elkészítésének menete41
A bőr pácolása, festése és a bőrbatik43
A bőrfestésről általában43
Szürke festék készítése bőrfestéshez44
Bőrfestés anilin festékkel45
A kidomborított minta kiszínezése anilin festékkel46
Színes alapon elütő színes minta kifestése46
Szíjacskák festése46
Festés növényfestékkel barna színre47
A bőrbatik47

N. Czike Lujza

N. Czike Lujza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: N. Czike Lujza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv