A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Állattenyésztési ismeretek III.

Szarvasmarha-, juhtenyésztés, tejgazdaságtan, sertéstenyésztés, lótenyésztés/Kézirat/Tanárképző Főiskolák

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 155 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Tankönyvi szám: J11-707. Megjelent 108 példányban, 14 fekete-fehér ábrával.

Tartalom

Sándor Ferenc: Szarvasmarhatenyésztés3
A szarvasmarha eredete, domesztikációja5
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége6
A szarvasmarha elnevezései6
A szarvasmarha külső testalakulása7
A küllem jelentősége7
A szarvasmarha konstituciója és típusa7
A szarvasmarha küllemének elbírálása9
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai10
Növekedési erély, fejlődési képesség12
Tejtermelőképesség12
Hústermelőképesség, hizodalmasság15
Egyéb belső tulajdonságok15
Szarvasmarhafajták18
A szarvasmarhafajták csoportosítása18
A magyar szürkemarha18
A magyar tarkamarha19
Magyarországon kialakítandó új fajták és fajtaváltozatok20
A szimmentáli marha22
A borzderes szarvasmarhafajták23
A kosztromai szarvasmarha23
A jersey marha24
A lapálymarhák24
A dán vörös szarvasmarha25
A szarvasmarha tenyésztése25
A tenyésztendő fajta megválasztása25
A tehén kiválasztása26
A tenyészbika kiválasztása26
A szarvasmarha szaporítása27
Párosítás27
Ivarzás27
A mesterséges termékenyítés28
Vemhesség29
Az ellés29
A szarvasmarha felnevelése30
Az újszülött ápolása30
A szopósborjak nevelése30
Üszők takarmányozása31
A bikaborjak felnevelése32
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása32
A tehenek takarmányozása32
A tenyészbikák takarmányozása33
A szarvasmarha tejtermelése34
Fejés34
A szarvasmarha hizlalása35
Szopósborjak hizlalása36
Választott borjak hizlalása36
Növendék tinó és üsző hizlalása36
Fejlődő bikák hizlalása36
Selejtezett tehenek feljavítása37
A szarvasmarha ápolása, elhelyezése37
A szarvasmarha ápolása37
A szarvasmarha elhelyezése38
Szabadtartásos istállók és tartozékai41
Az istálló berendezése és tartozékai42
Bivalytenyésztés43
Nagy Mihály: Juhtenyésztés45
A juh eredete, domesztikációja47
A juhtenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége47
A juhok elnevezése ivar és kor szerint48
A juhok külső testalakulása48
A juhok testájékai48
Gyapjúismeret49
A gyapjú49
A bundát alkotó szőrképletek49
A gyapjúzsír51
A gyapjúszál tulajdonságai52
A gyapjúszál színe52
A gyapjúszál fénye52
A gyapjúszál finomsága53
A gyapjúszál hűsége54
A gyapjúszál erőssége54
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága55
A gyapjúszál nyújthatósága55
A gyapjúszál rugalmassága56
A gyapjúszál zsugorodó és nemezedő képessége56
A gyapjúszál hossza56
A gyapjú belszerkezete vagy jellege56
A gyapjú kiegyenlítettsége57
Gyapjúféleségek57
A nyírósúly és a gyapjúanyag58
A rendement58
A juh fajtái58
A juhfajták csoportosítása58
A francia rambouillet (rambulje)59
A francia húsmerinó (merinó precoce)59
A magyar fésűsmerinók60
A cigája60
A racka61
A karakul61
A juh tenyésztése, szaporítása62
A tenyészjuh kiválasztása62
Az anyajuhok és kosok bonitálása62
A párosítás62
Az üzekedés jelei, tartama, ismétlődése63
A vemhesség tartama és jelei63
Az elvetélés64
Az ellés64
Az újszülött bárány ápolása64
A juhok takarmányozása, felnevelése65
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete65
A juh nyári takarmányai65
A legeltetés rendje65
A juh téli takarmányai66
Szilázsok66
Nedvdús takarmányok66
Téli legelők66
Széna és szalmafélék67
Abrakfélék67
Az ivóvíz és az itatások száma67
A juhok hasznosítása67
A juhok gyapjútermelése67
A juhok hústermelése68
Az intenzív báránynevelés lehetőségei68
A juhok tejtermelése69
A juhok elhelyezése69
A juhakol69
András Tibor: Tejgazdaságtan71
A tejgazdaságtan fogalma, története, a tej táplálkozási és népgazdasági jelentősége73
A tejelválasztás74
A tejmirigy fejlődése és szerkezete74
A tejtermelés élettana75
A tejleadás élettana76
A tej tulajdonságai és összetétele77
A tej fizikai és kémiai tulajdonságai77
A tej biológiai tulajdonságai78
A tej összetétele78
A tej alkotórészei és ezek tulajdonságai79
A tejzsír79
A tej fehérjéi79
A tejcukor80
A tej ásványi anyagai80
A tej vitaminjai80
A tej enzimjei81
A tejben található egyéb anyagok81
A föcstej (kolosztrum)81
A tej mikrobái82
Baktériumok82
Gombák83
A tej kezelése, tárolása, szállítása84
A kifejt tej gyűjtése és szűrése84
A tej hűtése, szellőztetése, tárolása84
A tej csírátlanítása és konzerválása85
A tejhibák86
Takarmányeredetű tejhibák86
Istállóeredetű tejhibák87
Mikrobák okozta tejhibák87
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák87
A tej feldolgozása88
Savanyútej készítmények88
A tej fölözése88
Tejszínféleségek89
Vajkészítés89
A fölözés és vajgyártás melléktermékei90
Sajtkészítés90
A túrókészítés92
Juhtúrókészítés92
A sajtgyártás és a túrókészítés melléktermékei93
Tejkonzervek93
Bogáthy András: Sertéstenyésztés95
A sertés eredete, domesztikációja97
A sertés népgazdasági jelentősége97
A sertés ivar és használat szerinti elnevezései98
A sertés külső testalakulása98
A test külleme98
A sertés vágósúlya. A hús elnevezése és minősítése99
Hazánkban tenyésztett fontosabb sertésfajták ismertetése100
Mangalica sertés100
A magyar fehér hússertés100
Berkshire sertés101
A cornwell sertés101
Középnagy fehér angol sertés102
A dán lapály vagy landrasz sertés102
KA-HYB sertéshibrid102
A sertés tenyésztése104
Fajta és tenyészirány megválasztása104
Tenyészállatok (kan és koca) kiválasztása105
A hizodalmasság és a takarmányértékesítő képesség megállapítása106
A takarmányértékesítő képesség vizsgálati módszerei106
A sertés szaporítása107
Párosítás, pároztatás107
A bugatás és a fialás időpontjának megválasztása107
A vemhesség. A vemhes koca ápolása és az ellés109
A szoptató koca és a szopós malacok ápolása110
Süldők ápolása111
Tenyészkanok tartása és ápolása112
A sertések takarmányai112
A sertés hizlalása113
A sonkasüldő hizlalása113
A baconsüldő hizlalása114
Tőkesertés hizlalása115
A sertések elhelyezése115
Bogáthy András: Lótenyésztés117
A ló domesztikációja117
A ló közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége117
A ló elnevezése ivar és kor szerint120
A ló külleme120
A ló külső vizsgálatának jelentősége120
A fej120
A törzs121
Az első végtagok121
A hátsó végtagok122
A ló szőre, színe és jegyei123
A ló járásmódjai124
Hazánkban tenyésztett lófajták124
A lófajták csoportosítása124
Az ősi magyar ló125
A nóniusz ló125
A gidrán ló126
A mezőhegyesi félvér126
Az arab telivér ló126
Az angol telivér ló127
A lipicai ló128
A magyar hidegvérű ló128
A ló tenyésztése, szaporítása128
Tenyészcél és fajtamegválasztása. Lótenyésztési körzetek128
Tenyészmén és tenyészkanca kiválasztása129
Párosítás, ivarzás, fedeztetés130
Vemhesség, ellés131
A ló takarmányozása132
Az öszvér tenyésztése és hasznosítása132
Sándor Ferenc: A szarvasmarha, juh, ló és a sertés fontosabb betegségei135
Nem fertőző betegségek137
Szájhurut, és -gyulladás137
Torokgyulladás137
A kérődzők felfúvódása137
Idegen tárgyak a szarvasmarha recésgyomrában138
Bélsárpangás138
A lovak kólikás betegségei138
Kalcium és foszforhiány139
A tüdőgyulladás139
A vemhesség ideje alatt előforduló megbetegedések140
Az ellés alatt és az ellés után előforduló betegségek141
Ízületi betegségek142
Fertőző betegségek142
Lépfene142
Gümőkór143
Brucellózis144
Ragadós száj- és körömfájás145
Sertéspestis145
Sertésorbánc146
Büdös sántaság146
Az állatok parazitás betegségei147
Belső élősködők okozta betegségek147
Mételykór147
Juhok kergekórja147
Külső élősködők által okozott megbetegedések148
Vérszívó tetvek148
Álkergekór148
Rühösség148
Irodalom150
Tartalomjegyzék152
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem