1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Haraszty István

Retrospektív kiállítás - Műcsarnok, Budapest, 1998. május 12.-június 7./A retrospective exhibition - Kunsthalle, Budapest, 1998. május 12.-június 7.

Szerkesztő
Róla szól
Fotózta

Kiadó: Műcsarnok
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 963-9115-23-1
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér reprodukciókkal, fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Műcsarnok és az Ernst Múzeum évek óta folyamatosan mutatja be az 1960-as évek második felében indult „nagy generáció" művészeinek életművét. Tót Endre, Szentjóby Tamás, Frey Krisztián, Hencze... Tovább

Előszó

A Műcsarnok és az Ernst Múzeum évek óta folyamatosan mutatja be az 1960-as évek második felében indult „nagy generáció" művészeinek életművét. Tót Endre, Szentjóby Tamás, Frey Krisztián, Hencze Tamás, Molnár Sándor, Baranyay András után most Haraszty István következik. Harasztyt a nagyközönség elsősorban a hozzá kapcsolódó anekdoták és utánozhatatlan humorral megáldott személyisége révén tudja megközelíteni, míg a szakmabeliek a kinetikus művészet magyar variánsának megteremtőjét tisztelik benne.
Legendássá vált Haraszty indulása: nem művésznek készült, hanem lakatosnak - innen hihetetlen anyagismerete, sőt „piacismerete" (vagyis hogy honnan lehet ingyen vagy fillérekért különböző anyagokat és alkatrészeket beszerezni). Európai hírű pár négyzetméteren felépített, elektromos és elektronikus „elvarázsolt kastély"-szerű lakása és műterme, fantasztikus szerszám- és gépparkja. Számtalan történet kering a művészek és művészettörténészek körében arról, hogy miként javította meg pár mozdulattal és egy pénzérmével Nicolas Schöffer „high-tech" mobiljának méregdrága érzékelőjét, hogyan tört borsot Aczél György orra alá, hogyan működtette illegálisan a demokratikus ellenzék sokszorosítógépét, vagy hogyan adta el Soros Györgynek a nullákat összeadó elektromos számológépét. Mivel - „autodidakta" és „amatőr" lévén - nem vették fel a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjába, ő maga nem járult hozzá felvételéhez, amikor már könyörögtek neki. Vissza

Tartalom

Beke László: Előszó 5
Frank János: A kinetikus szobrász 10
Kovalovszky Márta: Acélmosoly 52
Kritikusok Harasztyról:
Sík Csaba, Solymár István, Major Máté 60
Haraszty István önmagáról 113
Biográfia / Bibliográfia 115
Életmű-katalógus 132
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv