kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Tankönyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 206 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Megjelent 106 példányban. Tankönyvi száma: J 11-617. |
| Előszó | 3 |
| Első rész (Sándor Ferenc) | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| A takarmányozás fogalma, jelentősége | 7 |
| A takarmányozás története | 8 |
| Első fejezet | 11 |
| Az állati szervezet és a takarmányok összetétele | 11 |
| Az állati szervezet összetétele | 11 |
| A takarmányok kémiai összetétele | 12 |
| Víz és szárazanyag tartalom | 13 |
| A takarmányok N-tartalmú anyagai | 13 |
| Fehérjék | 13 |
| Amidok | 14 |
| A takarmányok N-mentes anyagai | 15 |
| Zsírok | 16 |
| Szénhidrátok | 17 |
| Könnyen emészthető szénhidrátok | 17 |
| Nehezen emészthető szénhidrátok | 18 |
| Biológiai hatóanyagok | 19 |
| Vitaminok | 19 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 20 |
| Vízben oldódó vitaminok | 21 |
| Az antibiotikumok | 23 |
| Antimetabolitok | 23 |
| Enzimek | 24 |
| Hormonoko | 24 |
| Ásványi anyagok | 24 |
| A takarmány összetételét befolyásoló tényezők | 26 |
| Második fejezet | 29 |
| Takarmányok megemésztése | 29 |
| Az állati szervezet anyagforgalma | 29 |
| A felszívódott táplálóanyagok forgalma | 32 |
| A felszívódott táplálóanyagok forgalma | 32 |
| Vízforgalom | 32 |
| Energiaforgalom | 33 |
| Nitrogénforgalom | 34 |
| Ásványi-anyagforgalom | 35 |
| Harmadik fejezet | 37 |
| A takarmányok táplálóértéke | 37 |
| Táplálóérték fogalma | 37 |
| Takarmányértékesítés | 42 |
| A takarmányok értékelésének egyéb szempontjai | 46 |
| Negyedik fejezet | |
| Gazdasági állataink takarmányfogyasztása és táplálóanyagigénye | 48 |
| Az életfenntartás és a termelő táplálóanyag-igény | 49 |
| A növekedő, valamint a hús és zsírtermelő állat táplálóanyagigénye | 51 |
| A szaporodás táplálóanyag-igénye | 53 |
| A tejtermelés táplálóanyag-igénye | 55 |
| A tojástermelés táplálóanyag-igénye | 57 |
| A gyapjutermelés táplálóanyag-igénye | 58 |
| A munkavégzés táplálóanyag-igénye | 58 |
| Második rész (Sándor Ferenc) | 61 |
| Első fejezet | 63 |
| Takarmányismeret | 63 |
| A takarmány elnevezés fogalma | 63 |
| Zöldtakarmányok | 64 |
| A rét | 66 |
| A legelő | 66 |
| Kaszált zöldtakarmányok | 70 |
| Szántóföldön termesztett fűféle zöldtakarmányok | 71 |
| Pillangós zöldtakarmányok | 72 |
| Egyéb zöldtakarmányok | 75 |
| Keverék zöldtakarmányok | 77 |
| A zöldetetés folyamatossága | 78 |
| Gyökér, gumós és egyéb vizenyős takarmányok | 80 |
| Silózott takarmányok | 81 |
| Szénák és széna lisztek | 84 |
| Réti széna | 85 |
| Szántóföldi szénák | 86 |
| Takarmánykeverékek szénái | 87 |
| Szénalisztek | 87 |
| Zöldtakarmányliszt | 87 |
| Cséplési melléktermékek | 88 |
| Szalmafélék | 88 |
| Pelyvák, törekek és terméshéjak | 89 |
| Magvak és egyéb termések | 89 |
| Gabonamagvak | 90 |
| Hüvelyes magvak | 91 |
| Olajos magvak | 92 |
| Egyéb magvak és termések | 92 |
| Ipari melléktermékek és hulladékok | 93 |
| Malomipari takarmányok | 93 |
| Növényolajipari takarmányok | 94 |
| Cukorgyári takarmányko | 95 |
| Keményítőgyári takarmányok | 96 |
| Szeszgyári takarmányok | 96 |
| Sörgyári takarmányok | 96 |
| Konzervipari takarmányok | 97 |
| Állati eredetű takarmányok | 97 |
| A tej és a tejfeldolgozás melléktermékei | 98 |
| A húsfeldolgozás melléktermékei | 99 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 100 |
| Gyári vagy ipari abrakkeverékek | 102 |
| Ivóvíz | 103 |
| Második fejezet | 104 |
| A takarmányok tartósítása, tárolása és előkészítése az etetéshez | 104 |
| Szénakészítés | 104 |
| Szénaszárítás módjai | 105 |
| Silózás | 107 |
| A takarmányerjesztés biológiai folyamatai | 107 |
| A silózás szabályai, a tejsavas erjedés feltételei | 108 |
| Silótipusok | 111 |
| A silózás gyakorlati végrehajtása, etetése | 113 |
| A szalmafélék tárolása, felhasználása | 115 |
| Az abrakfélék tárolása | 115 |
| Gyökér és gumós takarmányok eltartása | 116 |
| A takarmányok előkészítése etetéshez | 117 |
| A takarmányok szétosztása | 119 |
| Az etetés, itatás megoldásai | 120 |
| Első fejezet | 125 |
| A gazdasági állatok takarmányozása | 125 |
| A szarvasmarha takarmányozása | 125 |
| A szarvasmarha takarmányozás jellege | 126 |
| A szarvasmarha takarmányainak előkészítése | 128 |
| A tehenek takarmányozása | 129 |
| A takarmányozás hatása a tej mennyiségére és minőségére | 131 |
| A borjú felnevelése | 132 |
| A szopósborjak természetes felnevelése | 133 |
| Az itasásos borjúnevelés | 133 |
| A növendék szarvasmarha hízlalása | 136 |
| A tenyészbika takarmányozása | 138 |
| Második fejezet | 139 |
| A juhok takarmányozása | 139 |
| A juhok nyári, illetve téli takarmányozása | 140 |
| Az anyajuhok takarmányozása | 140 |
| A bárányok felnevelése | 141 |
| A növendékek takarmányozása | 141 |
| A tenyészkosok takarmányozása | 142 |
| A juhok hízlalása | 142 |
| Harmadik fejezet | 143 |
| A sertés takarmányozása | 143 |
| A sertés táplálóanyag-igénye | 144 |
| A koca takarmányozása | 145 |
| A malacok takarmányozása | 146 |
| Tenyészsüldők nevelése | 147 |
| A tenyészkanok takarmányozása | 147 |
| A sertéshízlalás | 148 |
| Takarmányozási módszerek a sertéshízlalásban | 148 |
| A sertéshízlalás módozatai | 150 |
| Negyedik fejezet | |
| A ló takarmányozása | 152 |
| A kancák takarmányozása | 153 |
| A csikók felnevelése | 154 |
| A tenyészmének takarmányozása | 154 |
| Az igás és futólovak takarmányozása | 155 |
| Ötödik fejezet | 156 |
| A baromfi takarmányozása | 156 |
| A tyúkfélék takarmányozása | 157 |
| A pecsenyecsirkék (boilerek) takarmányozása | 157 |
| A tojógyúkok takarmányozása | 158 |
| A tenyésztyúkok és kakasok gyakorlati takarmányozása | 159 |
| A pulyka takarmányozása és felnevelése | 159 |
| A kacsa takarmányozása, nevelése és hízlalása | 160 |
| A lúd takarmányozása, felnevelése és hízlalása | 160 |
| A galambok takarmányozása | 161 |
| A nyulak takarmányozása | 162 |
| Hatodik fejezet | 163 |
| A takarmányok felhasználása | 163 |
| A takarmányalap megszervezése | 163 |
| A takarmányadag összeállítása | 163 |
| Negyedik rész (Nagy Mihály - Sándor Ferenc) | 165 |
| Táblázatok | 167 |
| A takarmányok táplálóértéke | 167 |
| A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 167 |
| Irodalom | 201 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.