1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Derecske története és néprajza

Szerző

Kiadó: Derecske Város Önkormányzata
Kiadás helye: Derecske
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 565 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-03-5054-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Városunk lakosságának régi vágya teljesült most amikor újszerű kiadásban kezünkbe vehetjük Derecske történetéről és néprajzáról írt könyvet. Derecske monográfiája már korábban, 1980. évben kötetben... Tovább

Előszó

Városunk lakosságának régi vágya teljesült most amikor újszerű kiadásban kezünkbe vehetjük Derecske történetéről és néprajzáról írt könyvet. Derecske monográfiája már korábban, 1980. évben kötetben megjelent. Ez a könyv akkor tudományos módon, a kor követelményeinek megfelelően politikai elkötelezettséget is sugallva készült el. A város történetét most úgy szándékoztunk megíratni, hogy a lakosság azt olvasmányosnak találja, ismerjenek rá sokan őseikre, azok cselekedeteire, szívesen és örömmel olvassák, a tényeken és hagyományokon, elbeszéléseken és visszaemlékezéseken alapuljon, valamint a szerző politikai állásfoglalásától mentes legyen.
Úgy gondoljuk, ezt sikerült elérni, de ezt elsősorban az olvasóra kívánjuk bízni. A Református Egyházközségnek, a Római Katolikus Plébániának, Nagy József gimnázium igazgatójának és több derecskei polgárnak rendkívül értékes iratanyagát készséggel bocsátották a szerzők rendelkezésére. Köszönet érte. A hiányos és szegényes, de mégis nagyon sok helyen található forrásmunkát összeszedve a szerzőknek és a kötet szerkesztőjének sikerült olyan művet adni az olvasó kezébe, amiért elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki.
Egy új kor hajnalán jelenik meg ez a könyv, ami természetének megfelelően a múlttal foglalkozik. Városunk múltjával, azzal a történettel, ami része nemzeti történelmünknek is. A ma itt élő embernek elengedhetetlen kötelessége a múltunk megismerése, hagyományaink és értékeink ápolása, továbbvitele. Mert a jövő csak a múlt megismerésével lehetséges. Jó így számot vetni a múltunkkal, közeli és távoli őseink közösséget alakító tetteivel, mindnyájunk történelmének egy darabkájával. Ez késztette a Képviselőtestületet a monográfia elkészíttetésére.
Derecske város Magyarország keleti részén, Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől 22 km-re, a 47-es számú főútvonal mentén fekszik. A település neve az írásos emlékekben 1291. évben bukkant fel először. Derecske a hajdani mezőváros, majd később hajdúváros 1991. január 1-jétől újra városi rangra emelkedett. A könyv bemutatja azt a fejlődést, amely az elmúlt több, mint hétszáz esztendőt jellemzi. Az itt élő emberek földbevájt kunyhóban éltek, állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkoztak, majd a hajdúk letelepítése következett. Az idők során több település „csatlakozott" Derecskéhez. Majd a háromszori várossá válásával jutottunk el napjainkig. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Bevezető 9
Módy György: Derecske a XVII. századig 13
Szabadi István: A hajdúszabadság megnyerése és elvesztése 61
Bényei Miklós: A parasztpolgárosodás útján. Derecske 1848-1914 81
Gazdag István: Derecske története 1914-1944 között 133
Radics Kálmán: Derecske 1944-1989 között 163
Nagy József: Egyház és iskola 195
Varga Gyula: Derecske néprajza 265
Lévai Béla: Derecske helynevei 335
Süli-Zakar István: Derecske földrajza 367
Berényi Zsolt: Rendszerváltás után 397
Függelék 425
Kronológia 443
Bibliográfiai tájékoztató 461
Irodalom 489
Rövidítések jegyzéke 505
Mutatók 509
Fotók 553
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv