1.034.775

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"Szállj el fecskemadár Hevesen keresztül..."

101 ballada és balladaszerű dal Eger környékéről

Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Gárdonyi Géza Társaság
Kiadás helye: Eger
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 219 oldal
Sorozatcím: Gárdonyi Géza Társaság kiskönyvtára
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kottákkal és fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tudatos magyar népballada gyűjtés és kutatás mintegy 130 éve indult el útjára. Az azóta eltelt évtizedek gyűjtő munkája nyomán számos balladákat tartalmazó kötet látott napvilágot, feltárva... Tovább

Előszó

A tudatos magyar népballada gyűjtés és kutatás mintegy 130 éve indult el útjára. Az azóta eltelt évtizedek gyűjtő munkája nyomán számos balladákat tartalmazó kötet látott napvilágot, feltárva balladakincsünk meglévő, régóta lappangó csodálatos gyöngyszemeit.
Az Akadémia 1832-ben meghirdetett népzenei és népköltészeti pályázatának hatására indult el a mozgalom, melynek első kézzelfogható eredménye Erdélyi János: Népdalok és Mondák c. három kötetes kiadványa (1846-48). Már Erdélyit megelőzően elkezdte gyűjtéseit Kriza János. de munkája, a Vadrózsák csak 1863-ban jelent meg. A palócok zenei megnyilatkozásai iránti érdeklődést Pap Gyula: Palóc népköltemények című műve mutatja. Noha ezek csak szöveg lejegyzések, mégis igen értékesek. A palócok, pontosabban a nógrádi palócok népköltészetét tárja elénk köztük igen szép és értékes balladákat is közölve. Az Alföld balladavilágát hozták felszínre Kálmány Lajos gyűjtései. Nagy jelentőségű a Kisfaludy Társaság által kiadott Magyar Népköltési Gyűjtemény, c. sorozat melynek 8 kötete tartalmaz balladákat, köztük pl. Vikár Béla: Somogymegye népköltése c. munkája. A századforduló után Bartók és Kodály fellépésével megindult a szervezett, tudományos népzenegyűjtés, s ennek eredményeként a balladák dallammal együtt való közlése. Újabb lendületet adott a romániai magyar balladakincs kutatóinak eredménye: Faragó József, Jagamas János és nem utolsó sorban Kallós Zoltán gyűjtései. 1976-ban jelent meg Vargyas Lajos rendkívül nagy jelentőségű munkája: A magyar népballada és Európa, amely nagy számú balladaanyag vizsgálatából vonta le végső következtetéseit, összegezte a hazai balladakutatás eddigi eredményeit, ugyanakkor a magyar ballada helyét is meghatározta az európai balladairodalom egészében.
A balladák, hol egyéb népzenei gyűjtések között, hol önálló balladás kötetben, esetleg egy terület népzenei anyagának pillanatnyi állapotában, vagy összefoglaló munkaként jelentek meg. Ez a mostani szerény összeállítás annyiban tér el elődeitől, hogy csak bizonyos néprajzi terület egy kisebb egységét vizsgálja, de amennyire lehetséges, nagy időintervallumban. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Balladák 28
Klasszikus balladák 29
Betyárballadák 86
Rabénekek 114
Új balladák 127
Helyi balladák 156
Balladaszerű dalok 169
Jegyzetek a balladákhoz 191
Típusmutató 212
Betűrendes mutató 216
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv