1.034.981

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Genetikailag módosított növények az élelmiszerláncban

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A földi bioszféra kialakulásával egyidejűleg elkezdődött az evolúció története. A melegvizű tengerekben kialakult élőlények DNS-e az evolúció során százmillió évek alatt a genetikai állomány... Tovább

Előszó

A földi bioszféra kialakulásával egyidejűleg elkezdődött az evolúció története. A melegvizű tengerekben kialakult élőlények DNS-e az evolúció során százmillió évek alatt a genetikai állomány spontán változása, mutációja illetve átrendeződése révén meghatározta a bioszféra jelenlegi állapotát és kialakult a genetikai sokszínűség, amit ma a biodiverzitás fogalmával írunk le. A háziasítás folyamata valamint később a nemesítés felgyorsította bizonyos fajok átalakulását. A növénytermesztés és állattenyésztés során évezredek, évszázadok alatt alakult ki és változott meg egy-egy háziasított faj, fajta. Ezek keresztezésével, az előnyös tulajdonságok tudatos kiemelésével tovább nőtt az érintett fajok ember által elvárt tulajdonságokhoz való alkalmazkodásának mértéke.
A biológiai tudomány fejlődése soha nem látott mértékben felgyorsult a XX. században. A XXI. század kezdetén egy meghatározott tulajdonságért felelős DNS szakasz egyik fajból a másik fajba való beültetése, az évezredes evolúció során ismeretlen genetikai minták létrejötte a tudósokat és a laikus fogyasztókat egyaránt foglalkoztatja.
A molekuláris biológia kialakulása révén a kutatókban felmerült az élő szervezetek, a mikroorganizmusok, a növények, majd az állatok és napjainkban az ember genomja, azaz örökítő anyaga megváltoztatásának lehetősége. Az öröklődést szabályozó információs anyag mesterséges megváltoztatása a genetikai módosítás, génmérnökség, génsebészeti beavatkozás, géntechnológia vagy génmanipuláció megnevezésekkel széles körben ismertté vált. Egy meghatározott tulajdonságért felelős DNS szakaszt (gént) izolálnak valamely növény- vagy állatfajból és beépítik egy másik szervezetbe, ahol az új gén - amennyiben expresszálódik - a kívánt változást idézi elő. A génsebészeti beavatkozások eredményeit - amelyek az 1970-es években még a kutatólaboratóriumokban jelentkeztek - a 80-as évektől elsősorban a gyógyszeripar és a fermentációs ipar alkalmazta. A módosított génállományú baktériumok és gombák segítségével a megszokottnál olcsóbban és hatékonyabban lehetett gyógyszer alapanyagokat, hormonokat és enzimeket előállítani, amelyeket elsősorban a humán gyógyászatban, majd az élelmiszeriparban hasznosítottak. Ezeket a genetikailag módosított szervezeteket zárt rendszerben hasznosították, így fel sem merült a környezet veszélyeztetésének, a biodiverzitás csökkenésének vagy az élelmiszerek biztonságosságának problémája. A fogyasztók eleinte nem foglalkoztak a számukra túlságosan tudományos és kevés gyakorlati haszonnal járó kísérletek eredményeivel. Nem érzékelték, hogy a modern biotechnológia kialakulásával rendkívül nagy horderejű áttörés készül az élővilág átalakítása, az örökletes tulajdonságok megváltoztatása terén. Vissza

Tartalom

1. A modern biotechnológia agrár- és élelmiszeripari alkalmazása - Bevezetés (dr. Bánáti Diána - dr. Gelencsér Éva) 9
2. A GM növények termesztésének egyes gazdasági kérdései (dr. Popp József - Potori Norbert) 15
3. Nemzetközi szervezetek szerepe a modern biotechnológiai úton előállított élelmiszerek biztonsági értékelésében (dr. Bánáti Diána) 26
4. A genetikailag módosított élelmiszerek szabályozása az EU-ban és a magyar gyakorlat (dr. Bánáti Diána - dr. Vértes Csabáné) 37
5. A GM növényekre alapozott élelmiszerek biztonsági értékelése (dr. Gelencsér Éva - dr. Bánáti Diána) 53
6. Herbicid rezisztens transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) élelmiszer-biztonsági célú vizsgálata (dr. Gelencsér Éva - Nagy András) 69
7. Az élelmiszerek és takarmányok GMO tartalmának mintavételéből következő hibák és az analitikai módszerek teljesítmény jellemzői (dr. Szigeti Tamás János) 77
8. Szója tartalmú élelmiszerek GM monitoring vizsgálatának eredményei (Újhelyi Gabriella - dr. Jánosi Anna - dr. Vajda Boldizsár - dr. Micsinai Adrienn - dr. Gelencsér Éva) 108
9. A magyar lakosság szója tartalmú élelmiszerekben előforduló GM anyagokra vonatkozó kitettségének becslése egyszerűsített ipari kockázat-becslés alapján (dr. Sebők András) 118
10. A GM termékek előállításával és forgalmazásával kapcsolatos stratégia az élelmiszerláncban (dr. Bánáti Diána - dr. Szabó Erzsébet - dr. Lakner Zoltán) 144
11. A genetikailag módosított élelmiszerek előállításának etikai kérdései (Tóth Annamária - dr. Bánáti Diána) 156
12. További feladatok a GMO-k kockázat-értékelése területén - nemzetközi szervezetek ajánlásai (dr. Bánáti Diána - dr. Gelencsér Éva) 175
Összefoglalás 180
Summary 183
Tárgymutató 187
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv