1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A feladatra készülni kell

A cigányság kulturális beilleszkedése és a közkönyvtár

Szerző

Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár-Gondolat Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 244 oldal
Sorozatcím: Nemzeti Téka-Bibliotheca Nationalis Hungariae
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-200-486-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Évszázados fák vastag törzsének évgyűrűihez hasonlatosan épül egymásra a cigányság hihetetlenül gazdag, titkok hordozójaként élő, fölfedezésre váró világa. Ezt a kultúrát, a mesékben, képzőművészetben és népművészeti alkotásokban tárgyiasuló szürrealisztikus képi világot lehetetlenség megérteni a fakéreg rétegeinek fölfejtése nélkül. Erre a páratlanul érdekes és értékes munkára vállalkoztak a kötet szerzői. Fontos könyvet tart hát kezében az olvasó, aki egy képzeletbeli utazás nélkülözhetetlen kalauzaként olvashatja a kötetet, annak ellenére, hogy ez a bédekker nem egy valóságos ország határain belül vezeti, hiszen a roma társadalom nem alkot önálló, autonóm államot, nemzetet. A tanulmányok a teljesség igénye nélkül, a szociológia eszközeivel, statisztikai dokumentációval és a mélyinterjúk hitelességével, ám gyakorta vitathatatlanul szépirodalmi igénnyel tárják föl választott témájuk szegmenseit, főként a cigányság kulturális beilleszkedésének folyamatáról és a közkönyvtárhoz kötődő... Tovább

Fülszöveg

Évszázados fák vastag törzsének évgyűrűihez hasonlatosan épül egymásra a cigányság hihetetlenül gazdag, titkok hordozójaként élő, fölfedezésre váró világa. Ezt a kultúrát, a mesékben, képzőművészetben és népművészeti alkotásokban tárgyiasuló szürrealisztikus képi világot lehetetlenség megérteni a fakéreg rétegeinek fölfejtése nélkül. Erre a páratlanul érdekes és értékes munkára vállalkoztak a kötet szerzői. Fontos könyvet tart hát kezében az olvasó, aki egy képzeletbeli utazás nélkülözhetetlen kalauzaként olvashatja a kötetet, annak ellenére, hogy ez a bédekker nem egy valóságos ország határain belül vezeti, hiszen a roma társadalom nem alkot önálló, autonóm államot, nemzetet. A tanulmányok a teljesség igénye nélkül, a szociológia eszközeivel, statisztikai dokumentációval és a mélyinterjúk hitelességével, ám gyakorta vitathatatlanul szépirodalmi igénnyel tárják föl választott témájuk szegmenseit, főként a cigányság kulturális beilleszkedésének folyamatáról és a közkönyvtárhoz kötődő pontokról kap „szociofotót" az olvasó. A szerkesztők Nagy Attila és Péterfi Rita, az OSZK Könyvtári Intézet munkatársai célja szerint a munka elsősorban a cigánysággal napi kontaktusban élő pedagógusok, könyvtárosok, művelődésszervezők, szociális munkások érdeklődésére tarthat számot. Ám engedtessék meg e gyűjteményes kötet ajánlójának, hogy a gazdag irodalomjegyzékkel, a szerzők életrajzi szócikkeivel kiegészült, a téma alapvető „kézikönyveként" forgatható műre a fentieknél is szélesebb olvasói réteg figyelmét hívja föl.
Vissza

Tartalom

Előszó 7
Landauer Attila
Utak és problémák a magyarországi cigánykutatásban 13
Landauer Attila
Peremhelyzetben, avagy Budapest XVI. kerület és Kerepes 47
Nagy Attila
„Azért vagyunk, hogy közvetítsünk".
Kezdeményezések Budapest VIII. és XIII. kerületéből 70
Szilágyi Irén
Cigányoknak mécsvilága 85
Vraukóné Lukács Ilona
Cigányság a végeken 100
Péterfi Rita
Könyvtár és Tanoda Ózdon 123
Harmat József
A remény egy szigete. Alsószentmárton 131
Péterfi Rita - Szűcs Hajnalka
A beilleszkedés egyik lehetséges útja.
Az uszkai cigányság találkozása a kereszténységgel 137
Kardos Ferenc
Romák a könyvtárban - könyvtár a magyarországi roma kultúrában 175
Összegzés 227
Summary 229
Felhasznált irodalom és dokumentumfilmek jegyzéke 231
A kötet szerzői 243
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv