1.035.083

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyarország Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Programja


A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program fő célja a fogyasztók egészségének és bizalmának megőrzése az élelmiszerbiztonság fokozásával. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program céljainak megvalósulása... Tovább

Előszó

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program fő célja a fogyasztók egészségének és bizalmának megőrzése az élelmiszerbiztonság fokozásával. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program céljainak megvalósulása esetén, azok eredményeképpen az élelmiszer eredetű megbetegedések számának csökkenése, a lakosság egészségi állapotának javulása mellett várható a hazai termékek piacképességének fokozódása, az élelmiszergazdaság versenyképességének javulása, a magyar élelmiszerek jó hírnevének további terjedése, sőt áttételesen Magyarország turisztikai vonzóerejének növekedése is.
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program az élelmiszerbiztonsági politika nemzetközi és nemzeti alapelvein, és a hazai élelmiszerbiztonsági helyzet felméréséből következtethető prioritásokon alapul. A program az Élelmiszerbiztonsági Tanácsadó Testület irányításával, széleskörű szakmai és társadalmi konszenzussal jött létre. A tervezet kidolgozásában Magyarország élelmiszerbiztonsággal foglalkozó legjobb szakértői vállaltak szerepet. Vissza

Tartalom

ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

I. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program indoka és előzményei 9
1. Nemzetközi háttér 12
2. Nemzeti előzmények 15
3. Nemzeti és nemzetközi együttműködés 17

II. A nemzeti élelmiszerbiztonsági politika alapelvei 19
1. Megelőző jellegű, átfogó élelmiszerbiztonsági
szemlélet szántóföldtől az asztalig 19
2. Fogyasztó központúság 19
3. Átláthatóság 20
4. Tudományos megalapozottság, a kockázatelemzés
alkalmazásával és eredményeinek figyelembe vételével 20
5. Integrált multiszektoriális, multidisciplinaris megközelítés 21
6. Saját szerepvállalás 22

III. Fő nemzeti célok 23
1. Az élelmiszer nyersanyagok környezetből eredő
szennyeződésének csökkentése 23
2. A növénytermesztés, állattenyésztés során alkalmazott
technológiából eredő szennyeződés csökkentése 23
3. Az állattartás, szállítás körülményeinek javítása 24
4. Az élelmiszerek nyomonkövethetőségének fokozása a teljes
élelmiszer láncolatban, az előállító/forgalmazó felelősségének
tudatosításával 25
5. Az élelmiszerbiztonságot elősegítő technológiák alkalmazása,
az új technológiák veszélyeinek feltárása, kivédése 26
6. A fogyasztásra kerülő élelmiszerek mikrobiológiai, kémiai,
radiológiai, fizikai szennyeződésének csökkentése
a termelés, előállítás, forgalmazás higiénéjének fokozásával 27
radiológiai, fizikai szennyeződésének csökkentése
7. Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos monitoring és surveillance
rendszerek áttekinthető, hatékony, egymásba kapcsolódó módon
történő kialakítása és működtetése. Gyors veszély jelzés és élelmiszerbiztonsági kockázat esetén gyors reagálás kialakítása 28
8. A jogszabály alkotás folyamatának áttekinthetőbbé,
interszektoriálissá tétele 29
9. Hatékony, gyorsan reagáló, egységes, átfedésektől és lefedetlen
területektől mentes élelmiszer ellenőrzés működtetése 30
10. Az élelmiszerbiztonsági ismeretek szintjének növelése,
az élelmiszerhigiéniai kulturáltság, igényesség fokozása
a társadalom egészében és minden egyes területen 30

A NEMZETI ÉLELMISZERBIZTONSÁGI PROGRAM PRIORITÁSAI,
ALPROGRAMjAI 33
1. Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság fokozása 37
2. Kémiai élelmiszerbiztonság fokozása 53
3. Új technológiák körültekintő alkalmazása 65
4. Monitoring, surveillance rendszerek koordinált működtetése,
hatékonyságának fokozása 81
5. Élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kutatás, fejlesztés segítése 95
6. Jogszabályalkotás, intézményfejlesztés korszerűsítése 105
7. Hatósági ejlenőrzés hatékonyságának fokozása 113
8. Élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos oktatás, nevelés,
felvilágosítás javítása 123
9. Élelmiszerbiztonságot segítő belső ellenőrzési, minőségbiztosítási
rendszerek hatékony alkalmazása 133
10. Különleges táplálkozási célú élelmiszer-termékek, táplálkozási
és egészségi állítások megfelelő szabályozása, ellenőrzése 149
11. Élelmiszerallergia visszaszorítása, az élelmiszer-allergiások
segítése 157
12. Ivóvíz biztonság fenntartása, fokozása, különös tekintettel
az élelmiszerbiztonságban játszott szerepére 165
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program megvalósításába
bevonható intézmények, szervezetek 177
Rövidítések jegyzéke 179
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv