| Általános rész | |
| A honvédség élelmezésére vonatkozó alapfogalmak | 1 |
| Élelmicikkek általában | 3 |
| Élelmiszer- és állattápilletmény. Anyagjárandóság | 3 |
| Élelmi cikkek minősége | 5 |
| Élelmicikkek csoportosítása | 6 |
| Növényi testek felépítése | 6 |
| Növények életjelenségei | 10 |
| Áthasonítás, anyagcsere, lélegzés | 12 |
| A növények belső szerkezete | 14 |
| Állati testek felépítése | 16 |
| Mikroorganizmusok | 19 |
| Táplálkozástan | |
| Általában | 27 |
| Tápanyagok főalkatrészei | 27 |
| Vitaminok | 29 |
| Élelmiszer törvények | 34 |
| Az ember táplálkozása | 36 |
| Növény- és húsevők | 37 |
| Gyomor és bélszerkezet | 37 |
| A táplálkozás folyamata | 39 |
| Vérkeringés | 41 |
| A test belső folyadék (nyirok) rendszere | 43 |
| A kiválasztás | 43 |
| Állatok táplálkozása. Takarmányozás | 44 |
| Növényevők, kérődzők gyomorberendezése | 48 |
| Tápanyagok kalória és haszonértéke | 49 |
| Állatok ismertetése | |
| A szarvasmarha általános leírása. Fajtái | 54 |
| Juhról általában. Gyapjúismertetés. Juhfajták | 62 |
| A sertés | 66 |
| A ló. Tenyésztése. Csikó nevelés. Takarmányozása, külseje, nagysága, életkora. Fajtái | 67 |
| Szavatosság | 84 |
| Vágóállatok leírása katonai szempontból. Minőség. Beszerzés és átvétel. Őrzés és takarmányozás | 87 |
| Állati betegségek ismertetése | 93 |
| Állatok vágása. Vágatási módok. Feldarabolás. Vágatási termékek | 97 |
| Állati eredetű élelmi cikkek | |
| Húsról általában | 100 |
| Minőségi követelmények. Marha-, borjú-, ló-, disznó-, juh-, bivalyhús. Halhús. Vadhús | 101 |
| Hús megőrzése, konzerválása és konditionálása | 104 |
| Állati zsírok. Vesefaggyú, disznózsír, szalonna | 107 |
| Tej | 109 |
| Sajt | 111 |
| Vaj | 112 |
| Olajok | 113 |
| Szilárd növényi zsírok | 115 |
| Zsiradékok konzerválása és konditionálása | 115 |
| Tojás | 115 |
| Növényi termékek | |
| Gabonafélék általában. Osztályozás, növénytani beosztás, vetés, magszerkezet | 116 |
| A buza | 121 |
| Rozs | 123 |
| Kétszeres | 124 |
| Zab | 124 |
| Árpa | 124 |
| Rizs | 125 |
| Kukorica | 126 |
| Köles | 127 |
| Cirok | 128 |
| Tatárka | 128 |
| Gabonafélék minőségi követelményei. Gabonabetegségek. Kártékony rovarok, gyom-magvak | 128 |
| Társzerű gabona | 133 |
| Eljárás gabona átvételnél. Fajsúly megállapítás. Gabona rostálás. Szemelés | 134 |
| Hüvelyesek általában | 141 |
| Borsó | 141 |
| Bab | 142 |
| Lencse | 143 |
| Hüvelyesek átvétele. Minőségi követelmények | 143 |
| Bükköny | 144 |
| Szójabab | 144 |
| Lóbab | 144 |
| Gumófélék, burgonya | 145 |
| Gyöknövények | 145 |
| Leves főzelékfélék, savanyú káposzta, szárított főzelék és gyümölcsök | 147 |
| Örlési termékek | |
| Darák, kásák | 148 |
| Liszt. Kenyérsütő liszt, kétszersült- és finom-főzőliszt | 149 |
| Lisztminőségek búza és rozslisztnél | 150 |
| Társzerű liszt minőségi követelményei | 151 |
| A liszt minőségének megállapítása | 153 |
| Ocsu | 154 |
| Lábliszt | 155 |
| Száraz liszt készítmények | |
| Kétszersültek és kekszek. Minőségi követelmények. Raktárolás, konzerválás, konditionálás | 156 |
| Tarhonya, makaróni, levestészta | 157 |
| Fűszerek és ételadalékok | |
| Konyhasó | 158 |
| Ánis, édeskömény | 158 |
| Bors, szegfűbors, paprika | 158 |
| Fahéj, szegfűszeg | 159 |
| Vörös- és fokhagyma | 159 |
| Erjesztési termékek | |
| Bor (készítése, javítása, hamisítása, fajtái, minőségi követelmények, megőrzése, konditionálása) | 159 |
| Sör | 165 |
| Szesz, pálinka | 166 |
| Rum | 167 |
| Ecet | 167 |
| Kefir. Kumisz. Yoghurt | 168 |
| Élvezeti cikkek | |
| Kávé, kávépótlószerek | 168 |
| Tea | 169 |
| Cukor | 170 |
| Méz | 171 |
| Szacharin | 172 |
| Cacao és csokoládé | 172 |
| Dohány | 173 |
| Vízellátás | |
| Víz általában | 173 |
| A víz tisztítása | 177 |
| A víz gyakorlati alkalmazása | 177 |
| Northon-féle kút ismertetése | 179 |
| Takarmányneműek. Szálas takarmányok | |
| Szénafélék (fajtái, minőségi követelmények, megőrzése, préselése) | 180 |
| Takarmány- és szecskaszalma | 185 |
| Alom- és ágyszalma | 185 |
| Zöldtakarmányok | 186 |
| Mesterséges erőtakarmányok | 186 |
| Tüzelőanyagok | |
| Fa | 186 |
| Faszén | 188 |
| Tőzeg, barnaszén, kőszén, széntégla, koksz | 188 |
| Világítóanyagok | |
| Gyertya | 191 |
| Petroleum (kőolaj), világító olaj | 192 |
| Acetylen | 194 |
| Világítógáz | 194 |
| Villanyáram | 196 |
| Élelmicikkek tárolása és konzerválása | |
| Raktárak és tártelepek kellékei | 198 |
| Tárolás végrehajtása | 199 |
| Csomagolási módok | 200 |
| Mérés, mértékek és mérlegek ismertetése | 201 |