A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Állattenyésztési ismeretek I.

Általános állattenyésztéstan - állategészségtan/Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 101 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J 11-705.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az állattenyésztés fogalma3
A gazdasági állatok háziasitása, tulajdonságaik öröklődése, rendszerezése3
A gazdasági állatok eredete, a háziasítás3
A háziasítás hatása a gazdasági állatainkra5
Elvadulás (dedomesztikáció)6
A környezet hatása az állati szervezetre6
Takarmányozás 6
Éghajlat7
Honosulás (akklimatizáció)9
A szervezetre ható belső tényezők10
Belső elválasztásu mirigyek10
Ivarjelleg12
Ivartalanítás12
Gazdasági állataink testalakulásának jelentősége és birálata13
Az állatok kondiciója14
Az átöröklés14
A változékonyság15
Az átöröklés alapfogalmai15
Az átöröklés alaptörvényei16
Populációgenetika17
A termelési tulajdonságok átöröklődése18
A fontosabb értékmérő tulajdonságok öröklődésének sajátosságai19
A betegségek átöröklődése20
Biometriai alapfogalmak20
Gazdasági állatok rendszerezése22
A faj22
A fajta22
A fajtatisztaság. A telivér, félvér26
Alfajta, tájfajta, tenyészet, törzs, család, vérvonal27
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük27
Termelőképesség28
Termelékenység, szaporaság30
Vérmérséklet. Természet. Rossz szokások30
Konstitució31
Gazdasági állataink szaporodása34
Az ivarzás34
Párzás (fedezés, hágás)36
Megtermékenyülés36
Meddőség37
Pároztatási módok38
Mesterséges termékenyítés39
A magzat fejlődése41
A vemhesség megállapításának módjai42
Elvetélés, koraellés43
Az ellés jelei és lefolyása44
Az anya és az ujszülött állat ápolása ellés után45
A növekedés és fejlődés46
Ivarérettség, tenyészérettség47
A kor szerepe az állatok életében48
A tenyészkiválasztás (szelekció)49
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotipus, individualitás) alapján51
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban51
Az utódellenőrzés (ivadékvizsgálat)52
A párositás alapelvei55
A tenyésztési eljárások56
Fajtatiszta tenyésztés. Vérujitás (vérfelfrissítés)56
Rokontenyésztés. Beltenyésztés57
Vérvonaltenyésztés58
Keresztezés58
Cseppvérkeresztezés59
Fajtaátalakító keresztezés60
Uj fajtát előállító keresztezés61
Haszonállat-előállító keresztezés62
Fajtahibrid előállítás69
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése70
A törzskönyvezés72
Az egyedi megjelölés módszerei73
Az állatok fényképezése74
Állatkiállítások75
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása76
Az elhelyezésiránt támasztott általános követelmények76
Az istállóépítés77
A természetszerü tartás, fészerek, karámok, kifutók79
Az állatok ápolása79
Az állatok szállítása90
Balesetelhárítás az állattenyésztésben81
Állategészségügyi ismeretek82
A stress és annak hatása a termelésre82
A szervezet válaszreakcióját befolyásoló tényezők84
Az immunitás és az allergia86
A szervezet és a környezet egysége87
A betegség fogalma88
A betegség keletkezésének külső és belső feltételei88
A betegség lefolyása és kimenetele88
Az egészséges és a beteg állat életjelenségei90
Az emésztőszervek betegségei91
Az anyagforgalom betegségei92
A fertőző betegségek92
A fertőzés módjai és utjai92
A fertőző betegségek megelőzése93
Az élősködők és az élősködés94
A paraziták kártétele a gazdaállat szervezetében95
Irodalom96
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv