A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A cukorrépa termesztése

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
Pintér Pál: A cukorrépa-termesztési és a cukorszükséglet kölcsönhatásának közgazdasági értékelése
A cukortermelés helyzete a világon és hazánkban7
A cukortermelés és -fogyasztás nemzetközi jellemzői12
Benedekné Dr. Lázár Magdolna: A cukorrépa morfológiája és élettana
A cukorrépa morfológiája15
Virágzat, termés, mag, csíra15
Répatest17
Levélrózsa22
A cukorrépa növekedése és fejlődése25
A csírázás 25
A vegetatív szervek növekedése és fejlődése26
A generatív szervek növekedése és fejlődése28
A cukorrépa vízforgalma, vízgazdálkodása29
A cukorrépa vízfelvétele29
A cukorrépa transzspirációja30
A cukorrépa vízfelhasználása30
A cukorrépa ásványi táplálkozása32
Nitrogén33
Foszfor33
Kálium34
Kalcium35
Magnézium36
Kén36
Bór36
Mangán, vas37
Cink38
Vanádium, nátrium39
A tápanyaghiány felismerése39
A szénhidrátok képződése41
A monoszacharidok bioszintézise41
A diszacharidok bioszintézise42
Az oligoszacharidok bioszintézise43
Fotoszintézis és légzés45
Fotoszintézis45
Fotorespiráció47
Sötét légzés (respiráció)48
A fotoszintézist és a légzést befolyásoló tényezők50
Cukorfelhalmozás51
A cukorfelhalmozás szabályozása52
A külső tényezők szerepe a cukorfelhalmozásban53
Cukortranszport54
A cukor megoszlása a répában55
A terméskialakulás dinamikája és az energiafelhasználás56
Dr. Vajdai Imre: A cukorrépa ökológiai igénye
A hőmérséklet és a fény szerepe60
Csapadékhiány67
Talajigény73
A cukorrépa termesztéstechnológiája
Bátyai János: A termőhely és az elővetemény megválasztása77
Dr. Vajdai Imre: Trágyázás79
Általános szempontok79
A tápanyagszükséglet meghatározása83
Istállótrágyázás85
Műtrágyázás88
Nitrogén-műtrágyázás89
Foszforműtrágyázás97
Kálium-műtrágyázás100
A műtrágyázás ideje102
Mésztrágyázás104
Nátriumtrágyázás105
Magnéziumtrágyázás106
Bórtrágyázás106
Lombtrágyázás106
A műtrágyázás gépei108
Bátyai János: Talaj-előkészítés109
Nyári, őszi talaj-előkészítés110
Tavaszi magágy-előkészítés113
Dr. Tátrai György: A talajművelő gépek megválasztása115
Dr. Magassy Lajos: A fajta jelentősége a termesztésben és az ipari feldolgozásban117
A cukorrépafajták iránt támasztott követelmények119
A nemesítés módszerei és perspektívái121
Termesztett fajták124
A vetőmaggal szemben támasztott igények130
A vetőmag termesztése133
Bátyai János: Vetés136
Vetési módok137
Vetésidő138
Vetésmélység138
Dr. Tátrai György: A vetés gépei139
Dr. Gólya Gyula: Ápolás és növényvédelem145
Gyomnövények, gyomirtás145
Kórokozók és az ellenük való védekezés156
Kártevők és az ellenük való védekezés158
Dr. Tátrai György: A növényvédelem gépei162
Dr. Vajdai Imre: Öntözés165
Az öntözővíz-szükséglet meghatározása172
Az öntözések ideje és száma175
Az öntözési módok177
Az öntözés hatása, eredményei177
Dr. Tátrai György: Öntözőberendezések179
Dr. Vajdai Imre: Betakarítás182
Bátyai János: A betakarítás módjai189
A betakarítás szervezése190
Dr. Tátrai György: A betakarítás gépei193
A betakarítógépek üzemeltetése206
Veszteségmérés206
Dr. Antal Emánuel - Dr. Tátrai György - Dr. Vajdai Imre: A termesztés során felhasználható energia hasznosulása
A termés összetevőinek egységes energiaalapra hozása209
Az ökológiai energiapotenciál a jellegzetes tájegységekben211
A különböző termesztéstechnológiák energetikai vizsgálata220
Biológiai tényezők (energia)226
Törszök István: A cukorrépa termesztésének, átadásának és átvételének szervezeti formái
A cukorrépa jelenlegi termesztési formái230
A répa betakarításának és átadásának szervezeti formái233
A betakarítás ütemezése233
Átvétel, minőségvizsgálat és bérezési formák234
Átvétel234
Minőségvizsgálat237
A cukorrépa ára, bérezési formák239
Angeli András: A cukorrépa tárolása és feldolgozása
Az átvett répa tárolása242
Prizmák244
Tárolási problémák251
A répa minőségének hatása a feldolgozásra254
A cukorrépa feldolgozásának menete254
Nagy István: A cukorrépa melléktermékei és azok hasznosítása
A leveles répafej felhasználásának lehetőségei a mezőgazdaságban267
A cukorrépa feldolgozásakor keletkező melléktermékek270
Nedves répaszelet270
Száraz répaszelet273
Melasz274
Cukorgyári mésziszap274
Cukorgyári ülepítő iszap276
A cukorgyári melléktermékek ipari átdolgozása, fehérjepótlótakarmányok előállítása277
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv